Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Ahogy eddig még sohasem láttuk a Napot

2011.02.15.
A NASA által felbocsátott, a Nap felszínét feltérképezni hivatott STEREO szondapár megfigyelései alapján most először készülhet egyidejű, 3 dimenziós felvétel a csillagunkról.

A Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO) ikerszondáit 2006. októberben indították Boeing Delta-2 rakétával, a Nap körüli pályán a Földről nézve két ellentétes oldalra. A cél az volt, hogy a Napról a szondák keringése során két irányból minél jobb felvételeket készítsenek, hogy ezekből háromdimenziós látképek készülhessenek. Ez az összesen 466 millió kilométeres utazás most igazán különleges lehetőséget ad a napkutatók számára, mivel a szondapár tagjai hamarosan már a Napról nézve egymással épp szembe, 180 fokkal eltérő pozíciókba kerülnek. Így egy időben készített felvételeiken a teljes napfelszín látszik.

stereo_napszonda_1

A NASA 2011. február 2-án készült képe már a Nap csaknem teljes felszínét mutatja meg, 360 fokos látószögben. (Kép: NASA)

A Napról készült, most közreadott panoráma-felvétel 360 fokos látószögben mutatja meg a felszínt, de a középső fekete sávban még hiányoznak adatok. A szondapár február 9-én kerül teljes oppozícióba, az akkor visszasugárzott adatok alapján lehet majd elkészíteni az eddigi legjobb 3D képet.

sztereo_napszonda_2

A STEREO ikerszondák Nap körüli keringéséről készített fantáziarajz. (Kép: NASA)

A tudósoknak meggyőződése, hogy a napokban készülő felvételek legalább olyan jelentőséggel bírnak, mint a fénykép az első emberről a Holdon, vagy a távolabbi világűrből készült első képek a Földről.

Hosszabb távon a szondapár különböző, négy hullámhosszon is készülő felvételei, valamint a begyűjtött hatalmas mennyiségű információ segíthet abban is, hogy az „űridőjárási előrejelzések” pontosabbá váljanak. A szondákkal előre jelezhetik a napszél hatásait, és időben kimutathatók lesznek a Föld felé irányuló napkitörések is.

A STEREO tudományos programját az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHU) Alaklmazott Fizikai Laboratóriumából (Applied Physics Laboratory, APL) irányítják, az jelentős nemzetközi részvétellel folyik. (Magyar részről a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete munkatársai foglalkoznak egyes adatok elemzésével.)

Végül pedig a földi, északi félgömbi tavasz közeledtével bemutatunk az életünket is alapvetően lehetővé tevő központi égitestünkről egy gyönyörű felvételt.

stereo_napszonda_3

A teljes napkorongot bemutató, több hullámhosszon, az extrém ultraibolya sávban készült kép a NASA Solar Dynamic Observatory (SDO) műholdjával készült, 2010. március 30-án. A hamis színek az eltérő gázhőmérsékleteket mutatják. A vörös viszonylag „alacsony hőmérsékletet” (közelítőleg 60 ezer kelvin) jelöl, a kék és a zöld területek ennél forróbbak. (Kép: NASA)

A STEREO szondák folytatják útjukat, a Földről nézve a Nap túlsó oldalát is figyelve. Eközben az innenső oldalt továbbra is szemmel tartják más, a Föld közelében működő űreszközök, mint például az SDO.


Kovács Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek:
Elindult a STEREO
A STEREO űrszondapárosról
A STEREO első eredményei
STEREO-napfogyatkozás
A STEREO ikerszondák napaktivitási minimumban
Már látjuk a Nap túloldalát
A két STEREO szonda iránya már derékszögben
Napkutató műhold indult Floridából


Kapcsolódó linkek:
A Nap 3D képe a STEREO szondáktól (NASA)
Solar Dynamics Observatory (NASA)

Forrás: ŰRVILÁG

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Szombaton, közép-európai idő szerint délután négy óra két perckor indul a vörös bolygóra a Curiosity (Kíváncsiság) nevű új amerikai marsjáró, amely a floridai Cape Canaveralről startol az Atlas V-hordozórakétán.
A Föld a világűrből nézve egy kék pont. Asztrobiológusok most a lehetséges testvérbolygók színét vizsgálják.
Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala a University of Texas at Austin egyetemet olyan új számítógépes modellezési technika kifejlesztésével bízta meg, amely képes rendkívül összetett rendszerek tulajdonságainak előrejelzésére.
Nagy, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások