Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

2018 Fly me to the moon

2017.03.02.
Elon Musk, a SpaceX vezetője bejelentette: már ketten befizették az előleget, hogy egy Dragon űrhajóval 2018-ban megkerülhessék égi kísérőnket.
Mintegy két és fél éve jelent meg egy cikk az Űrvilágon Fly me to the Moon címmel, amelynek a bevezetője így szólt: állítólag már ketten befizették az előleget, hogy egy Szojuz űrhajóval megkerülhessék égi kísérőnket. Akkor legkorábban 2017 végi időpontról volt szó a Space Adventures cég szervezésében, de a dologról további részleteket azóta nem hallani.
 
 
Nem véletlenül választottuk ugyanezeket a szavakat a mostani hír felvezetőjéül. Tegnap ugyanis Elon Musk (ismét) „űrtörténelmi” bejelentést tett. Eszerint két, egyelőre meg nem nevezett, egymást jól ismerő és nem Hollywoodhoz kötődő személy űrturistaként vállalkozik a kockázatosnak számító útra, hogy megkerülje a Holdat. Az utazáshoz a SpaceX készülő Dragon űrhajójának emberek szállítására alkalmas változatát (Crew Dragon) használnák. Ezt a vállalat a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomást (ISS) célzó utazásokhoz fejleszti, de eddig még egyszer sem próbálták ki. Ahogy a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáját sem, amellyel a holdkerülő utazásra elindulna a páros. Musk szerint a repülés tervezett időpontja 2018 negyedik negyedéve, ami elő hallásra elég ambiciózusnak tűnik. Jelképesnek is tekinthető, hogy az indítás a floridai Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről történne, ahonnan annak idején az Apollo űrhajók is felemelkedtek a Hold felé vezető útjukra.
 
 
Az emberes Dragon űrhajó. (Fantáziakép: SpaceX)
 
Bár az utasok kapnának valamilyen kiképzést a berendezések kezelésére, vészhelyzet esetére, de a repülés végig automata üzemmódban történne. A Holdig való eljutás, az égitest megkerülése és a Földre való visszaérkezés mintegy egy hetet venne igénybe. A SpaceX nem hozta nyilvánosságra az utazásért fizetendő árat sem, de az elhangzott, hogy a reménybeli résztvevők már jelentős összeget helyeztek letétbe.
 
 
A Crew Dragon a jelenlegi tervek szerint idén novemberben hajtja végre első – még űrhajósok nélküli – próbarepülését az ISS-hez. Ha minden jól megy, mintegy fél évvel később, már 2018 elején következhet az első emberes út az űrállomáshoz, a fedélzeten a NASA űrhajósaival. A Holdat megkerülő repülés csak azután jöhet, hogy az új űrhajótípus sikeresen kiállta a próbát alacsony Föld körüli pályán. A Falcon Heavy hordozórakéta – amelynek első fokozatát 27 Merlin hajtómű adja, háromszor annyi, mint a most használatban levő Falcon-9 rakétáét – ugyancsak 2017 folyamán, várhatóan a nyáron mutatkozhat be, az eredeti ígéretekhez képest több éves késéssel. Míg az ISS-hez jutáshoz elegendő a Falcon-9 tolóereje, a Hold megkerülése csak a nagyobb teljesítményű nehézrakétával valósítható meg.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Szeptember végén a mexikói Guadalajara ad otthont a 67. Világűrkongresszusnak. A SpaceX alapítója Mars-terveikről beszél majd.
Egymillió embert juttatna el a Marsra a következő 50-100 évben Elon Musk.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az űrrepülés történetét feldolgozó hatalmas kiállítás érkezik Brüsszelből Budapestre január közepén
A közel kilencezer fotóból álló galériát a NASA a Flickr-en osztotta meg.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?