Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A klímakutatás sasszeme

2016.03.08.
Útjára indították a Sentinel-3A elnevezésű, sokoldalú földmegfigyelő műholdat

Milyen ingadozások figyelhetők meg a tengerszintben? Milyen az Északi- és a Keleti-tenger vízminősége? Milyen szerepet játszanak az óceánok a Föld szénkörforgásában? Milyen hatással van a tengerek felszínének hőmérséklete az óceáni áramlatokra? Hogyan változik a növényi produktivitás a klímaváltozás hatására? A Sentinel-3A elnevezésű földmegfigyelő műholdat 2016. február 16-án, közép-európai idő szerint 18:57-kor egy Rokot rakétával lőtték fel az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről, és a fenti kérdések megválaszolásához fog adatokat szolgáltatni. A megfigyelő műhold felbocsátása az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának keretében az óceánmegfigyelő misszió első lépése. Az ESA részesedését harmadrészben Németország finanszírozza és a Német Légiközlekedési és Űrhajózási Központ (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR) űrhajózási részlege vezeti. A DLR-hez tartozó Német Távérzékelési Adatközpont (Deutsches Fern­erkundungs­daten­zentrum, DFD) a Sentinel-3-küldetés során nyert speciális adatokat értékeli ki.

 

A „high tech óceánmegfigyelő” 815 km magasságban lévő pályájáról a tengereket fogja megfigyelni, ezáltal az óceánokra vonatkozó előrejelzéseket, valamint a környezet- és klímamegfigyelést fogja segíteni. A tengerek monitorozása mellett az is a feladata, hogy világszerte nagy gyakorisággal figyelje meg a szárazföldeket. Segítségével monitorozható a növényzet, észlelhetők az erdő- és egyéb tüzek, valamint működtethetők olyan korai jelzőrendszerek, amelyek például az illegális esőerdőirtásra figyelmeztetnek. „A Sentinel-3A segítségével más szemmel láthatjuk a tengerek és a szárazföldek állapotát és alakulását. Ezáltal jobban megérthetjük a globális változás hatásait, az alkalmazkodást segítő intézkedéseket dolgozhatunk ki, valamint elősegíthetjük a természeti erőforrások fenntartható használatát” – magyarázta Michael Nyenhuis, a DLR űrhajózási részlegének munkatársa, a Sentinel-3-misszió vezetője. „Az információk helyes kiértékeléséhez jó minőségű adatoknak megbízhatóan kell rendelkezésre állniuk – a Sentinel-3 adatainak a Német Távérzékelési Adatközpontban történő feldolgozása és archiválása révén az előfeltételek adottak” – tette hozzá Stefan Dech, a DFD igazgatója.

 

A Sentinel-3A érzékelői az óceánokat, a jégfelületeket és a szárazföldeket figyelik. Egy nagy precizitású radaros altiméter gyűjt adatokat a tengerszint magasságáról. Az óceánok és a szárazföldek felszínének hőmérsékletét egy radiométer méri 0,3 °C-os pontossággal. Emellett egy optikai műszer is figyeli az óceánok és szárazföldek felszínét. Ezzel a Sentinel-3A korábbi műholdak méréseit folytatja – különösen a 2012-ben üzemen kívül helyezett ENVISAT-ét, amelyet az ESA működtetett. Műszerei a nagyobb spektrális felbontással tovább javítják az adatminőséget, növelik az időbeli felbontást, és a légkör paramétereinek jobb mérését teszik lehetővé. A Sentinel-3A a tervek szerint 7 éven keresztül fogja megfigyelni a Földet, kedvező körülmények között azonban akár 12 évre is növelhető az élettartama. Az azonos felépítésű Sentinel-3B műhold 2017-ben kezdi meg működését a világűrben, és azonos poláris pályán, 815 km-es magasságban, időbeli eltolással fogja megkerülni a Földet. Ezzel megduplázódik majd a mérési kapacitás, és a műholdpárral kétnaponta globális lefedettség érhető el.

A Sentinel-3A 815 km magasan lévő pályájáról figyeli a tengereket és a szárazföldeket (Kép: ESA / ATG medialab)

 

 

Manapság gyakran lehet hallani a „Big Data”-ról – a Copernicus program esetében is óriási adatmennyiséget kell kezelni, hiszen nemcsak a hat műholdcsalád adatait, hanem a hozzájuk tartozó információs termékeket is mindig megbízhatóan kell rendelkezésre bocsátani. „Az adattömegre való felkészülés jegyében a DLR űrhajózási részlege támogatja a szükséges technológiák fejlesztését, ezáltal segíti a kutatóintézeteket, szolgáltató vállalatokat és más állami és magán felhasználókat a műholdadatok felhasználásában. Szimulált megfigyelések alapján új matematikai eljárásokat és technológiákat fejlesztettek ki az adatfeldolgozáshoz, hogy meg tudják határozni a víz összetevőit, a tengerszintet és az óceánok felszínének hőmérsékletét” – magyarázta Nyenhuis. Németországon kívül is tettek és tesznek erőfeszítéseket: az ESA szoftvercsomagokat fejlesztett a Sentinel adatainak megjelenítéséhez, elemzéséhez és feldolgozásához. Ezek ingyen a felhasználók rendelkezésére állnak.

 

Ahhoz, hogy a Sentinel-3A által gyűjtött nyers adatokat hatékonyan lehessen feldolgozni és archiválni, együttműködés jött létre az ESA és a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) között az adattermékek rendelkezésre bocsátása terén: a tengerekkel kapcsolatos adattermékeket az EUMETSAT biztosítja. A Sentinel-3 a harmadik az Európai Unió és az ESA Copernicus programjának hat műholdcsaládja közül. A Sentinel-3 Küldetésirányító Központ az EUMETSAT székhelyén, Darmstadtban található.

 

Forrás: www.pro-physik.de

 

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Űrügynökség (ESA) a COSPAR idén nyári kongresszusára jelentette meg beszámoló kötetét. Online a teljes anyag hozzáférhető.
Nagy, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
Kozmikus villámzápor – egy tőlünk 8000 fényévnyire található fekete lyuk 26 év pihenés után újra aktívvá vált.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?