Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A grafén alapú optikai switchek 100-szor gyorsabbak a jelenlegi eszközöknél

2013.07.17.
Mindössze két évvel ezelőtt Andre Geim és Konstantin Novoselov volt az a két tudós, akik Nobel-díjat nyertek a grafén felfedezéséért.


Sikerült javítaniuk a fotodetektorokon, mely hatására az optoelektronikai adatátvitel sebessége a 20-szorosára gyorsult. Az áttörés a grafén plazmonikus nanoszerkezetekkel való kombinálásán alapult.

Most az angliai Bath Egyetem kutatói számoltak be olyan mérésekről, melyek szerint az optikai switchek a grafén segítségével közel 100-szoros sebességet is képesek lehetnek elérni a ma használatos anyagokat alkalmazó switchekhez képest.


A kutatásról a Physical Review Letters oldalain számolnak be (“Carrier Lifetime in Exfoliated Few-Layer Graphene Determined from Intersubband Optical Transitions”). Kiderült, hogy egy grafént használó optikai switch válaszadási ideje körülbelül 100 femtoszekundum, ami nagyjából százszorosa a mai eszközök által produkált néhány pikoszekundumnak.

„Ultragyors optikai válaszadási sebességet tapasztaltunk, néhány réteg grafént használva, ami izgalmas alkalmazási lehetőségekkel kecsegtet a – grafén alapú – nagysebességű optoelektronikai alkatrészek fejlesztése terén,” mondta Dr. Enrico Da Como, a kutatás vezetője egy sajtóközleményben. „Ez a magas válaszadási ráta az elektromágneses spektrum infravörös részében helyezkedik el. Ebben a tartományban fejlesztenek sok jelenlegi alkalmazást, mely hatással van társadalmunkra, például a távközlés, a biztonságtechnika, valamint a gyógyszergyártás terén.”

„Minél többet tudunk meg a grafénról, annál figyelemre méltóbbak a tulajdonságai. Ez a kutatás azt mutatja, hogy egyedülálló optikai tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek fontosak lehetnek az új alkalmazások számára.” tette hozzá Pr. Simon Bending, a Bath Egyetem Grafén Tudományok Központjának társigazgatója.

A fotodetektorokon és az optikai kapcsolókon kívül, a grafén vonzónak bizonyul az állítható frekvenciájú lyukszűrők esetében is, ahol az IBM már elért bizonyos eredményeket. Továbbá, a kutatók grafén széles spektrális tartományát a különböző, hangolható lézerek esetében is ki tudják használni, melyeket optoelektronikus rendszerekben alkalmaznak.

A kutatócsoport hosszú távú céljai között szerepel, hogy a felfedezést grafén alapú kvantum kaszkád lézerek fejlesztésében is bevonják, melyeket többek közt szennyezés mérésére, valamint biztonságtechnikai és spektroszkópiai alkalmazásokban használnak.

Forrás: spectrum.ieee.org

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Kedves László!
Nem túl régen, 15 éve, az egyetemen még elemi vagy logikai kapcsolónak, kapcsolóelemnek tanultam (és nem switchnek) azt az elemi digitális eszközt, aminek a kimeneti állapota a bemenet állapota szerint igaz vagy hamis, esetleg harmadik (nagyellenállású) állapotú. Switch alatt pedig nagyságrendekkel bonyolultabb jeltovábbító eszközöket értünk.
Üdvözlettel:
Mező Tamás

Én majdnem végig azt hittem, hogy a cikk optikai hálózatokban alkalmazható switch-ekről szól.
A cikk közepén már zavaró volt, hogy 3x mondja el ugyanazt a nagy eredményt, hogy milyen piszok gyors, de még mindig nem tudtunk meg semmi mást.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Haditechnika bárkinek, ráadásul olcsón. Lézer pointer, mely 8000-szer fényesebb a Napnál. Hatótávolsága: 137 km.
A pulzus felválthatja a számítógépes jelszavakat.
Egy dél-kenyai projekt az ország rohamosan fejlődő mobiltelefon hálózatát a veszélyeztetett nagyragadozók védelmére használja fel.
A számítástechnika nem csak egyre olcsóbbá, hanem egyre energiatakarékosabbá is válik. Ez egy érzékelőkkel és „nanoadattal” teletűzdelt világot jelent.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások