Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

A Reebok új cipője

2017.04.13.
Erjesztett kukoricából és pamutból készült a Reebok új cipője.
A ruházati cégek mostanában egymást taposva versenyeznek azon, hogy megújuló vagy környezetkímélő anyagokat használjanak a gyártásnál.
A Rebook a kukoricával veszi ki a részét a fenntartható fejlődésből; az új sportcipőjük része a cég Corn + Cotton (kukorica és pamut) kezdeményezésnek.
A cipő felső részét pamutból készítik, ami egy sportcipő esetében nem is furcsa. Ilyen volt a Reebok Classic is, ami az új, kukoricából készült variánst is ihlette. A sportcipők talpa viszont általában kőolajszármazékokból, vagyis műanyagból készül. Ezzel szemben az új Rebook egy kukoricából készült kivonatból készül, ami pár fokkal kevésbé környezetkárosító.
 
 
Bill McInnis, a Reebok anyagkutatója már öt éve dolgozik a különleges anyagon. A pamutból készült felsőrészt viszonylag könnyű volt, de a talppal meggyűlt a bajuk. Több anyagot kipróbáltak, többek között a parafát is, de egyik sem vált be.
A takarmánykukorica megfelelt a célnak: egyrészt nem az emberi fogyasztásra is használt kukoricát préselnék cipőtalppá, másrészt amúgy is használják a gyártási folyamatban – például csomagolóanyagok és más műanyag termékek előállításához.
A talpat végül egy Susterra propaneidol nevű anyagból készítették, amit a DuPont Tate & Lyle Bio Products állított elő. Ehhez érett, száraz kukoricaszemeket használnak.
 
 
McInnis szerint a Susterra gyártási folyamata úgy zajlik, hogy megfőzik a kukoricát, majd megerjesztik, és ezután a megfelelő mikroorganizmusok hozzáadásával érik el a megfelelő állagot.
A Susterrát már több ipari termékben is használják. A képlettől függően ragasztót, hűtőfolyadékot, sőt, napelemet is lehet belőle készíteni.
A Reebok új cipője a gyártástechnológiának köszönhetően most már 100 százalékig lebomló anyagokból készül. McInnis szerint ez nem befolyásolja a cipő tartósságát: ezt is ugyanolyan teszteknek vetik alá, mint a gyárból kikerült többi cipőt.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Svéd kutatók teljes új módját találták a fa alkalmazásának: átlátszóvá tették.
Egy igazán innovatív újítás több olyan problémára kínál egyben megoldást, amik erősen szorongatják az emberiséget.
Egy régi barátság, néhány üveg sör, innovatív gondolkodás, mérnöki tudás, erős vágy a világ jobbá tételére – ezek a napelemes, akár fűthető, a járókelőket figyelmeztetni képes, újrahasznosítható térburkoló „hozzávalói”, a legfontosabb alapanyaga pedig műanyag hulladék.
Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, a világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?