Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

A robot sebészek előfutára

2010.08.02.
A Duke Egyetem kutatói bemutatták, ahogy egy robot megtalálja a szervi elváltozást a szimulált emberi szervezetben, odavezeti a berendezést és több mintát vesz egy folyamaton belül.

A kutatók egy kereskedelmi forgalomban is kapható robotot a saját tervezésű ultrahangos rendszerükkel látták el, amely a robot szemeként szolgál. Irányítását nem orvos végzi, hanem egy mesterséges intelligenciával felvértezett program, amely feldolgozza a bejövő információkat és kidolgozza a parancsokat, amit a gép végrehajt. A robot mechanikus keze képes működtetni ugyanazt a mintavevőt, amit az orvos is használna a daganat eléréséhez és a minták begyűjtéséhez.

A robotnak a kísérletek 93%-ában sikerült a szimulált prosztata szövetből nyolc különböző helyről is mintát vennie. A többszörözött mintavétel jelentősége, hogy segítségével megállapítható az elváltozás kiterjedése. A kutatók bíznak benne, hogy a rutin orvosi beavatkozást a jövőben minimális emberi irányítás mellett robotok fogják végrehajtani, ami a kórházak számára költségmegtakarítást, a betegek számára nagyobb komfortot jelent.

„A rendszer egyik szépsége, hogy minden hardver egység már a piacon van.” - mondta Stephen Smith, a kutatócsapat vezetője. „Reméljük, hogy az első lépés, amit most megtettük, jó példa lesz arra, hogy némi módosítással hasonló rendszereket lehet építeni, anélkül, hogy a legelejétől fogva kellene új technológiákat kifejleszteni.”

A robotot jelenleg egy próbababán tesztelik. A mell rákos elváltozását egy szőlőszem szimulálja, amit pulykamellbe ágyaztak. A vizsgálóasztalra fektetett próbababára egy melltartó segítségével erősítették fel a szimulált emlőt.

Hogy a jelenlegi rendszer az orvosi gyakorlatban is használható legyen, minden tevékenységnek valós időben kell folynia. Fontos kihívás még, hogy felgyorsítsák az ultrahangos rendszerből érkező adatok feldolgozását. A remények szerint gyorsabb processzorok és jobb algoritmusok megoldják ezt a problémát.

A robot 3D ultrahang és mesterséges intelligencia irányításával végzi feladatát

Forrás: www.theengineer.co.uk

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Delft-i műszaki egyetem repülőgépész hallgatói a Wageningen-i kísérleti zoológia osztállyal közösen megalkottak egy különleges repülőeszközt.
A robotkarokkal felszerelt helikopter apróbb tárgyakat szállít (+videó)
A DARPA kutatói amerikai egyetemekkel együttműködésben egy futórobotot fejlesztenek, amely akár 10-szer gyorsabb helyváltoztatásra képes, mint jelenlegi társai.
Fénnyaláb hatására deformálódó aktuátort fejlesztettek az Osaka University munkatársai.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?