Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

A Hold déli pólusvidéke, ahogy sosem láttuk

2011.02.08.
Az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda kamerájának fél éven át készített felvételeiből egy érdekes megvilágítási képet állítottak össze.

A kombinált képhez több mint 1700, különböző időpontokban készült felvételt használtak fel. Ezek mind ugyanarról a vidékről, a Hold déli pólusának környezetéről készültek, de hat hónapon át változó megvilágítási viszonyok mellett. Az eltelt hosszú idő és a sok felvétel biztosította, hogy minden előforduló megvilágítás létrejöjjön. A Hold forgástengelye csak kb. 1,5°-os szögben hajlik az Ekliptikához (vagyis a Föld Nap körüli pályájának a síkjához) képest, ezért vannak olyan kráterbelsők, ahová sohasem ér el a napfény. Ezeket az állandóan árnyékos területeket fekete szín jelöli a képen. A környező vidék jelentős része ugyanakkor – legalább időlegesen – napfényben fürdik.

Hold_deli_polusa

A Hold 88° déli szélességétől délre eső vidék 6 hónapos (valójában hat „holdi napos”) megvilágítási térképe. (Kép: NASA / GSFC / Arizona State University)

A Hold körül poláris pályán keringő LRO széles látószögű kamerája által készített képeket egyszerű eljárással összegezték. Amelyik pixel helyén egy adott időpontban a felszín meg volt világítva, ott fehér, ahol nem, ott fekete színt használtak. Utána a kombinált képen a szürke árnyalatai aszerint állították elő, hogy a megfelelő pixel a felhasznált egyedi felvételek hány százalékában bizonyult feketének vagy fehérnek.

A kép közepén a 19 km átmérőjű, 4 km mély Shackleton-kráter látható. Az égitest déli pólusának pontos helye a kráter peremén található – ha egy óra számlapját képzeljük oda, a 9 órának megfelelő pozíció körül.

Az LRO „napi” (ami a Földön kb. 28 nap) és éves megvilágítási térképeket készít a Hold mindkét sarkvidékéről, a jövőbeli holdi küldetések előkészítése céljából.


Frey Sándor

Kapcsolódó cikkek:
Állandó bázis a Holdon
Hajsza a holdi víz után
Víz és más kincsek a Holdon


Kapcsolódó linkek:
A Hold déli sarkvidékének megvilágítási viszonyai (NASA)

Forrás: ŰRVILÁG

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

A kép közepén a 19 km átmérőjű, 4 km mély Shackleton-kráter látható írja a cikk. A hold átmérője 3476 kilométer.
A méretarányokat tekintve valószínű, hogy elírás történt.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Thuraya műholdas mobil távközlési szolgáltató működését az elmúlt héten szándékosan akadályozták az észak-afrikai országban és környezetében.
Szombaton, közép-európai idő szerint délután négy óra két perckor indul a vörös bolygóra a Curiosity (Kíváncsiság) nevű új amerikai marsjáró, amely a floridai Cape Canaveralről startol az Atlas V-hordozórakétán.
A Föld a világűrből nézve egy kék pont. Asztrobiológusok most a lehetséges testvérbolygók színét vizsgálják.
Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala a University of Texas at Austin egyetemet olyan új számítógépes modellezési technika kifejlesztésével bízta meg, amely képes rendkívül összetett rendszerek tulajdonságainak előrejelzésére.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?