Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

2018 Fly me to the moon

2017.03.02.
Elon Musk, a SpaceX vezetője bejelentette: már ketten befizették az előleget, hogy egy Dragon űrhajóval 2018-ban megkerülhessék égi kísérőnket.
Mintegy két és fél éve jelent meg egy cikk az Űrvilágon Fly me to the Moon címmel, amelynek a bevezetője így szólt: állítólag már ketten befizették az előleget, hogy egy Szojuz űrhajóval megkerülhessék égi kísérőnket. Akkor legkorábban 2017 végi időpontról volt szó a Space Adventures cég szervezésében, de a dologról további részleteket azóta nem hallani.
 
 
Nem véletlenül választottuk ugyanezeket a szavakat a mostani hír felvezetőjéül. Tegnap ugyanis Elon Musk (ismét) „űrtörténelmi” bejelentést tett. Eszerint két, egyelőre meg nem nevezett, egymást jól ismerő és nem Hollywoodhoz kötődő személy űrturistaként vállalkozik a kockázatosnak számító útra, hogy megkerülje a Holdat. Az utazáshoz a SpaceX készülő Dragon űrhajójának emberek szállítására alkalmas változatát (Crew Dragon) használnák. Ezt a vállalat a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomást (ISS) célzó utazásokhoz fejleszti, de eddig még egyszer sem próbálták ki. Ahogy a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáját sem, amellyel a holdkerülő utazásra elindulna a páros. Musk szerint a repülés tervezett időpontja 2018 negyedik negyedéve, ami elő hallásra elég ambiciózusnak tűnik. Jelképesnek is tekinthető, hogy az indítás a floridai Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről történne, ahonnan annak idején az Apollo űrhajók is felemelkedtek a Hold felé vezető útjukra.
 
 
Az emberes Dragon űrhajó. (Fantáziakép: SpaceX)
 
Bár az utasok kapnának valamilyen kiképzést a berendezések kezelésére, vészhelyzet esetére, de a repülés végig automata üzemmódban történne. A Holdig való eljutás, az égitest megkerülése és a Földre való visszaérkezés mintegy egy hetet venne igénybe. A SpaceX nem hozta nyilvánosságra az utazásért fizetendő árat sem, de az elhangzott, hogy a reménybeli résztvevők már jelentős összeget helyeztek letétbe.
 
 
A Crew Dragon a jelenlegi tervek szerint idén novemberben hajtja végre első – még űrhajósok nélküli – próbarepülését az ISS-hez. Ha minden jól megy, mintegy fél évvel később, már 2018 elején következhet az első emberes út az űrállomáshoz, a fedélzeten a NASA űrhajósaival. A Holdat megkerülő repülés csak azután jöhet, hogy az új űrhajótípus sikeresen kiállta a próbát alacsony Föld körüli pályán. A Falcon Heavy hordozórakéta – amelynek első fokozatát 27 Merlin hajtómű adja, háromszor annyi, mint a most használatban levő Falcon-9 rakétáét – ugyancsak 2017 folyamán, várhatóan a nyáron mutatkozhat be, az eredeti ígéretekhez képest több éves késéssel. Míg az ISS-hez jutáshoz elegendő a Falcon-9 tolóereje, a Hold megkerülése csak a nagyobb teljesítményű nehézrakétával valósítható meg.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Szeptember végén a mexikói Guadalajara ad otthont a 67. Világűrkongresszusnak. A SpaceX alapítója Mars-terveikről beszél majd.
Egymillió embert juttatna el a Marsra a következő 50-100 évben Elon Musk.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az űrrepülés történetét feldolgozó hatalmas kiállítás érkezik Brüsszelből Budapestre január közepén
A közel kilencezer fotóból álló galériát a NASA a Flickr-en osztotta meg.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások