Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A tökéletes betonfal

2011.04.26.
Neri Oxman építésznő a bionikát a 3D nyomtatással ötvözi új épületkonstrukciók kialakításához.

Az épületek szokás szerint előre gyártott építőelemekből - pl. téglákból, betonoszlopokból, acélgerendákból - készülnek. Az MIT-n dolgozó építésznő szakítni akar a hagyományokkal. Az ötlete elsőre furán hangzik: házakat nyomtatni.

Kezdetben a gyors prototípus gyártó gépeket, amelyeket egyre többször hívnak 3D nyomtatóknak, arra szánták, hogy számítógépes modellekből rétegről rétegre, műanyag tárgyakat állítsanak elő. Azóta a technika azt is lehetővé teszi, hogy a műgyantánál tartósabb anyagokat is fel lehessen dolgozni. Fémporból a lézerszinter technika segítségével már évek óta gyártanak kisszériás autóalkatrészeket.

Oxman azon dolgozik, hogy a beton is alkalmas legyen a számítógép irányította, rétegről rétegre történő gyártásra. A fecskendőket robotkarokon képzeli el, amelyek nagyobb mozgási szabadságot nyújtanának, mint a legtöbb mai 3D nyomtató, amelyek esetében további probléma, hogy az építési térfogat ritkán haladja meg az egy köbmétert.

Az építésznő előszeretettel merít a természetből. Egy példa: a pálmafa törzsében a fa sűrűsége kívülről befelé változik. A kéreg közelében a legnagyobb, ahol a hajlító feszültségek is a legnagyobbak. A törzs belseje ezzel szemben porózus és sokkal könnyebb. Ha beton oszlopokat a pálmatörzs alapján lehetne gyártani, a felhasznált beton mennyiségét 10%-kal lehetne csökkenteni Oxman becslései alapján.

A hasonló konstrukciós elképzelésekhez az építésznő egy saját szoftvert fejlesztett, amelynek bemenő adatai a terhelések, valamint a főbb méretek és alaki sajátosságok. A program kiszámítja, hogy az anyagtulajdonságoknak (pl. sűrűség) hogyan kell változniuk a szerkezet belsejében, hogy az kibírja a rá ható erőket. Az így nyert 3D modellt Oxman lekicsinyített mintaként nyomtatja ki.

A munka még korai fázisban jár, de a lehetőségek melyek benne rejlenek, megérik a fáradtságot. Egy beton-nyomtató robottal pl. a teherviselő falakat olyan kifinomult belső struktúrával lehetne elkészíteni, ami segítségével a terheléseket jobban és rugalmasabban venné fel, mint az eddigi falak. Ez földrengés sújtotta régiókban különösen érdekes lehet.

A falak belső szerkezete egyúttal olyan csatornáknak is helyet adhatna, amelyekkel a fényt az épület belsejébe lehetne vezetni, amivel energia megtakarítás érhető el. Hosszabb távon Oxman megközelítése olyan épületelemekhez is vezethet, amelyben a szigeteléseket és a szellőzőcsatornákat egyben a falba „nyomtatják”.

A hardveren, ami ehhez szükséges, már dolgoznak különböző mérnökcsoportok. Behrokh Khoshnevis a Dél-Kalifornia Egyetemen egy „Contour Crafting” elnevezésű rendszert fejlesztett, ami a betont zsaluzás nélkül képes egymásra rétegezni. Egy hasonló eljárást képzelt el a brit D-Shape vállalat is.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Csak hét gép és két hónap! A szerkezet azonban még így sem elég nagy emberek számára.
Az esőgyűjtő emeletes ház futurisztikus terve is díjat nyert a 2010 eVolo felhőkarcoló versenyen.
Napjaink számos zöld innovációjának táborát most egy új építőanyag bővíti: az újrahasznosított műanyagszemétből és ásványokból előállítható Thermo Poli Rock (TPR).
A tapéta nemcsak esztétikai, de statikai szerepet is kaphat a jövőben?

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások