Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

A házi erőműveké a jövő?

2012.03.05.
A Lichtblick vállalat egyre több Volkswagen gyártású otthoni erőműblokkot helyez üzembe Németországban.

Hamburg-Hamm egyik egyházi közösségének pincéjében két blokkfűtőerőmű áll, amelyet Gero Lücking, a Lichtblick öko áramszolgáltató igazgatója „a jövőként” emleget. A házi erőművek a villamos energia mellett meleg vizet is előállítanak, amelyek tárolására hat, egyenként 1000 literes tartály szolgál. A Volkswagen gyártotta erőmű egységek elektromos teljesítménye egyenként 19 kilowatt. „A mi érdekünk, hogy annyi áramot állítsunk elő, amennyit csak lehetséges” – mondta Lücking. A bérlők azonban fűtést és meleg vizet akarnak. Az, hogy a Lichtblick mennyi áramot tud a hálózatba táplálni, az épület hőigényétől is függ.

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés különösen magas hatásfokot eredményez: a befektetett energia mintegy 90%-a hasznosítható, ez egy átlagos széntüzelésű erőműben 35% körül mozog, nagyrészt az elvesztett hulladékhő miatt. Jóllehet a háztartási erőművek földgázzal működnek, tehát egy fosszilis energiahordozóval. „Az extrém magas hatásfok miatt a környezetvédelmi hatóságok a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést öko-energia fajtaként ismerik el” – mondta Lücking. Ez egy kicsit túlzó – természetesen a blokkfűtőerőművekkel több szén-dioxid szabadul fel, mintha a lakóépületet napkollektorokkal fűtenénk. A jövőben az otthoni minierőműveket biogázzal is lehet üzemeltetni. A Lichblick ajánlatai között már a bio fűtőanyag is szerepel.

Az otthoni erőművek egyik legnagyobb erénye, hogy képesek kiegyenlíteni az elektromos hálózat ingadozásait, ami döntő jelentőségű a megújuló energiák számára. „Ha a szél egyáltalán nem fúj, az áramnak más forrásból kell származnia” – mondta Lücking. „Az erőműveink 60 másodpercen belül elérik névleges teljesítményüket, tehát szinte azonnal bevethetők. Ez sokat jelentene az ellátási biztonság számára” – tette hozzá. A modern gázerőműveknek az üzemképesség eléréséhez kb. 1 órára, a széntüzelésű erőműveknek pedig négy órára van szükségük. Ekkora a hálózati ingadozás már gyakran el is múlt.

Az otthoni erőműveket a hamburgi Lichtblick központból irányítják. Időközben az első 300 berendezés összekapcsolásával 6 megawatt teljesítmény nyerhető, annyi, mint egy nagy szélturbinával. Jelenleg hetente 10 új erőművet telepítenek: a Lichtblick 2014-re már 400 megawatt teljesítményt akar a hálózatra kapcsolni. De miért kellene az embereknek a pincéjüket az öko energiaszolgáltató rendelkezésére bocsájtaniuk? „Több előnye is van” – mondta Jürgen Janssen, az egyházközösség templomszolgája. „Új fűtésre volt szükségünk, ami 7500 euróba került volna. A Lichtblick az otthoni erőművet 5000 euróért kínálta” – számolt be Janssen. A vállalat számos munkát költségtérítés nélkül elvállalt, a közösségnek szinte semmire nem volt gondja. „A szép az, hogy minden előállított kilowattóra árammal 1 centet keresünk. A Lichtblick még bérleti díjat is fizet” – tette hozzá.

A szolgáltató olyan csomagot kínál, amelyben a karbantartást, zavarelhárítást és a felújítást is magára vállalja. Ezért cserébe a berendezés Lichtblick-kézben marad az 5000 euró ellenére, amit az egyházközösség a telepítésért kifizetett. „Ez a mi üzletmodellünk” – mondta Lücking. Berendezés-tulajdonosként a Lichtblick bármikor mondhatja az otthoni erőműnek, hogy „gyárts elektromos áramot”. Mivel a minierőmű az elektromosság mellett hőt is termel, úgymond melléktermékként meleg vizet is szállít a bérlőknek.

Az elektromos áram díja a kereslet-kínálatnak megfelelően alakul az áramtőzsdén. Ha sok szél fúj, a hálózat a szélturbinák által előállított árammal van tele – az ár csökken. Szélcsend esetén viszont az ár a magasba szökik. Pontosan ekkor kapcsolja a hálózatra a Lichtblick a házi erőműveket, hogy 5 cent helyett például 8-at keressen.

A fűtőerőműblokkok a templompincében csak kettőt jelentenek a jövő több tízezer vagy akár millió kirakóeleméből. „Ha Hamburgban minden pincét otthoni erőművel szerelnénk fel, akkor egész Észak-Németországot el tudnánk látni elektromos árammal” – mondta Lücking.

Nick Reiner írása nyomán (NaturFreundIn 1/2012)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni,&nbsp;igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.
Karbamid alapú üzemanyagcellák is beszállhatnak az energiaversenybe
A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?