Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Antianyag: az első bizonyíték az aszimmetriára

2017.04.18.
Fizikusok lehetséges eltérést fedeztek fel a rövid életű barionok bomlása során.

A CERN kutatóinak első alkalommal sikerült anyag és antianyag között szimmetria megsértésére utaló bizonyítékot találniuk. A barion bomlása során – mely hasonlóan a protonhoz 3 kvarkból épül fel – 20 százalékos eltérést találtak kutatók a részecske és antirészecske között. A „Naturphysik” tudományos szaklapban közöltek szerint azonban az eltérés nagysága a felfedezés hitelesítéséhez szükséges 5 szigma alatt van.

 

Részecskefizikusok jelenleg is kutatják az anyag és antianyag közti aszimmetria okait (©Podbregar)

Fizikusok már évtizedek óta keresik a szimmetria megsértésére utaló nyomokat – a különbséget anyag és antianyag között, mely megmagyarázná, miért dominál Univerzumunkban az anyag. A kutatás mindeddig kevés sikert ért el. A kísérletek azt bizonyítják, hogy a mágneses viselkedés, a tömeg-töltés aránya és az erős magerő összhangban van. Az anti-hidrogén és anyag-hasonmása között is egyezés figyelhető meg a töltés és spektrum esetében.

Tükörkép apró hibával?

Egy másik lehetőség az aszimmetriára a CP-invariancia megsértése. Ez azt jelenti, hogy míg egy anitrészecske ellentétes előjelű töltéssel rendelkezik illetve térbeli irányultsága tükrözött, viselkedése változatlan marad. A „tükrözött világ” fizikai törvényeinek teljes mértékben meg kell egyeznie a mi közönséges anyagi világunkkal.

Adott körülmények között, ha egy antirészecske másképp viselkedik mint részecske társa, az a CP-szimmetria megsértését jelentheti – mindez egy lehetséges ok lehet arra, miért van ma az anyag többségben. Mindeddig azonban fizikusoknak nem sikerült kimutatni ehhez hasonló CP-megsértést barionokban – mely hasonlóan a protonhoz három kvarkból épül fel és az alap építőkövét alkotja az anyagnak.

 

Az LHC LHCb detektora és az ott dolgozó fizikusok (©CERN/LHCb Collaboration)

6000 megvizsgált bomlás

Most azonban fizikusoknak a CERN LHC részecskegyorsítójában sikerült bizonyítékot találniuk a barionok CP-szimmetria megsértésére. A kutatás 3 év ütközési adatain alapul, melyet az LHCb detektor gyűjtött össze a gyorsító első működési periódusa alatt. Tanulmányukhoz a tudósok különösen ritka részecske bomlását elemezték; az úgynevezett Lambda b0-bariont (Λb0) és annak antianyag párját.

A rövid életű Λb0-barion hasonlóan a protonhoz három kvarkból áll, azonban tömege sokkal nagyobb. A részecske gyorsítóban ütközés hatására hasonló barionok keletkeznek, melyek adott körülmények között egy protonra (vagy antiprotonra) és 3 pionra bomlanak. Az LHC-ban első alkalommal sikerült észlelni ezeket a ritka bomlási utakat – 6000-szer a közel 3 éves üzemidő alatt.

 

Az Λb0-barion és Λb0-antibarion bomlási szögének eltérése (©LHCb-Kollaboration)

 

Eltérés a bomlási szögben

A bomlások kiértékelése során az LHCb fizikusai egy jelentős különbséget fedeztek fel: a bomlástermékek kilövési szöge nem egyezett meg a Λb0-barion és Λb0-antibarion esetében. Az eltérés hozzávetőlegesen 20 százalék volt. „Ez az első nyom a barionok CP-megsértésére”, nyilatkozzák a kutatók.

Míg az eltérés igencsak nagynak tűnhet, mégis statisztikailag nem elég jelentős ahhoz, hogy hivatalosan is felfedezésről lehessen beszélni. A részecskefizikában akkor mondható egy felfedezés biztosnak, mikor az eléri az 5 Szigma bizonyosságot – mindez azt jelenti, hogy a mérési eredmény öt standard eltérés távolságra helyezkedik el a véletlentől. Fizikusok állítása szerint az Λb0-barion esetében ez a bizonyosság mindössze 3.3 Szigma.

„Még ha nem is beszélhetünk jelenleg felfedezésről, mindez nagyon jelentős kísérleti előjel”, magyarázza Marcin Kucharczyk az LHCb-től. „Jelenleg a végső megerősítésre vagy cáfolatra kell várnunk. Remélhetőleg pár hónapon belül az LHC második működési periódusa alatt hozzájuthatunk a lezárult mérési adatok kimutatásához.”

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A tömegkülönbséget magyar kutatók határozták meg az eddigi legnagyobb precizitással, egyúttal tesztelve a részecskefizika legfontosabb elméletét.
Az adatok utalhatnak egy teljesen váratlan, új részecskére, azonban egyelőre valószínűbb, hogy csak véletlen egybeesésről van szó.
A barion-családhoz tartozó két új szubatomi részecskét fedeztek fel a CERN fizikusai
CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) egyik észlelőrendszerében, a CMS-ben végzett, mintegy 50 ezer proton-proton ütközéssel végzett kutatási eredményeket mutatták be az Európai Fizikai Társulat Nagyenergiás Fizikai Konferenciáján Bécsben.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?