Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

A legélesebb és legtartósabb borotva

2010.08.23.
Nanotechnológiával előállított szintetikus gyémánt bevonat lehet a borotválkozók legjobb barátja

A GFD (Gesellschaft für Diamantprodukte) alapítója, Dr. André Flöter már több hónapja saját fejlesztésű borotvájával szabadul meg arcszőrzetétől. Cége az elmúlt hét évben Németország vezető vállalkozásává fejlődött a gyémánt bevonattal ellátott kések előállításának területén. Értékesítenek pengéket orvosi felhasználásra (pl. orvosi szikék), és az ipar számos területén (pl. műanyaglemez-vágó berendezésekhez). Flöter bízik benne, hogy a gyémánt kivételes keménységét a dollármilliárdos borotvapenge piacon is kamatoztatni lehet.

A Technologyreview nemzetközi szakportál újságírójának Flöter Németországban, egy mannheimi kávézóban ülve mutatta be vívmányát, ami a kezében tartva pontosan úgy nézett ki, mint egy napjainkban használt borotva. Egyetlen jelentős különbséget hangsúlyozott csupán a szakember: ez a borotva, szemben a ma elterjedtekkel, pár hét helyett több éven keresztül is képes tökéletes minőséget biztosítani tulajdonosának.

A penge teste volfrám-karbidból (vídia), egy nagysűrűségű fémvegyületből készül, és pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományos borotvapenge - talán egy picit nehezebb és enyhén sötétebb fémes színe van. A szintetikus gyémánt bevonat miatt pedig – amit a szén nanotechnológiás megmunkálásával állítanak elő – a penge vége nem olyan fényes, mint ahogyan azt megszokhattuk.

Flöter nem tárta fel annak részleteit, hogy a GFD hogyan készíti szintetikus gyémánt bevonatát, de említett részleteket a penge előállítása utáni élezési folyamattal kapcsolatban. Eszerint a nyers pengéket vákuum kamrába helyezik, majd elektromos mező alá helyezve a már plazmaállapotúra gerjesztett pengéket oxid és kloridionnal kezelik. A folyamatot szerinte – legalábbis eredményét tekintve - az extrém finomságú csiszolópapírral végzett élezéshez lehetne leginkább hasonlítani.

gyemant_penge_borotva

A megmunkált penge görbületi sugara hozzávetőlegesen 50 nanométer, körülbelül tízszer élesebb a GFD által a műanyaglemez-vágó berendezésekhez gyártott késeknél. A borotvát saját bőrön kipróbálva érezhető, hogy feladatát nemcsak akkor végzi tökéletesen, ha a megszokott módon a bőr felületéhez nyomják, hanem egyszerű, nyomás nélküli húzásra is maradéktalanul csupaszít - erőfeszítés és a legkisebb fájdalom nélkül.

Nem vitás, hogy ez a gyártási technológia jelentős költségnövekedést okoz, de a jóval nagyobb üzemidő miatt megszolgálja majd a többletbefektetést: a GFD számításai szerint kevesebb, mint egy év alatt megtérülhet majd, ha nagyobbra nyitjuk pénztárcánkat. Flöternek először is szüksége lesz egy nagyobb pengegyártó céggel történő együttműködésére, hogy megfelelő gyártási volumennel törhessen be a piacra – és így felfuttassa hét alkalmazottat számláló kisüzemét. Ha minden jól megy, fejlesztése már 2-3 éven belül az üzletekbe kerülhet.

Nem ez lenne az első alkalom a gyémánt bevonatú pengék piaci bevezetése terén: a Schick Wilkinson FX Diamond néven értékesített már hasonló terméket. Nem került sokkal többe, mint hagyományos társai, ám sem sokkal keményebb, sem strapabíróbb nem volt azoknál – nem tiszta gyémánt bevonattal látták el és az élezési technológia sem volt hasonlítható a GFD által kifejlesztetthez. A Schick szóvivője a TR megkeresésére nem kommentálta a GFD technológiáját.


Forrás: www.technologyreview.com

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egyszerű megoldás ragasztáshoz és tömítéshez
Svéd nők által lett a láthatatlan kerékpáros bukósisak kifejlesztve.
Fraunhofer kutatók megreformálták a tükröződésmentes tárgyak gyártási eljárását
Új kompozit anyagok teszik könnyebbé és energiatakarékosabbá autóinkat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?