Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Antianyag: az első bizonyíték az aszimmetriára

2017.04.18.
Fizikusok lehetséges eltérést fedeztek fel a rövid életű barionok bomlása során.

A CERN kutatóinak első alkalommal sikerült anyag és antianyag között szimmetria megsértésére utaló bizonyítékot találniuk. A barion bomlása során – mely hasonlóan a protonhoz 3 kvarkból épül fel – 20 százalékos eltérést találtak kutatók a részecske és antirészecske között. A „Naturphysik” tudományos szaklapban közöltek szerint azonban az eltérés nagysága a felfedezés hitelesítéséhez szükséges 5 szigma alatt van.

 

Részecskefizikusok jelenleg is kutatják az anyag és antianyag közti aszimmetria okait (©Podbregar)

Fizikusok már évtizedek óta keresik a szimmetria megsértésére utaló nyomokat – a különbséget anyag és antianyag között, mely megmagyarázná, miért dominál Univerzumunkban az anyag. A kutatás mindeddig kevés sikert ért el. A kísérletek azt bizonyítják, hogy a mágneses viselkedés, a tömeg-töltés aránya és az erős magerő összhangban van. Az anti-hidrogén és anyag-hasonmása között is egyezés figyelhető meg a töltés és spektrum esetében.

Tükörkép apró hibával?

Egy másik lehetőség az aszimmetriára a CP-invariancia megsértése. Ez azt jelenti, hogy míg egy anitrészecske ellentétes előjelű töltéssel rendelkezik illetve térbeli irányultsága tükrözött, viselkedése változatlan marad. A „tükrözött világ” fizikai törvényeinek teljes mértékben meg kell egyeznie a mi közönséges anyagi világunkkal.

Adott körülmények között, ha egy antirészecske másképp viselkedik mint részecske társa, az a CP-szimmetria megsértését jelentheti – mindez egy lehetséges ok lehet arra, miért van ma az anyag többségben. Mindeddig azonban fizikusoknak nem sikerült kimutatni ehhez hasonló CP-megsértést barionokban – mely hasonlóan a protonhoz három kvarkból épül fel és az alap építőkövét alkotja az anyagnak.

 

Az LHC LHCb detektora és az ott dolgozó fizikusok (©CERN/LHCb Collaboration)

6000 megvizsgált bomlás

Most azonban fizikusoknak a CERN LHC részecskegyorsítójában sikerült bizonyítékot találniuk a barionok CP-szimmetria megsértésére. A kutatás 3 év ütközési adatain alapul, melyet az LHCb detektor gyűjtött össze a gyorsító első működési periódusa alatt. Tanulmányukhoz a tudósok különösen ritka részecske bomlását elemezték; az úgynevezett Lambda b0-bariont (Λb0) és annak antianyag párját.

A rövid életű Λb0-barion hasonlóan a protonhoz három kvarkból áll, azonban tömege sokkal nagyobb. A részecske gyorsítóban ütközés hatására hasonló barionok keletkeznek, melyek adott körülmények között egy protonra (vagy antiprotonra) és 3 pionra bomlanak. Az LHC-ban első alkalommal sikerült észlelni ezeket a ritka bomlási utakat – 6000-szer a közel 3 éves üzemidő alatt.

 

Az Λb0-barion és Λb0-antibarion bomlási szögének eltérése (©LHCb-Kollaboration)

 

Eltérés a bomlási szögben

A bomlások kiértékelése során az LHCb fizikusai egy jelentős különbséget fedeztek fel: a bomlástermékek kilövési szöge nem egyezett meg a Λb0-barion és Λb0-antibarion esetében. Az eltérés hozzávetőlegesen 20 százalék volt. „Ez az első nyom a barionok CP-megsértésére”, nyilatkozzák a kutatók.

Míg az eltérés igencsak nagynak tűnhet, mégis statisztikailag nem elég jelentős ahhoz, hogy hivatalosan is felfedezésről lehessen beszélni. A részecskefizikában akkor mondható egy felfedezés biztosnak, mikor az eléri az 5 Szigma bizonyosságot – mindez azt jelenti, hogy a mérési eredmény öt standard eltérés távolságra helyezkedik el a véletlentől. Fizikusok állítása szerint az Λb0-barion esetében ez a bizonyosság mindössze 3.3 Szigma.

„Még ha nem is beszélhetünk jelenleg felfedezésről, mindez nagyon jelentős kísérleti előjel”, magyarázza Marcin Kucharczyk az LHCb-től. „Jelenleg a végső megerősítésre vagy cáfolatra kell várnunk. Remélhetőleg pár hónapon belül az LHC második működési periódusa alatt hozzájuthatunk a lezárult mérési adatok kimutatásához.”

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A tömegkülönbséget magyar kutatók határozták meg az eddigi legnagyobb precizitással, egyúttal tesztelve a részecskefizika legfontosabb elméletét.
Az adatok utalhatnak egy teljesen váratlan, új részecskére, azonban egyelőre valószínűbb, hogy csak véletlen egybeesésről van szó.
A barion-családhoz tartozó két új szubatomi részecskét fedeztek fel a CERN fizikusai
CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) egyik észlelőrendszerében, a CMS-ben végzett, mintegy 50 ezer proton-proton ütközéssel végzett kutatási eredményeket mutatták be az Európai Fizikai Társulat Nagyenergiás Fizikai Konferenciáján Bécsben.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?