Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A csavart labda fizikája

2013.11.06.
Folyamatban van a baseball-világbajnokság.

Mit is jelent ez mérnöki szempontból? Egy áramlástani problémát! Ügyesebb dobók képesek a labdát "megcsavarni", ami könnyen megtévesztheti az ellenfél játékosait. A csavart labda pályájának leírása alapvetően egy fizikai probléma: a dobó által kifejtett erő és a környező levegő állapotjelzői elméletileg egyértelműen meghatározzák a mozgást. A pálya számításához már csak néhány szimulációra van szükség... no meg egy jó erős számítógépre.

 


A Convergent Science nevű csapat áramlástani numerikus szimulációkkal foglalkozik. Sikeresen modellezik például a belsőégésű motorokban lejátszódó hőtani-, és áramlástani folyamatokat. Egy ilyen probléma megközelítéséhez kapcsolt szimulációt kell csinálni, hiszen kölcsönhatás van a szilárd test és az égési reakcióban résztvevő folyadékok között. A folyadék-szilárd test kölcsönhatást modellező programoknak tehát mind az áramlástani, mind a mechanikai egyenleteket meg kell oldania.
 
A Convergent Science csapat tagjainak barátságos vitái a baseball-világbajnokság végkimeneteléről odáig fajultak, hogy úgy döntöttek lemodellezik a labdák mozgását. Így kívántak közelebb kerülni a csapatok nyerési esélyeinek megsaccolásához. Úgy gondolták Adam Wainwright-nek, mint a mezőny egyik legjobb dobójának csavart labdája alkalmas lesz a vizsgálatokhoz.


A modellezés oldaláról megközelítve a csavart labda mozgásának leírásához is kapcsolt szimuláció szükséges. Az eldobott labda mozgásba hozza a körülötte lévő levegőt, amely visszahat a labdára, befolyásolja annak pályáját. A labda eldobása utáni pillanatban lévő mozgásállapotot megpróbálták minél pontosabban meghatározni, figyelembe véve a labda forgását.  A folyadéktér leírásának alapját napjainkban a Navier-Stokes egyenlet képezi. A parciális differenciálegyenlet rendszer numerikus megoldási nehézségei miatt általában közelítések, elhanyagolások szükségesek a modell megalkotásához.


"Ez egy jó tanulmány volt ugyanis az eredményt le tudtuk ellenőrizni", mondja a Convergent Science csapat vezető mérnöke. A numerikusan számított pálya remek egyezést mutatott a valóságossal. A mozgás egyik pillanat látható a fenti képen. Bár a számításokat  csak szórakozásból csinálták, az eredmények mégis hasznosak lehetnek. Például a dobókat érdekelheti szél dobásra gyakorolt hatása, amely így előre jelezhető.


Forrás: www.popsci.com

Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A régi vízvezeték hálózatokban az ivóvíznek akár a negyede is elszivároghat. Brit kutatók egy új módszert fejlesztettek ki a hibák felkutatására.
A teherautók vontatmányaira szerelt ''oldalszoknya'' előnyös aerodinamikai tulajdonságokat kölcsönöz viselőjének, ezáltal csökkentve az üzemanyag fogyasztást és a káros anyag kibocsátást akár 15%-kal is.
Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói az alapkutatások mellett a szélturbina farmok viselkedését is tanulmányozzák.
Az eredetileg a repülőgépszárnyak felhajtóerejének növelésére kifejlesztett technológia segítségével hamarosan olcsóbbá válhat a szélenergiából termelt elektromos áram.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások