Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Akusztika szakértők a szélturbina zaj ellen

2011.06.06.
Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói az alapkutatások mellett a szélturbina farmok viselkedését is tanulmányozzák.

A kutatás vezetője Dr Con Doolan, az egyetem gépészmérnöki karáról elmondta, hogy a szélturbinák zaja, nagyon hasonlít a repülőgépszárnyak által keltett zajhoz. „Általánosságban tudjuk, hogy mi okozza a hangot - ahogy a turbulens levegő a lapát éle fölött áramlik. Amit még nem értünk, hogy a turbulencia pontosan milyen kölcsönhatásban van a lapátéllel vagy a határréteggel és miként teszi a zajt hangosabbá” - mondta.

„Ha sikerül megérteni az alapvető jelenségeket, akkor képesek lehetünk a zajt kezelni pl. a lapátok alakjának megváltozatásával vagy a lapátélen elhelyezett aktív zajcsökkentő eszközökkel, amelyek megzavarják a turbulencia mintázatát” - tette hozzá Doolan.

További bonyolító tényező a lapátok forgása, ami miatt a suhogó hang amplitúdója fel és le modulálódik. „Ezen kívül a zaj nagyon irányított, így előfordulhat, hogy aki közvetlenül a turbina alapjánál lakik, annak semmi gondja nincs, de két kilométerre az emberek nem tudnak tőle aludni” - mondta Doolan. A szélturbinákat ráadásul legtöbbször farmokba telepítik, így a szélkerekek kölcsönhatása is szerepet játszhat.

A kutatók ezért egy olyan számítógépes modellt fejlesztenek, amely nem csak egy turbinára koncentrál, hanem arra is, hogy egy nagyobb egységként, hogyan állítják elő a zajt. A modelltől azt várják a szakértők, hogy segítségével pontosan és gyorsan megbecsülhető egy-egy zajcsökkentésre kidolgozott módszerben rejlő potenciál.

Forrás: www.theengineer.co.uk

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

Akkor most olyant kutatnak, ami nincs, vagy azok nem mondanak igazat, akik állítják, hogy a szélkeréknek nincs zaja?

Meg kell nézni pl. az EPAW nevü európai összefogás honlapját (www. epaw.org) - ahol több, mint 20 ország hatszázvalahány szervezete tiltakozik a szélerömüparkok ellen - vagy a NAPAW ( Észak- Amerika tiltakozói)honlapját, ahol emberek százezrei követelik a közelükben épített szélturbinák leszerelését, amelyek állandó zajukkal nemcsak az egészségüket és nyugalmukat tették tönkre, s a tájat csúfították el, de ingatlanjaikat is elértéktelenítették.
Persze róluk az alternatív energiák reklámozásakor nem esik szó. Majd a saját kárunkon mi is megtanuljuk, hogy nem minden arany, ami "zöld"...

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A teherautók vontatmányaira szerelt ''oldalszoknya'' előnyös aerodinamikai tulajdonságokat kölcsönöz viselőjének, ezáltal csökkentve az üzemanyag fogyasztást és a káros anyag kibocsátást akár 15%-kal is.
Kínai kutatók ausztrál segítséggel próbálják meg modellezni a gátszakadás után keletkező áradást és hatásait. (+videó)
Az eredetileg a repülőgépszárnyak felhajtóerejének növelésére kifejlesztett technológia segítségével hamarosan olcsóbbá válhat a szélenergiából termelt elektromos áram.
A természet néha figyelmes feltalálókat inspirál egy újabb találmány kidolgozására, vagy új lökést ad egy elakadt kutatásnak.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?