Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

A klímakutatás sasszeme

2016.03.08.
Útjára indították a Sentinel-3A elnevezésű, sokoldalú földmegfigyelő műholdat

Milyen ingadozások figyelhetők meg a tengerszintben? Milyen az Északi- és a Keleti-tenger vízminősége? Milyen szerepet játszanak az óceánok a Föld szénkörforgásában? Milyen hatással van a tengerek felszínének hőmérséklete az óceáni áramlatokra? Hogyan változik a növényi produktivitás a klímaváltozás hatására? A Sentinel-3A elnevezésű földmegfigyelő műholdat 2016. február 16-án, közép-európai idő szerint 18:57-kor egy Rokot rakétával lőtték fel az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről, és a fenti kérdések megválaszolásához fog adatokat szolgáltatni. A megfigyelő műhold felbocsátása az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának keretében az óceánmegfigyelő misszió első lépése. Az ESA részesedését harmadrészben Németország finanszírozza és a Német Légiközlekedési és Űrhajózási Központ (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR) űrhajózási részlege vezeti. A DLR-hez tartozó Német Távérzékelési Adatközpont (Deutsches Fern­erkundungs­daten­zentrum, DFD) a Sentinel-3-küldetés során nyert speciális adatokat értékeli ki.

 

A „high tech óceánmegfigyelő” 815 km magasságban lévő pályájáról a tengereket fogja megfigyelni, ezáltal az óceánokra vonatkozó előrejelzéseket, valamint a környezet- és klímamegfigyelést fogja segíteni. A tengerek monitorozása mellett az is a feladata, hogy világszerte nagy gyakorisággal figyelje meg a szárazföldeket. Segítségével monitorozható a növényzet, észlelhetők az erdő- és egyéb tüzek, valamint működtethetők olyan korai jelzőrendszerek, amelyek például az illegális esőerdőirtásra figyelmeztetnek. „A Sentinel-3A segítségével más szemmel láthatjuk a tengerek és a szárazföldek állapotát és alakulását. Ezáltal jobban megérthetjük a globális változás hatásait, az alkalmazkodást segítő intézkedéseket dolgozhatunk ki, valamint elősegíthetjük a természeti erőforrások fenntartható használatát” – magyarázta Michael Nyenhuis, a DLR űrhajózási részlegének munkatársa, a Sentinel-3-misszió vezetője. „Az információk helyes kiértékeléséhez jó minőségű adatoknak megbízhatóan kell rendelkezésre állniuk – a Sentinel-3 adatainak a Német Távérzékelési Adatközpontban történő feldolgozása és archiválása révén az előfeltételek adottak” – tette hozzá Stefan Dech, a DFD igazgatója.

 

A Sentinel-3A érzékelői az óceánokat, a jégfelületeket és a szárazföldeket figyelik. Egy nagy precizitású radaros altiméter gyűjt adatokat a tengerszint magasságáról. Az óceánok és a szárazföldek felszínének hőmérsékletét egy radiométer méri 0,3 °C-os pontossággal. Emellett egy optikai műszer is figyeli az óceánok és szárazföldek felszínét. Ezzel a Sentinel-3A korábbi műholdak méréseit folytatja – különösen a 2012-ben üzemen kívül helyezett ENVISAT-ét, amelyet az ESA működtetett. Műszerei a nagyobb spektrális felbontással tovább javítják az adatminőséget, növelik az időbeli felbontást, és a légkör paramétereinek jobb mérését teszik lehetővé. A Sentinel-3A a tervek szerint 7 éven keresztül fogja megfigyelni a Földet, kedvező körülmények között azonban akár 12 évre is növelhető az élettartama. Az azonos felépítésű Sentinel-3B műhold 2017-ben kezdi meg működését a világűrben, és azonos poláris pályán, 815 km-es magasságban, időbeli eltolással fogja megkerülni a Földet. Ezzel megduplázódik majd a mérési kapacitás, és a műholdpárral kétnaponta globális lefedettség érhető el.

A Sentinel-3A 815 km magasan lévő pályájáról figyeli a tengereket és a szárazföldeket (Kép: ESA / ATG medialab)

 

 

Manapság gyakran lehet hallani a „Big Data”-ról – a Copernicus program esetében is óriási adatmennyiséget kell kezelni, hiszen nemcsak a hat műholdcsalád adatait, hanem a hozzájuk tartozó információs termékeket is mindig megbízhatóan kell rendelkezésre bocsátani. „Az adattömegre való felkészülés jegyében a DLR űrhajózási részlege támogatja a szükséges technológiák fejlesztését, ezáltal segíti a kutatóintézeteket, szolgáltató vállalatokat és más állami és magán felhasználókat a műholdadatok felhasználásában. Szimulált megfigyelések alapján új matematikai eljárásokat és technológiákat fejlesztettek ki az adatfeldolgozáshoz, hogy meg tudják határozni a víz összetevőit, a tengerszintet és az óceánok felszínének hőmérsékletét” – magyarázta Nyenhuis. Németországon kívül is tettek és tesznek erőfeszítéseket: az ESA szoftvercsomagokat fejlesztett a Sentinel adatainak megjelenítéséhez, elemzéséhez és feldolgozásához. Ezek ingyen a felhasználók rendelkezésére állnak.

 

Ahhoz, hogy a Sentinel-3A által gyűjtött nyers adatokat hatékonyan lehessen feldolgozni és archiválni, együttműködés jött létre az ESA és a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) között az adattermékek rendelkezésre bocsátása terén: a tengerekkel kapcsolatos adattermékeket az EUMETSAT biztosítja. A Sentinel-3 a harmadik az Európai Unió és az ESA Copernicus programjának hat műholdcsaládja közül. A Sentinel-3 Küldetésirányító Központ az EUMETSAT székhelyén, Darmstadtban található.

 

Forrás: www.pro-physik.de

 

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Űrügynökség (ESA) a COSPAR idén nyári kongresszusára jelentette meg beszámoló kötetét. Online a teljes anyag hozzáférhető.
Nagy, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
Kozmikus villámzápor – egy tőlünk 8000 fényévnyire található fekete lyuk 26 év pihenés után újra aktívvá vált.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?