Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

A csavart labda fizikája

2013.11.06.
Folyamatban van a baseball-világbajnokság.

Mit is jelent ez mérnöki szempontból? Egy áramlástani problémát! Ügyesebb dobók képesek a labdát "megcsavarni", ami könnyen megtévesztheti az ellenfél játékosait. A csavart labda pályájának leírása alapvetően egy fizikai probléma: a dobó által kifejtett erő és a környező levegő állapotjelzői elméletileg egyértelműen meghatározzák a mozgást. A pálya számításához már csak néhány szimulációra van szükség... no meg egy jó erős számítógépre.

 


A Convergent Science nevű csapat áramlástani numerikus szimulációkkal foglalkozik. Sikeresen modellezik például a belsőégésű motorokban lejátszódó hőtani-, és áramlástani folyamatokat. Egy ilyen probléma megközelítéséhez kapcsolt szimulációt kell csinálni, hiszen kölcsönhatás van a szilárd test és az égési reakcióban résztvevő folyadékok között. A folyadék-szilárd test kölcsönhatást modellező programoknak tehát mind az áramlástani, mind a mechanikai egyenleteket meg kell oldania.
 
A Convergent Science csapat tagjainak barátságos vitái a baseball-világbajnokság végkimeneteléről odáig fajultak, hogy úgy döntöttek lemodellezik a labdák mozgását. Így kívántak közelebb kerülni a csapatok nyerési esélyeinek megsaccolásához. Úgy gondolták Adam Wainwright-nek, mint a mezőny egyik legjobb dobójának csavart labdája alkalmas lesz a vizsgálatokhoz.


A modellezés oldaláról megközelítve a csavart labda mozgásának leírásához is kapcsolt szimuláció szükséges. Az eldobott labda mozgásba hozza a körülötte lévő levegőt, amely visszahat a labdára, befolyásolja annak pályáját. A labda eldobása utáni pillanatban lévő mozgásállapotot megpróbálták minél pontosabban meghatározni, figyelembe véve a labda forgását.  A folyadéktér leírásának alapját napjainkban a Navier-Stokes egyenlet képezi. A parciális differenciálegyenlet rendszer numerikus megoldási nehézségei miatt általában közelítések, elhanyagolások szükségesek a modell megalkotásához.


"Ez egy jó tanulmány volt ugyanis az eredményt le tudtuk ellenőrizni", mondja a Convergent Science csapat vezető mérnöke. A numerikusan számított pálya remek egyezést mutatott a valóságossal. A mozgás egyik pillanat látható a fenti képen. Bár a számításokat  csak szórakozásból csinálták, az eredmények mégis hasznosak lehetnek. Például a dobókat érdekelheti szél dobásra gyakorolt hatása, amely így előre jelezhető.


Forrás: www.popsci.com

Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A régi vízvezeték hálózatokban az ivóvíznek akár a negyede is elszivároghat. Brit kutatók egy új módszert fejlesztettek ki a hibák felkutatására.
A teherautók vontatmányaira szerelt ''oldalszoknya'' előnyös aerodinamikai tulajdonságokat kölcsönöz viselőjének, ezáltal csökkentve az üzemanyag fogyasztást és a káros anyag kibocsátást akár 15%-kal is.
Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói az alapkutatások mellett a szélturbina farmok viselkedését is tanulmányozzák.
Az eredetileg a repülőgépszárnyak felhajtóerejének növelésére kifejlesztett technológia segítségével hamarosan olcsóbbá válhat a szélenergiából termelt elektromos áram.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások