Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

A grafén alapú optikai switchek 100-szor gyorsabbak a jelenlegi eszközöknél

2013.07.17.
Mindössze két évvel ezelőtt Andre Geim és Konstantin Novoselov volt az a két tudós, akik Nobel-díjat nyertek a grafén felfedezéséért.


Sikerült javítaniuk a fotodetektorokon, mely hatására az optoelektronikai adatátvitel sebessége a 20-szorosára gyorsult. Az áttörés a grafén plazmonikus nanoszerkezetekkel való kombinálásán alapult.

Most az angliai Bath Egyetem kutatói számoltak be olyan mérésekről, melyek szerint az optikai switchek a grafén segítségével közel 100-szoros sebességet is képesek lehetnek elérni a ma használatos anyagokat alkalmazó switchekhez képest.


A kutatásról a Physical Review Letters oldalain számolnak be (“Carrier Lifetime in Exfoliated Few-Layer Graphene Determined from Intersubband Optical Transitions”). Kiderült, hogy egy grafént használó optikai switch válaszadási ideje körülbelül 100 femtoszekundum, ami nagyjából százszorosa a mai eszközök által produkált néhány pikoszekundumnak.

„Ultragyors optikai válaszadási sebességet tapasztaltunk, néhány réteg grafént használva, ami izgalmas alkalmazási lehetőségekkel kecsegtet a – grafén alapú – nagysebességű optoelektronikai alkatrészek fejlesztése terén,” mondta Dr. Enrico Da Como, a kutatás vezetője egy sajtóközleményben. „Ez a magas válaszadási ráta az elektromágneses spektrum infravörös részében helyezkedik el. Ebben a tartományban fejlesztenek sok jelenlegi alkalmazást, mely hatással van társadalmunkra, például a távközlés, a biztonságtechnika, valamint a gyógyszergyártás terén.”

„Minél többet tudunk meg a grafénról, annál figyelemre méltóbbak a tulajdonságai. Ez a kutatás azt mutatja, hogy egyedülálló optikai tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek fontosak lehetnek az új alkalmazások számára.” tette hozzá Pr. Simon Bending, a Bath Egyetem Grafén Tudományok Központjának társigazgatója.

A fotodetektorokon és az optikai kapcsolókon kívül, a grafén vonzónak bizonyul az állítható frekvenciájú lyukszűrők esetében is, ahol az IBM már elért bizonyos eredményeket. Továbbá, a kutatók grafén széles spektrális tartományát a különböző, hangolható lézerek esetében is ki tudják használni, melyeket optoelektronikus rendszerekben alkalmaznak.

A kutatócsoport hosszú távú céljai között szerepel, hogy a felfedezést grafén alapú kvantum kaszkád lézerek fejlesztésében is bevonják, melyeket többek közt szennyezés mérésére, valamint biztonságtechnikai és spektroszkópiai alkalmazásokban használnak.

Forrás: spectrum.ieee.org

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Kedves László!
Nem túl régen, 15 éve, az egyetemen még elemi vagy logikai kapcsolónak, kapcsolóelemnek tanultam (és nem switchnek) azt az elemi digitális eszközt, aminek a kimeneti állapota a bemenet állapota szerint igaz vagy hamis, esetleg harmadik (nagyellenállású) állapotú. Switch alatt pedig nagyságrendekkel bonyolultabb jeltovábbító eszközöket értünk.
Üdvözlettel:
Mező Tamás

Én majdnem végig azt hittem, hogy a cikk optikai hálózatokban alkalmazható switch-ekről szól.
A cikk közepén már zavaró volt, hogy 3x mondja el ugyanazt a nagy eredményt, hogy milyen piszok gyors, de még mindig nem tudtunk meg semmi mást.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A milliméter hullámhosszon üzemelő cigarettásdoboznyi méretű berendezés a repülésbiztonság, logisztika, ipari szenzortechnika és orvostechnika számára is érdekes lehet.
Haditechnika bárkinek, ráadásul olcsón. Lézer pointer, mely 8000-szer fényesebb a Napnál. Hatótávolsága: 137 km.
A pulzus felválthatja a számítógépes jelszavakat.
Egy dél-kenyai projekt az ország rohamosan fejlődő mobiltelefon hálózatát a veszélyeztetett nagyragadozók védelmére használja fel.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások