Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

A víz igazi fagyáspontja – mínusz 48 °C

2011.12.05.
A számítógépes szimulációk hirtelen szerkezetváltozásokat jeleznek az erősen lehűtött vízben. A felfedezésnek a klímamodellekben van jelentősége.

Ha nem tartalmaz szennyeződéseket és kondenzációs magokat, a tiszta víz a klasszikus 0 °C-os fagyáspontnál jóval alacsonyabb hőmérsékleten is folyékony maradhat. -48 °C alatt azonban kristályokká fagy. Ezt a küszöböt amerikai tudósok határozták meg bonyolult számítógépes szimulációk segítségével. Eredményeik nemcsak az alapkutatás egy rejtélyét tisztázzák, hanem a klímamodellek előrejelzéseire is közvetlen hatással lehetnek.

Erősen lehűtött víz számítógépes szimulációja: a folyékony részeket (fehér színnel) a jégkristályok első kezdeményei szövik át (zöld/piros színnel). (Kép: U. Utah)

„Ha folyékony vízből jeget szeretnénk, mindenekelőtt egy kis kondenzációs magra van szükség” – magyarázta Valeria Molinero, a Salt Lake City-i Utah Egyetem munkatársa. Ezek a tavakban és a folyókban vízben oldott ásványok vagy szennyeződések formájában bőségesen megtalálhatók. Ezzel szemben az abszolút tiszta vízben a kristálygócok legkésőbb kb. 225 Kelvin fokos hőmérséklet alatt maguktól alakulnak ki. Ahogy azt egy 32768 molekulából álló apró vízcsepp számítógépes szimulációja kimutatta, ezen a hőmérsékleten a vízmolekulák gyenge kötésű tetraéderekké kapcsolódnak össze maguktól. Ezekből kiindulva további jégkristályok alakulhatnak ki.

A víz molekuláris dinamikájának átfogó szimulációjához sok ezer órányi számításra volt szükség. A modellben a víz lényeges termodinamikai tulajdonságait vették figyelembe: az entalpiát, a hőkapacitást és a kristályosodás során felszabaduló energiát. A modellben 225 Kelvin fokos hőmérsékleten hirtelen változás következett be azzal, hogy hidrogénhidakkal összekötött tetraéderek képződtek. A molekulák kristályosodásának mértéke ezen a ponton érte el a maximumot.

Ezen szimulációk alapján azt is pontosabban fel lehet tárni, hogyan viselkedik a víz fagyás közben. Gyors fagyás esetén ugyanis a tiszta vízből üvegszerű, amorf jég keletkezik, amelynek szerkezetében nincs hosszú távú rend. Ha a hűlési folyamat lassabban játszódik le, a nyomástól és a hőmérséklettől függően a jelenlegi ismeretek szerint 16 különböző formában képződhetnek jégkristályok.

Azonban nem csak a jégkristályok kialakulását érthetjük meg jobban ilyen szimulációknak köszönhetően, a klímakutatók számára is fontosak a modellek finomításához. A folyékony és ugyanakkor mínusz fokokra lehűtött víz ugyanis a légkörben a beérkező sugárzást máshogy veri vissza, mint a jégkristályok. Így a víz halmazállapota közvetlen hatással van a Föld éghajlatára. „Ehhez előre kell jelezni, mennyi víz van a légkörben folyékony, illetve szilárd, kristályos állapotban” – nyilatkozta Molinero. Nem kizárt, hogy éppen ezt a termodinamikai számításokkal most még pontosabban meg lehet becsülni.

Forrás: www.pro-physik.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Sok, a láthatatlanná tevő köpenyeket előre látó ember lepődhet meg azon, hogy egy amerikai kutatókból álló csoport 25 ezer köpenyt hozott létre.
Úttörő felvételt tett közzé a Science tudományos folyóiratban az IBM zürichi kutatócsoportja, amely olyan részletes képet alkotott egy molekuláról, hogy azon megfigyelhetők az atomok közti kötések.
Csillagászok vizsgálata alapján egy neutroncsillag és egy fehér törpe olyan pályán kering egymás körül, amelyen a gravitáció természetét vázoló teóriának megfelelő ütemben közelednek egymáshoz.
Kutatók munkára fogják az elektronspint

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?