Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

100 wattos LED villanykörte

2012.12.17.
Az Osram amerikai leányvállalata kifejlesztett egy új energiatakarékos izzót, amely végre a hagyományos technológiák fényerejével is felveszi a versenyt.

Az értékek az új lámpa mellett szólnak: az Osram Sylvania, a német fényforrásgyártó Osram leányvállalata bemutatott egy olyan LED-körtét, amelynek fényereje eléri egy 100 wattos izzólámpáét, miközben csak 20 wattot fogyaszt. A termék azt hivatott demonstrálni, hogy az LED-technika ugyanolyan „fényes” tud lenni, mint az Európában időközben leváltott izzószálak.

Az új fényforrás a fényt irányítatlanul adja le, ezért a legtöbb otthoni alkalmazáshoz ideális. Azonban nem olcsó mulatság: az Osram Sylvania kezdetben 50 dollárt kér érte. 20 éves élettartamot és az aktuális amerikai áramdíjakat alapul véve ennek ellenére is akár 220 dolláros megtakarítás érhető el vele.

Mindazonáltal szokatlan az A21-es forma, amely nagyobbnak tűnik, mint a hagyományos villanykörték esetében. 1600 lument 2700 K színhőmérsékleten teljesítene a rendszer, amelynek fényminősége eléri a 80-as színvisszadási indexet (CRI). Összehasonlításul: az izzólámpáé 100.

Az Osram nem az egyetlen az „extrém fényes” LED-fényforrások piacán. Philips egy saját 100-Watt-ekvivales körtét szeretne az amerikai üzletekbe vinni, amely 22 wattot fogyaszt szintén 80-as CRI mellett. A General Electric és a Switch start-up hasonló termékeket terveznek a következő hónapokra.

Az új LED-lámpák bejelentése azért is fontos, mert az egyik legnépszerűbb izzólámpa kategóriába esnek - 100 watt 1600 lumen mellett. A szórt fényű LED-körtéket ezelőtt csak kisebb fényerővel lehetett kapni, amelyek a 40, 50 vagy 75 wattos hagyományos fényforrásoknak feleltek meg. De ehhez a teljesítményhez tartozó fényerősség sok felhasználó számára, különösen az Egyesült Államokban, nem elegendő. Az új körték mindazonáltal éppen nem hidegek. Szükségük van egy hűtőtestre, amely a házba beépített LED-k által termelt hőt elvezetik. Csak így érhető el megfelelően hosszú élettartam.

Az amerikai piacra az Osram Sylvania bejelentése éppen időben érkezett. Ugyanúgy, mint korábban ez EU-ban, ott is el kell tűnniük az izzólámpáknak az üzletek polcairól. Idén a 100 wattos izzók vannak soron, jövőre a 75 wattosak következnek.

A mindennapokban az LED-lámpák jól használhatók, ahogyan azt amerikai Technology Review szerkesztőségének tesztje is megmutatta. A Philips 100 wattnak megfelelő körtéjének korábbi szériája valóban olyan fényt szolgáltat, mint egy izzólámpa. A probléma vele, hogy az A21-es forma olyan hosszú, hogy nem minden lámpába illik. Az LED-k energiatakarékosabbak, mint a többi technológia, egy kis szerencsével több, mint két évtizedig is kitartanak és higany nélkül is kijönnek. Ezen kívül a sok kapcsolgatástól sem veszítenek a fényminőségükből, mint egyes fénycsövek.

A piacra bevezetésnél a magas ár problémát jelent. Az izzólámpák energiatakarékos más alternatívái, mint pl. a halogén- és lumineszcens fénytestek még sokáig olcsóbbak lesznek. Ezen kívül a 40 és 60 wattnak megfelelő LED-lámpák ára időközben mintegy megfeleződött.

Európában az Osram egyelőre még nem kínálja az új 100 wattos fényforrást. Az ok: Az A21-es forma az európai ízléshez túl nagy. 75 wattnak megfelelő megoldások azonban már megtalálhatók a piacon. Egy szabályozható fényerejű Osram LED-lámpa az ehhez tartozó fényerővel 40 és 50 euró között kapható, 40 wattos kb. a felébe kerül.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

Nem akartam elhinni, hogy egy izzónak 100-as CRI-je lenne és tényleg az van. De ez csak annak tudható be, hogy olyan töketlenül választották meg a matematikai modellt. Színhelyesség ellenőrzésre teljesen alkalmatlan egy izzólámpa és amúgy is irritáló a 2700K sárgás fénye.
Sajnálom, hogy amikor itt van a lehetőség, hogy elszakadjunk a kezdetleges izzós lámpák miatt kényszerűségből elfogadott sárgás fénytől, akkor minden gyártó azon igyekszik, hogy az új technológia fénye ne térjen el.
Valójában a fényt úgy kellene megválasztani, hogy ha aktív tevékenységet végzünk, akkor napfény szerű legyen (5000-6500K színhőmérséklet), ha meg pihenni és elaludni akarunk, akkor legyen ilyen nagyon alacsony (pl. 2700K).

