Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A beton többre képes – naperőműként működő házfalak

2016.12.13.
Az épületek biztonságosabbak lesznek, környezetkímélőbb módon lehet megépíteni és üzemeltetni őket, és teljesen új formát ölthetnek: ez a C3, Németország legnagyobb építészeti kutatási projektjének célja.

A kulcs a szénszálas beton, amely építőanyagként számos új lehetőséget kínál. A C3 projektpartnerek egyike, a Fraunhofer Társaság fotovoltaikával foglalkozó, hallei székhelyű intézete (Fraunhofer-Center für Silizium-Photovoltaik, CSP) a betont napenergia termelésére szeretné használni.

A C3 (Carbon Concrete Composite, azaz szénszálas beton kompozit) projektben több mint 150 partner vesz részt a tudomány és a gazdaság területéről, valamint egyesületek részéről azzal a céllal, hogy elősegítse a szénszálas beton alkalmazását. A korábban szokásos építési módszer helyett, amikor acélt burkoltak be betonnal, a jövőben szénszálas vázat terveznek betonnal körülvenni. Ennek előnye, hogy az acél esetében fellépő korróziós problémák nem játszanak szerepet, a hidak élettartama nő, a karbantartási költségek pedig csökkenek. Mivel a szénszálak lényegesen erősebbek, a falakat vékonyabbra lehet építeni, mint vasbetonnal, ami anyagtakarékosságot jelent, valamint teljesen új építészeti formákat tesz lehetővé. Ezért az ötletért a C3 konzorciumot az elmúlt évben a német kutatási miniszter a Német Fenntarthatósági Díjjal, valamint a német gazdasági miniszter a Német Nyersanyag-hatékonysági Díjjal tüntette ki.

A C3 építőanyag formázhatóbb, stabilabb, intelligensebb, kevesebb káros anyagot tartalmaz, jobban újrahasznosítható, és alkalmas a megújuló energiákkal való integrációra. A Fraunhofer-intézet kutatói ezeket a tulajdonságokat szeretnék kihasználni ahhoz, hogy napelemeket integráljanak a betonba. „Azt a kérdést vizsgáljuk, hogy a napelemek felvihetők-e a szénszálas betonból készült homlokzati elemekre, hogyan lehet őket elektromosan kapcsolni, és hogyan tervezzük meg őket, hogy optimális mennyiségű áramot termeljenek” – mutatta be az ötletet Jens Schneider, a Modultechnológia csoport vezetője. A C3PV részprojekt eredményeit november közepén mutatták be Lipcsében.

A Fraunhofer-csapat három lehetséges megoldást vizsgált meg. Az első esetében a napelemeket közvetlenül a beton építőelemekbe öntik bele úgy, hogy élek nélkül illeszkedjenek a homlokzatba. A második lehetőség abban áll, hogy a napelemeket betonlapokra laminálják vagy ragasztják. Harmadik opcióként a napelemeket patentokkal, csavarokkal vagy más rögzítési eljárásokkal lehet rögzíteni. Ilyen módon a modulokat le is lehetne venni. „Kimutattuk, hogy mindhárom lehetőség technikailag megvalósítható, optikailag igényes megoldásokat tesz lehetővé, és megfelel például a teherbírással kapcsolatos követelményeknek” – nyilatkozta Schneider.

A C3PV projekt további fontos felismerése, hogy a megtermelt áram mennyisége nő, ha a homlokzatok nem simák. Dőléssel, billentéssel, domborulatokkal vagy homlokzati optikával megnövelhető a napenergia termelésére alkalmas felület. Az ilyen homlokzatok megfelelőbbek a városokban jellemző adottságokhoz is: gyakran fordul elő részleges leárnyékolás, vagy a közelben lévő épületek visszatükrözik a napfényt. Ezért a kisebb és hajlítható napelemek keresettek. „Ezek lehetnek a kulcsai annak, hogy az ilyen megoldások piacképes árúak legyenek. Ha a házfalak a jövőben kis naperőművekké válnak, az óriási lehetőséget jelent a klímavédelem szempontjából” – magyarázta Schneider.

A szénszálas beton jelentheti az ilyen építészeti lehetőségek megvalósításának előfeltételét. A projektet a német Oktatási és Kutatási Minisztérium akár 45 millió euróval támogatja a „Zwanzig20 – Partnerschaft für Innovation“ program keretében. Ha a kutatók sikeresek lesznek, várhatóan 2020-ban kerül piacra a szénszálas beton.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Amerikai kutatók azt remélik, megtalálták a módját, hogy építőanyagot készítsenek a klímaváltozást okozó egyik legfőbb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból.
A BMW a centenáriumi ünnepségét azzal tette emlékezetessé, hogy bemutatta a következő évtizedek jövőképét.
Üvegtáblákban keringetett folyadék szabályozza az épület belső hőmérsékletét.
A pneumatikus párna megkönnyíti a boltívek megépítését.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások