Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

A fokhagymaszármazék hatékonyabb lehet, mint egyes antibiotikumok

2012.05.24.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).

Nemcsak a vámpírokat űzheti el a fokhagyma, de az emésztőrendszert megfertőző kártékony baktériumokat is. Xiaonan Lu, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa legalábbis az élelmiszermérgezést okozó Campylobacter jejuni baktériumok ellen jóval hatékonyabbnak találta a diallil-szulfidot, mint a ciprofloxacint és az erythromycint, két gyakorta alkalmazott antibiotikumot.
Részben az okozza a problémát a Campylobacter baktériummal való fertőzéseknél, hogy a kórokozó sejtjei olyan váladékot termelnek, amely biofilmként tartja együtt azokat. Ez a biofilm hozzátapad az élelmiszerekhez, valamint az ételek előkészítéséhez használt eszközök felületéhez, ami nagymértékben hozzájárul a kórokozó terjedéséhez.
A gyomorba és a bélrendszerbe jutva a Campylobacter hasmenést, lázat, fejfájást, hányingert okoz. Kezelését is az nehezíti, hogy biofilmet képez, mert az megvédi a baktériumokat az antibiotikumok támadásától.
A kutatók fokhagymából kivont diallil-szulfiddal és a két említett antibiotikummal kezelték a baktérium-biofilmet. Azt tapasztalták, hogy míg az antibiotikumok okoztak ugyan némi kárt a biofilmben, a fokhagymaszármazék sokkal gyorsabban hatott, és főként százszor kisebb koncentrációban. Igen gyorsan beszűrődött a biofilmbe, ahol enzimjeik működésének gátlásával elpusztította a baktériumokat.
Rossz hír, hogy a fokhagyma puszta elfogyasztása még nem öli meg a Campylobacter baktériumokat, ám a diallil-szulfidot a későbbiekben alkalmazhatják az élelmiszerek előkészítéséhez használt felületek fertőtlenítésére.
A tanulmányt a Journal of Antimicrobial Chemotherapy című szakfolyóiratban ismertették (http://jac.oxfordjournals.org).

MTI

Cikk értékelése: 
Szerző: Ritzinger Ferenc

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?