Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Jelenlegi hely

A szegedi műbogár, a Katica a londoni RobotvilleEU kiállításon

2011.12.02.
A szegedi Informatika Történeti Múzeum állatrobotját, a Katicát mutatja be a londoni Science Museumban a csütörtöktől vasárnapig tartó RobotvilleEU nevű kiállításon.  

    Magyarországot egy valódi tudománytörténeti ritkaság képviseli, hiszen Muszka Dániel 1957-ben fejlesztette ki a Katicát a Szegedi Tudományegyetemen Kalmár László akkori igazgató támogatásával. A kibernetikus állat olyan feltételes reflexek modellálására készült, amely képes rövid ideig emlékezni bizonyos stimulusokra. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra reagál - tájékoztatta az MTI-t a Londoni Magyar Kulturális Központ.
    Az 54 éves eredeti műállat mai klónját a feltaláló, Muszka Dániel és segítőtársa, Gyuricza Csaba fogja az érdeklődő közönségnek bemutatni. A 81 éves feltaláló jelenléte és demonstrációja a kiállításon igazi kuriózum lesz - jegyezte meg levelében a magyar intézet.
    A kiállítás kezdeményezője és főszervezője az EUNIC London, az Európai Unió kulturális intézeteinek szövetsége, együttműködésben az Európai Bizottság (EB) Kognitív rendszerek és robotika programjával és az EB brit képviseletével.
    A londoni Science Museum mintegy 20 egyedi robotot mutat be a kiállításon. Hat zónában elhelyezve lesznek láthatók háztartási robotoktól kezdve az úszó és felfedező robotokon át egészen a humanoid robotokig. Számos európai robot szinte a kísérleti laboratóriumokból érkezik a kiállításra és a brit közönség első alkalommal láthatja őket.
    A RobotvilleEU kiállítás célja, hogy bemutassa az európai robottechnológia és innováció élvonalbeli példáit és azt vizsgálja meg, hogy a robotok miképp válnak majd a jövőben a mindennapok elengedhetetlen részeivé.
    A magyar intézet tájékoztatójában idézte Paulina Lathamot, a londoni Lengyel Kulturális Intézet programigazgatóját, az EUNIC London RobotvilleEU projektjének koordinátorát, aki azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia fogalma és a robotika mintegy 3000 éves múltra tekint vissza. A robot szó 90 éves, ezt a kifejezést Karel Capek cseh író kreálta és használta először R.U.R. című darabjában.

MTI

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Ritzinger Ferenc

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Amerikai tudósok kísérletében agyvezérelt helikopter emelkedett a magasba.
A Delft-i műszaki egyetem repülőgépész hallgatói a Wageningen-i kísérleti zoológia osztállyal közösen megalkottak egy különleges repülőeszközt.
A Duke Egyetem kutatói bemutatták, ahogy egy robot megtalálja a szervi elváltozást a szimulált emberi szervezetben, odavezeti a berendezést és több mintát vesz egy folyamaton belül.
A DARPA kutatói amerikai egyetemekkel együttműködésben egy futórobotot fejlesztenek, amely akár 10-szer gyorsabb helyváltoztatásra képes, mint jelenlegi társai.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?