Ez azért lehetséges mert azt vesszük alapnak, amihez bármi mást hasonlítunk.

Bármi egyebet is meghatározhatnánk alapnak (mint 100 CRI), pl egy tábortűz fényének a színét, mivel az embereknek nagyon hosszú időn keresztül ez és a fáklya, a tűz fénye jelentette az egyetlen éjszakai világítást.

Igaz, azóta már hozzá szoktunk az elektromosan izzított wolfram fényének színéhez. Most megint váltani kell.

Csakhogy a referenciát a természetes napfénynek kellene biztosítania!

Egyébként amit a meleg szoba világítás, nyugodtságot, pihenést, "leeresztést" elősegítő hatásáról írtál, az igaz. Az is igaz, hogy a munka asztal megvilágításához (ahol ébernek kell lenni és figyelemre van szükség) oda hidegebb fényű világítás kell. Mostanában éppen ezen dolgozom.

A középen álló csillárban van 3 db 6 Wattos kellemes meleg színű körsugárzó ledes fényforrás. Ez elég egy szobába, ha nem akarunk olvasni mellette.
Olvasáshoz külön meleg fényű cél megvilágítást érdemes használni.

A 6 Wattos gömb körsugárzót a kínai piacon vettem darabját 1100,- Ftért. (nagyon meg kell nézni mert van aminek gyenge és villog a fénye!)

Ezen kívül asztali munka felület megvilágításához a szobán belül is külön kapcsolható hidegebb spot lámpa szerű led lámpát lehet felszerelni.
Hideg fényű spotnak szintén a kínai piacon (zárt hangár oldalon) vettem 1200,-Ftért 2 Wattos, különösen jó fényű zoomos kézi elemlámpát, amibe (valami csoda folytán) korszerű és hatékony ledet építettek be. Ennek a hő elvezetése nem valami tökéletesen van megoldva, ezért bele kell nyúlnom (kis házi barkács munkával, hogy a led ne melegedjen túl). A led tartó és az alumínium ház közé kell tennem hővezető gumi réteget. jómúltkor láttam ilyen anyagot egyik barkács elektró szakboltban.

A táplálását 4-4,5 Voltos hálózati adapterről megoldom. A zoozját egyszer kell beállítanom, hogy akkora területre fókuszáljon, amire éppen szükség van. Ami érdekes, jóval erősebb fénye van mint a 6 Wattos körsugárzónak. Ez azért érthető is, mert irányított fény miatt több jut egy helyre, másrészt a hideg fényű led mindig hatékonyabban világít. Ezen kívül ez újabb, jobb hatásfokú led széria lehet.

Érdekelne, hogy a monokromatikus LED-fényből hogyan hozzák ki akár a 80-as színvisszadási indexet (CRI). Valami trükknek kell még lennie.
És még a feszültségszabályzás is lényeges, mert a diódák érzékenyek erre, ha jól tudom.

A fehér led chip monokromatikus (egyszínű), kéken világító alap chipre felhordott, (vagyis kék fénnyel gerjesztett), sok színben (= fehér árnyalataiban) lumineszkáló fény porok, az elérendő szín árnyalathoz szükséges arányú keveréke.

A ledeknél az üzemi teljesítményhez egy mehatározott áram tartozik, amit nem szabad túl lépni, mert a led szerkezeti hő vezetése, a led energia hasznosítási hatásfoka és a betáplált teljesítmény függvénye által keletkezett hulladék hő csak a meghatározott áram, vagyis a gyártó által meghatározott felvehető teljesítmény érték betartása mellett tud távozni a szükséges felületű hő leadó felületeken keresztül. A led chip csak ebben az esetben képes hosszú élettartamot megérni.

Az üzemi áramhoz természetesen, adott üzemi feszültség is tartozik, ami a hőmérséklet emelkedésével kicsit módosulhat. Pl. van egy led (a CREE XM-L). Ez 10 Watt elektromos teljesítmény felvétel mellett 900 lumen fény teljesítmény leadására képes. Ez 2,8 V feszültség mellett 700 mA áramot, 2 Watt teljesítményt vesz fel. Viszont alig néhány tized Volttal magasabb értéken, 3,3 V mellett már 3 Amper folyik át rajta. Ezért nem célszerű a feszültséget figyelni a kontroll áramkörben, mert a nyitó feszültség változhat kicsit a hűtéstől (melegedéstől) is és a helyiség hőmérsékletétől valamint a levegő áramlásától függően. viszont ha az áramot tartja pontos értéken a vezérlő és meghajtó áramkör, akkor az mindig a pontosan beállított értéken marad, csak a feszültség változik a teljesítmény pontos tartása érdekében.

LED-et mindig áramgenerátorral hajtunk meg, mert áramvezéreltek és nem feszültségvezéreltek. Legalábbis ezt tanítják.

Érdekelne, hogy a monokromatikus LED-fényből hogyan hozzák ki akár a 80-as színvisszadási indexet (CRI). Valami trükknek kell még lennie.
És még a feszültségszabályzás is lényeges, mert a diódák érzékenyek erre, ha jól tudom.

Hát sztem is kevés a 2700k és a méret is túl nagy,tudom,mert nemrég vettem pár ilyen méretű osram takarékos izzót,hát nem mondhatnám jónak,max takarékosnak,mert alig világít,pár ki és bekapcs után.Az elsőt másnap vissza vittem,mert pár ki-be illetve órás üzem uán,másnam majdnem leestem a pince lejáróban ahová az új izzót tettem,nagy nehezen lebotorkáltam mert csak éppen volt vmi sárgás fénye,kb 1 lux,de lehet 1 gyertyával hamarabb leértem volna,mint ennek a sz.ar izzónak a fényében.Most ott tartok,hogy van 3-4 izzóm és mind xar csak sársás fénnyel pislákol és szép lassan 3-5 perc mire világít is,tehát a kezdeti pár másodperces begyújtás 3-5 perc alatt megy végbe,így teljesen használhatatlanok.Tehát nem elég,hogy túl méretes még teljesen használhatatlan is,meg kellene találni a módját,hogy az osram kárpótolja az embereket,ha már ilyen xart sózott rájuk,ami max 1-2 órát üzemelnek,aztán kakukk,jó lenne amerikában élni és beperelni őket pár milla dollárra,mert kész átverés az egész,használhatatlan xart sóztak ránk!!!!

Ez azért van mert az olcsó xar kínai vackokba beleraknak több tíz vagy akár 100 db nagy fényerejű normál ledet is sorba kötve, hogy rá lehessen kötni a 230V-os hálózati feszültségre. A világításra tervezett teljesítmény ledek minőségben (és árban is) teljesen más kategóriát képviselnek.
Sajnos az ilyen használhatatlan szarok lerontják az egész LED világítás hitelességét.
A másik ahol még becsaphatnak (és ez vonatkozik az energiatakarékos "izzókra" (fénycsövekre) is), hogy pl. azt állítja a gyártó, hogy 20 W-ot fogyaszt és megfelel egy 100 W-os normál izzó fényének. Csak, hogy a fénycső fogyaszt annyit. Aztán épít elé egy hulladék minőségű tápegységet, illetve teljesítmény meghajtó elektronikát és a 20W a gyakorlatban máris 30-40W. Ha meg mégis 20W a tényleges fogyasztás, akkor nem hozza a fényteljesítményt.

A fénycsőnél és a LED-nél is sok múlik az elektronikán. Nagyon sok. Én fénycsöveknél a külön meghajtó elektronikában hiszek. Innen kezdve lehet normál T8, T5 fénycső vagy kompakt fénycső vagy bármi. Igénynek megfelelő elektronika fixen telepítve, a fénycső egy mozdulattal cserélhető. Sokkal drágább mint egy kompakt energiatakarékos izzó, de energiahatékonyságban és fényminőségben megtérül a plusz költség. Nem mellesleg amikor cserélni kell a fénycsövet, akkor csak azt kell a tápegység nélkül. Fénycső élettartam: 15-25 ezer óra típustól függően, elektronikáé: 100 ezer óra, kibír korlátlan ki/bekapcsolást. Míg egy kompakt fénycső élettartama max 1-2 ezer óra és pár ezer felkapcsolást bír csak ki.

Azért is mertem belekeverni a fénycsöveket, mert a legjobb LED-es rendszerek vannak talán olyan energiatakarékosak, mint egy ilyen fénycsöves megoldás. A fénycső tudja hozni akár a 98-99%-os CRI-t is. A LED előnye jelenleg az egyszerűsége, nagyobb élettartama és a folytonos színspektrum (lehet érezni szabad szemmel a különbséget).
Ha nem kellene foszforral átalakítani a kék fény egy részét, hanem eleve teljes spektrumban jönne létre a fény, akkor a LED messze energiatakarékosabb lehetne a fénycsöveknél.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szigetviták miatt, Kína korlátozza Japán elektronikai ipara számára létfontosságú ritkaföldfémek szállítását.
Haditechnika bárkinek, ráadásul olcsón. Lézer pointer, mely 8000-szer fényesebb a Napnál. Hatótávolsága: 137 km.
A pulzus felválthatja a számítógépes jelszavakat.
Egy dél-kenyai projekt az ország rohamosan fejlődő mobiltelefon hálózatát a veszélyeztetett nagyragadozók védelmére használja fel.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?