Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

A világ legkisebb elektromos autója

2011.11.16.
Négykerekű, összkerékhajtású molekula, amelyet áram hajt erőre

Négykerék-meghajtású miniatűr jármű 18 atomból. - Hollandiában egy olyan molekulát fejlesztettek ki, amely úgy képes haladni egy felületen, akár egy autó. Ez a természetesen sofőr nélküli jármű mindössze hét nanométer hosszú, vagyis nagyságrendileg milliomod milliméter méretű. Villamos energia hatására a négy szárny-alakú kereke mind azonos irányba kezed el forogni, így a mini-autó mozgásba jön, kerék fordulatonként egy nanométert megtéve.
 
A Groningeni Egyetemen, a Felvidékről származó Kudernác Tibor vezette csapat grafikákkal és animációkkal szemléltette a kis jármű hasonlóságát a Lego Technic modellekkel: a miniatűr autót hasonlóan építették össze, mint a különbözőképpen egymásba illeszthető, összeszerelhető játékokat. Az autó kerekei lapátszerűek, és szénhidrogénekből állnak, míg a váz egy stabil molekula darab, amely a kerekeket oly módon kötni össze, hogy azok forogni tudjanak.

A nanoautó kerekei nem éppen kerek alakúak, így érdekesen halad előre. (Érdemes megnézni a rövid videót!)

Pásztázó elektronmikroszkópban vizsgálva, 0,5 és 0,9 V közötti feszültség alatt az apró jármű  kerekei forgásba jönnek. Hasonló járművet már építettek korábban is, de ez az első alkalom, hogy mind a négy kereket mozgásba hozza és egy irányba forgassa a feszültség.

Ezek persze csak az első eredménynek, a jármű még nem működik megbízhatóan. A fő nehézséget az autó felszínre való pozícionálása jelenti: ha a tetejére állítva kerül az autó a felületre, hiába a feszültség, az első és a hátsó lapátkerekek ellenkező irányba forognak, így az autó nem halad semerre. Nanométeres tartományban, egészen más erők hatnak, mint a hagyományos mérnöki-mechanikai makro világban. Különösen a van der Waals erők és a kapilláris erők, vagyis az egyes atomok és molekulák közti vonzás erők. Amikor az autó feszültség alá kerül, megváltozik a közte és a felszín – amely ebben az esetben egy réz lemez -  közötti vonzás erő. Amennyiben a vonzáserő túl nagy, az autó szó szerint odaragad a lemezre és ekkor sem mozdul a molekula. Ráadásul a nanojármű mínusz 266 Celsius-fokon és vákuumban képes működni.

A kutatócsoport  most felmutatott eredménye nem csupán mikroszkopikus játék, hanem bizonyíték arra, hogy olyan nanométeres nagyságú szerkezetek, molekuláris motorok alkothatóak, amelyek képesek külső villamos energia felvételére. A nanotechnológia egyre több iparágban honosodik meg, és jelenti az előrelépés és technikai fejlődés motorját. Az új kutatási eredményeket sokszor rendkívül gyorsan találja meg az ipari felhasználás.

Tibor Kudernac (Universität Groningen, Niederlande) et al.: Nature, Bd. 479, S. 108, doi: 10.1038/nature10587

Paul Weiss (University of California, Los Angeles): Nature, Bd. 479, S. 188, doi: 10.1038/479187a

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Hozzászólások

Nekem pont egy ilyennek a terepjáró változata kellene és akkor még az anyóst is felültethetném rá! Igaz, ő 120 kg-ot nyom a mérlegen, de talán lesz 18 molekulás mérleg is, ami a hájpacnit kibírja!

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Úttörő felvételt tett közzé a Science tudományos folyóiratban az IBM zürichi kutatócsoportja, amely olyan részletes képet alkotott egy molekuláról, hogy azon megfigyelhetők az atomok közti kötések.
Csillagászok vizsgálata alapján egy neutroncsillag és egy fehér törpe olyan pályán kering egymás körül, amelyen a gravitáció természetét vázoló teóriának megfelelő ütemben közelednek egymáshoz.
Kutatók munkára fogják az elektronspint
Az amerikai Duke Egyetem kutatói az elméleti recept után a gyakorlatban is megvalósították azt a burkolatot, amely az alatta lévő tárgyat elrejti a hanghullámok elől.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?