Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

24 óra - 3 millió forint - kész a ház

2017.03.08.
Mindössze 24 órára volt szüksége az Apis Cornak, hogy felépítse egy ház falait additív, 3D nyomtatási technológiával. És mindezt csupán 3 millióból.
Első olvasatra talán sokakban kétely merülhet fel, az alább látható videó azonban "véresen komoly", jól mutatja, hogyan készült el az összesen 38 négyzetméteres, előszobával, nappalival, konyhával és természetesen fürdőszobával is rendelkező ház.
 
Ráadásul az épületet mostoha körülmények között, a -35 fokos orosz hidegben húzták fel, jól mutatva azt, hogy az extrém hideg se lehet akadálya az építkezésnek, az épület télen-nyáron elkészíthető.
Mindezt rendkívül olcsón, hisz a gyártó szerint a 38 négyzetméteres ház összköltsége 10450 dollárt, azaz csupán hárommilió forintot tett ki. Ha a ház beválik, a forradalmi technológia hamar elterjedhet a világon, mivel jóval kevesebb költséget emészt fel a hagyományos építőipari megoldásokhoz képest. Ez pedig igazán vonzó lehet azok számára, akik eleve úgy tervezik és élik le az életüket, hogy az minél kevesebb kiadással járjon. 
 
Hogy a ház időre átadható legyen, az épület, illetve az "alap" köré egy olyan fóliasátrat emeltek a munkások, mely az egész építkezés alatt +5 fokos hőmérsékletet biztosítva tette lehetővé a betonozást.
 
 
Pontosabban a betonnal történő nyomtatást, ahogy ez látszik is a filmen. Természetesen a kiegészítő tevékenységek elvégzése sem befolyásolta az időre történő átadást, hisz a festés is, mivel szinte tükörsima volt a nyomtatás miatt a fal, hamar elvégezhető volt, ugyanígy a szigetelés is, hisz a megfelelő részek hamar kitölthetők, befújhatók voltak szigetelő habbal.
 
 
A ház lapostetővel bír, így azt külön kellett vízzáró réteggel szigetelni, az Apis Cor szerint azonban a sík tető elbír a nagyobb mennyiségű hó súlyával is, az épület 175 évre van hitelesítve.
Végezetül már csak az ablakokat kellett beilleszteni a megfelelő helyükre, illetve a ház rendeltetésszerű működéséhez szükséges berendezési tárgyak beszerelését kellett csak megoldani, azonban ez se jelentett akadályt, mint ahogy az sem, hogy a gépészeti munkákkal, emellett a világítás kialakításával is időre végezzenek.
A gyártó természetesen nagyobb épületeket is fel tud húzni, hisz a nyomtató akár egy 132 négyzetméteres házat is fel tud építeni, a kapacitása 100 négyzetméter/nap.
 
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Amerikai kutatók azt remélik, megtalálták a módját, hogy építőanyagot készítsenek a klímaváltozást okozó egyik legfőbb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból.
Egy új projekt kapcsán sikerült olyan 3D-s elemeket nyomtatni, melyek képesek az alakváltozásra.
1,2 kilométer széles és fél kilométer mély az egykori gyémántbánya gödre.
3D technológiával 24 óra alatt építhető fel egy 230m² -es ház

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?