Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A gömbvillámok csak hallucinációk lennének?

2010.06.08.
A legújabb kutatások szerint a villámlás mágneses tere befolyásolja az agyi működést és fényképzetet kelt.

Hogy mi is valójában a gömbvillám és hogyan keletkezik, a mai napig talány. Most elképzelhető, hogy a fizikusok megoldották a rejtélyt. Megállapították, hogy a hosszú, ismétlődő villámkisülések mágneses mezeje az agyban elektromos mezőt állít elő, amit az érintettek úgy élnek meg, mintha egy világító fénygömböt látnának. Ahogyan a kutatók a „Physics Letters A” szakfolyóiratban tudósítanak, hasonló fényjelenségek észlelése az agy orvosi célú mágneses stimulációja esetén sem ritka.

A gömbvillámokat különböző gömbszerű fényjelenségekként írják le, amelyek viharok esetén keletkeznek. Szemtanúk többféle beszámolója létezik, de a tűzlabdának látszó jelenség igazi természete már jó ideje feladvány a tudósok számára. Azért, hogy a dolog végére járjanak, Josef Peer és Alexander Kendl az Innsbruck Egyetemről most a viharok idején tipikusan fellépő különböző villámok elektromágneses mezejét vizsgálták.

Számításaik meglepő dologra vezettek: bizonyos, hosszan tartó, ismétlődő kisülésekkel rendelkező villámok mágneses mezeje biztos, hogy hat a megfigyelő agyára. A mágneses mező szinte teljesen ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint az orvosi és pszichiátriai praxisban használt TMS (Transzkraniális Mágneses Stimuláció) eljárás. A kezelés során az idegműködést időben változó, elegendően erős mágneses mezővel ingerlik, mert a fejben elektromos mezőt okoz. Ha az elektromos mező a látókéreg idegsejtjeire esik, az a páciensből optikai képzelgéseket válthat ki.

„A TMS eljárással folytatott klinikai vizsgálatokból kiderül, hogy különböző formák és színek halványan megjelenő optikai érzékelése a páciensek látómezejében ismert és jól dokumentált jelenség.” - magyarázta Alexander Kendl.

Az innsbrucki fizikusok új felismerése, hogy a hosszantartó villámok közeli becsapódása is ilyen fénybenyomásokat állíthat elő. Ezek a villámok szinte biztos, hogy elektromos mezőket okoznak a látókéregben, amelyek hallucinációkat okoznak, és gömbvillámot látnak a megfigyelők.

De mikor tud egy villám egy ilyen látomást kelteni? „Villámok ismétlődő kisülésekkel, amelyek több másodpercig képesek fenntartani az ingerlő mágneses mezőt, inkább ritkának számítanak és kb. száz esetből csak egyszer lépnek fel.” - számolt Kendl. „Egy megfigyelőnek, aki néhány száz méter távolságban található egy hosszú villámcsapástól, egy világos fényfolt néhány másodpercig megjelenhet.” Más érzékszervi benyomások, mint zajok és szagok is előfordulhatnak, attól függően, hogy az elektromos mező mely agyi központot éri még.

Alexander Kendl szerint magyarázatuk mellett szól annak egyszerűsége: „Más teóriákkal ellentétben nem szükséges új, további feltevés.” - mondta.

A gömbvillámok talánya ezzel megoldódott? Csak részben. Mivel több kutató is egyetért abban, hogy nagy valószínűséggel többféle különböző jelenséget takar a gömbvillám gyűjtőfogalom. Az idő folyamán különböző elméletek kerültek felállításra. Laborokban több helyen is állítottak elő fénylő tűzgolyókat, amelyek nagyon hasonlóak a megfigyeltekhez, de a mesterséges gömbvillámok legtöbbször túl rövid életűek voltak.

Forrás: www.scinexx.de

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

Nekem csak az a kérdésem a tudósokhoz, hogy egy az agyban stimulált jelenség miként képes szétégetni a falat, bútort, ablakot,vezetéket, villamos berendezéseket, na meg mindent, ami elől ez a bizonyos látomás nem hajlandó kitérni?
Öreg Rici

Csatlakozva az előttem szólóhoz; ha valaki "elfelejti" hogy a gömbvillámoknak objektív nyomai, hatásai tapasztalhatók (az anyagi kártól az emberölésig bezárólag), nos az nem nevezhető szakértőnek ebben a témában.
Remélem erre nem az a válasz, hogy rendes villám okozta a kárt, csak gömbszerűnek látták a szemtanúk, mert akkor nagyon messzire vezetne ez a fajta érvelés.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Úttörő felvételt tett közzé a Science tudományos folyóiratban az IBM zürichi kutatócsoportja, amely olyan részletes képet alkotott egy molekuláról, hogy azon megfigyelhetők az atomok közti kötések.
Csillagászok vizsgálata alapján egy neutroncsillag és egy fehér törpe olyan pályán kering egymás körül, amelyen a gravitáció természetét vázoló teóriának megfelelő ütemben közelednek egymáshoz.
Kutatók munkára fogják az elektronspint
Először sikerült lézerfénnyel kvantum-alapállapotába hűteni egy tárgyat.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások