Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Alternatív akkumulátor

2011.01.18.
Grafén elektródos szuperkondenzátorral elérték a NiMH akkumulátorok energiasűrűségét

A kondenzátorok az akkumulátorokkal szemben nem kémiai, hanem elektrosztatikus úton tárolják az energiát. A szuperkondenzátorok népszerűek, mint mobil energiaforrások, mivel az akkumulátorokkal szemben tartósabbak, strapabíróbbak, ráadásul egyszerűbben és sokkal gyorsabban tölthetőek és még a bosszantó memória-effektustól is mentesek. Ezek a tulajdonságok persze optimálisak ahhoz, hogy elektromos kocsiba építsék a szuperkondenzátort, ám, hogy ezt némely kísérleti jármű kivételével mégsem teszik, annak oka van: energiasűrűségük harmada-negyede az ólomakkumulátoroknak, nyolcada-tizede a nikkel-fémhibrid (NiMH) akkuknak, a lítium-ion akkuk előtt pedig még nyilvánvalóbb a leszerepelés, éppen ezért nem is nagyon hasonlítgatják hozzá.

Az amerikai Nanotek Instruments és Angstron Materials cégek a Dalian University of Technology egyetemmel összefogva egy olyan szuperkondenzátort alkottak meg, amelynek energiasűrűsége 85,6 Wh/kg, tehát nagyságrendileg az NiMH akkumulátorokéhoz hasonló.  Az üdvöske a grafén volt, hiszen egységnyi tömegre a grafénnél hatalmas felület jut - pont optimális a kondenzátorkészítésre.

Azért, hogy eddig mégsem terjedt el a garfén alapú kondenzátor, technológiai problémák voltak okolhatóak. Eddig ugyanis az állta a grafén elektródák készítésének útját, hogy az elektródák pórusmérete az egymásba akaszkodott grafénlemezkék miatt annyira lecsökkent, hogy az elektrolit már nem tudott belehatolni az elektródába, így nem tudott teljes terjedelmében kialakulni a töltött felület.

Az egyetemi prototípusban ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a grafénelemeket kötőanyaggal egymáshoz kapcsolták, az eredeti hatalmas specifikus felületének nagy részét szabadon hagyva. Egy speciális görbe formára viszik fel őket, úgy, hogy a grafénelemek ne ragadjanak össze teljes felületükön egymással, hanem csak egy kis részükön. Ezzel egyrészt a felület is megmarad, másrészt nem lesz az elektrolit számára áthatolhatatlan az elektróda.
 
Mivel sem a felhasznált anyagok, sem pedig maga az eljárás nem számít drágának, elképzelhető, hogy előbb-utóbb átültetik az ipari gyakorlatba is, lehet, hogy még szebb technikai jellemzőkkel.

Forrás: Physik Journal

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szigetviták miatt, Kína korlátozza Japán elektronikai ipara számára létfontosságú ritkaföldfémek szállítását.
A Rullingnet vállalat terméke a legfiatalabb korosztályt hivatott bevezetni az informatika rejtelmeibe. Figyelem! Csak a technológia megszállottainak.
A pulzus felválthatja a számítógépes jelszavakat.
Az új kezdeményezés – a támadások kivédése helyett –&nbsp;hamis információkkal téríti el a hackereket.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?