Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

40% feletti rekordhatásfok a napelemtechnikában!

2010.06.08.
Az áttörést többrétegű napelemmel és koncentrátor-modulokkal érték el.

Bizonyára a kedves [m]érnökbázis olvasók nem csodálkoznak rajta, hogy ezt a kiváló eredményt a Fraunhofer Intézetben érték el. A siker kulcsa az volt, hogy a fényt az eddiginél szélesebb frekvenciatartományban próbálták hasznosítani, sikerrel.

A klímaváltozás és az egyre szűkülő forrással rendelkező fosszilis tüzelőanyagok egyre nagyobb teret biztosítanak a sokszínű és környezetkímélő energiatermelésnek. A napenergia minden bizonnyal az egyik legígéretesebb formája lehet a környezetkímélő áramtermelésnek, hiszen a napsütés, bolygónkon gyakorlatilag korlátlan mértékben rendelkezésre áll. Andreas Bett és Frank Dimroth a Fraunhofer Intézet Napenergia Rendszerek részlegének freiburgi munkatársai egy olyan III-V típusú félvezetőkből, gallium-indium-foszfidot, gallium-indium-arzenidot és germániumot tartalmazó panelekből álló napelemet alkottak, amely optimalizáltan képes a napból érkező majdnem teljes fényspektrumot elektromos energiává alakítani. Az Intézet a rekordnak számító 41,1%-os hatásfok eléréséért a két munkatársat a Joseph-von-Fraunhofer 2010 Díjjal tüntette ki.

Fejlesztok

Andreas Bett és Frank Dimroth új fejlesztésükkel

Maga a napelem több mint 20 egyenként optimalizált rétegből áll. A félvezetők struktúrájában, az anyagminőségben, a fémes érintkezések alakulásában, a fényvisszaverődést gátló rétegben mind-mind előrelépések történtek a korábbi napelem generációkhoz képest. Többrétegű napelemeket ez idáig is alkalmaztak, csak éppen nem földi körülmények között, hanem világűrben, hiszen igen drágák az ebbe a családba tartozó
fotovoltaikus elemek.

A nagy hatásfokú napelemcellákat optikai lencsékkel kombinálták, így a drága félvezetőknek csak az 1/20-ad részét kell beépíteniük a villamosmérnököknek. Maga a szerkezet úgy néz ki, hogy egy kis napelemcellától nagyjából 10 cm-es távolságra egy Fresnel lencsét helyeztek el, amely a fényt 400-500-szorosan koncentrálja.

Frensel lencse

1 – Fresnel lencse, 2 – hagyományos lencse 

Annak érdekében, hogy a napelemcella kibírja a hőterhelést, egy rézrétegre applikálták, így a réz kiváló hővezetési képességeinek köszönhetően aktív hűtésre nincs szükség. Maga a cella csupán 3 négyzetmilliméter nagyságú.

A FLATCON® cég már 2007 óta piacon van optikai erősítőket is tartalmazó napelemekkel, amelyek átlagosan 29%-os hatásfokkal üzemelnek. Most a Heilbronn AZUR Space Solar Power céggel közösen azon fáradoznak, hogy 2011-re a többrétegű, nagyhatásfokú napelemeket bevezethessék a piacra.

Fraunhofer.de

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Hozzászólások

már csak az árra kellene gyúrni!

Meg a 40 %-os hatásfokú PV! Mivel mi olyan hülyék vagyunk, hogy 1 kWh energiáért az 50 centet is kifizetjük! Azaz 4 cent helyett, 50-et!
Ez csak a Gyurcsány miatt lehetséges, aki leült a szutykos erőmű-lobbiistákkal és egy emberöltőre garantálta nekik az extraprofitot. Tehát, ha lesz energia 1 cent/kWh áron, akkor az erőművek továbbra is tudják 30-40 centért eladni, mert az "állam" (valójában az "adófizető") garantálja ezt az átvételi árat! Árulja el a saját anyját, de ne a választóit!

Úgy tudom a légtér is televan energiáva  - vajon ki lehetne e nyerni valamien eljárásal .

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Szupravezető mágneses energiatároló készül megawattórás kapacitással.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.
Az indonéz kutatók ötlete – csak akkor világítani, amikor jár arra valaki - nem új, de eddig még senki sem akarta ekkora méretekben megvalósítani. Ugyanis Jakarta közvilágításáról van szó!

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?