Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Ahogy eddig még sohasem láttuk a Napot

2011.02.15.
A NASA által felbocsátott, a Nap felszínét feltérképezni hivatott STEREO szondapár megfigyelései alapján most először készülhet egyidejű, 3 dimenziós felvétel a csillagunkról.

A Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO) ikerszondáit 2006. októberben indították Boeing Delta-2 rakétával, a Nap körüli pályán a Földről nézve két ellentétes oldalra. A cél az volt, hogy a Napról a szondák keringése során két irányból minél jobb felvételeket készítsenek, hogy ezekből háromdimenziós látképek készülhessenek. Ez az összesen 466 millió kilométeres utazás most igazán különleges lehetőséget ad a napkutatók számára, mivel a szondapár tagjai hamarosan már a Napról nézve egymással épp szembe, 180 fokkal eltérő pozíciókba kerülnek. Így egy időben készített felvételeiken a teljes napfelszín látszik.

stereo_napszonda_1

A NASA 2011. február 2-án készült képe már a Nap csaknem teljes felszínét mutatja meg, 360 fokos látószögben. (Kép: NASA)

A Napról készült, most közreadott panoráma-felvétel 360 fokos látószögben mutatja meg a felszínt, de a középső fekete sávban még hiányoznak adatok. A szondapár február 9-én kerül teljes oppozícióba, az akkor visszasugárzott adatok alapján lehet majd elkészíteni az eddigi legjobb 3D képet.

sztereo_napszonda_2

A STEREO ikerszondák Nap körüli keringéséről készített fantáziarajz. (Kép: NASA)

A tudósoknak meggyőződése, hogy a napokban készülő felvételek legalább olyan jelentőséggel bírnak, mint a fénykép az első emberről a Holdon, vagy a távolabbi világűrből készült első képek a Földről.

Hosszabb távon a szondapár különböző, négy hullámhosszon is készülő felvételei, valamint a begyűjtött hatalmas mennyiségű információ segíthet abban is, hogy az „űridőjárási előrejelzések” pontosabbá váljanak. A szondákkal előre jelezhetik a napszél hatásait, és időben kimutathatók lesznek a Föld felé irányuló napkitörések is.

A STEREO tudományos programját az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHU) Alaklmazott Fizikai Laboratóriumából (Applied Physics Laboratory, APL) irányítják, az jelentős nemzetközi részvétellel folyik. (Magyar részről a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete munkatársai foglalkoznak egyes adatok elemzésével.)

Végül pedig a földi, északi félgömbi tavasz közeledtével bemutatunk az életünket is alapvetően lehetővé tevő központi égitestünkről egy gyönyörű felvételt.

stereo_napszonda_3

A teljes napkorongot bemutató, több hullámhosszon, az extrém ultraibolya sávban készült kép a NASA Solar Dynamic Observatory (SDO) műholdjával készült, 2010. március 30-án. A hamis színek az eltérő gázhőmérsékleteket mutatják. A vörös viszonylag „alacsony hőmérsékletet” (közelítőleg 60 ezer kelvin) jelöl, a kék és a zöld területek ennél forróbbak. (Kép: NASA)

A STEREO szondák folytatják útjukat, a Földről nézve a Nap túlsó oldalát is figyelve. Eközben az innenső oldalt továbbra is szemmel tartják más, a Föld közelében működő űreszközök, mint például az SDO.


Kovács Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek:
Elindult a STEREO
A STEREO űrszondapárosról
A STEREO első eredményei
STEREO-napfogyatkozás
A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumban
Már látjuk a Nap túloldalát
A két STEREO szonda iránya már derékszögben
Napkutató műhold indult Floridából


Kapcsolódó linkek:
A Nap 3D képe a STEREO szondáktól (NASA)
Solar Dynamics Observatory (NASA)

Forrás: ŰRVILÁG

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Mozgó kövek hagytak nyomot a Marson
A napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.
Újabb, hétbolygós naprendszert azonosítottak a Kepler-űrtávcső adatainak számítógépes feldolgozásával.
Az európai SMOS műhold a talaj nedvességtartalmát és a tengervíz sótartalmát méri a mikrohullámú tartományban. Azonban helyenként illegális földi rádióadások nehezítik a munkáját.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?