Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

800 méteres erőmű

2013.08.07.
A legnagyobb nap- és szélenergiát hasznosító erőművet 2014-ben tervezik üzembe helyezni.

Az ausztráliai EnviroMission fő célkitűzése, hogy a világ több pontján napenergia tornyokat létesítsen. A társaság három éve kapott engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokban erőműveket
működtessenek, Texasban pedig kizárólagos jogot kapott programja fejlesztésének gyakorlati kidolgozására.Az erőművet az arizóniai sivatagban építik fel. Alapját egy több száz méter sugarú kollektor-talapzat képezi, amelynek felülete üveglapokból áll.

Az összefüggő üvegfelület egy földalatti mesterséges tároló-hálózatot rejt, amelyben levegő található. Az üvegfelület közepén egy többszáz méter magas torony helyezkedik el, amely a tárolókkal összeköttetésben van. A napfény felforrósítja (akár 90 Celsius fokig) a hatalmas üvegfelületet, amely a hőt átadja az alatta lévő tároló-rendszernek, így az abban található levegő felmelegszik. A torony tetején a légköri viszonyok eltérőek mint a felszínnél: alacsonyabb a nyomás és a hőmérséklet, így a toronyban huzathatás alakul ki, azaz a tárolóban található meleg levegőt folyamatosan igyekszik elszívni,
másrészt a levegő is szökni próbál, hiszen a külső környezetnél jóval melegebb, ezért felfelé áramlik. Ezt az állandó mozgási energiát a torony belsejében elhelyezett turbinák - akárcsak a szélerőművek - elektromos energiává alakítják.

A modell hatékonyságát bizonyítja a spanyolországi Manzanaresben működtetett kísérleti telep, amely az első próbaüzeme során (1982-1989 között) 50 kW energiát termelt. A 2014 végéig felépítendő naptorony ennek sokszorosát fogja termelni: 200 MW-os teljesítményével várhatóan több mint 150 000 amerikai otthont lát majd el elektromos árammal. Ehhez természetesen megfelelő magasságúnak is kell lennie a toronynak, amely a maga 800 méterével a világ második legnagyobb ember alkotta építménye lesz. A projekt bekerülése körülbelül 750 millió dollár.

Eddig a világon számos naperőmű épült, így Amerikában, Spanyolországban, és Németországban is üzemelnek napenergia-farmok, azonban ilyen méretű beruházás eddig még sehol sem valósult meg. Az EnviroMission fejlesztői pedig már újabb beruházásukon dolgoznak, naptornyokat kívánnak Ausztráliában, illetve Indiában is felépíteni.

Forrás: http://ecolounge.hu/zoldmotor/a-naptorony-projekt

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Az energia itt van mindenütt, csak ki kell nyerni. Hogy ki hogyan tudja ezt megoldani, az egy jó kérdés. A nagy befektetés helyett egy jó ötlet kell csupán.

Ha átlagosan 3 emberrel számolunk egy háztartásban, akkor egy ilyen erőmű 450 ezer embernek elegendő áramot termel. A wikipedia szerint az USA lakossága 316 millió fő. A két számot elosztva kijön, hogy kb. 700 ilyen erőmű kellene, ami kb. 525 milliárd dollárba kerülne. A legutóbbi iraki kiruccanás a legoptimistább becslések szerint is minimum 750 milliárd dollárba került. Az biztosan jobban megérte. Csak nem az átlag amerikainak.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A nukleáris fegyverkezéstől való éles elzárkózása ellenére Japán az atomenergia békés célú felhasználásában igazi világhatalomnak tekinthető.
Nyomásra elektromos áramot termelő pálcika-vírusok
Karbamid alapú üzemanyagcellák is beszállhatnak az energiaversenybe
Amerikai kutatók olyan számítógépes programot dolgoztak ki, amely egészen az egyes utcák és házak szintjéig lebontva képes pontosan mérni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?