Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Üzemanyag szén-dioxidból

2015.02.10.
Metanollá alakítaná át a szén-dioxidot egy kísérleti üzem a lüneni szénerőmű mellett

Üzemanyag üvegházhatású gázból: az észak-Rajna-vesztfáliai Lünen kísérleti üzemében tervezik elsőként egy szénerőműből befogni a szén-dioxidot, majd hidrogén segítségével metanollá alakítani. Ezt követően a metanol üzemanyagként vagy a vegyipar alapanyagaként használható. A projektkonzorcium szerint az üzem naponta egy tonna metanolt tudna előállítani és 1,4 tonna szén-dioxid kibocsátását megelőzni.

Mindeddig a szén égetése során felszabaduló szén-dioxid nagyrészt felhasználatlanul távozott a levegőbe. Olyan új kezdeményezések, mint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (Carbon Capture and Storage, CCS), az üvegházhatású gázt leválasztják, majd föld alatti tározókban tározzák, ez azonban veszélyeket is rejt magában. Egy cégekből és kutatóintézetekből álló nemzetközi konzorcium ezért más megoldást választott: egy szénerőmű által kibocsájtott égéstermékekből leválasztják a szén-dioxidot, amit aztán felhasználnak – metanol előállítására.

A szén eltüzelése során keletkező szén-dioxidot egy „utánkapcsolt füstgázmosóban” a füstgázból választják le (Post-Combustion Capture, PCC). Ezzel párhuzamosan egy elektrolizáló készülék áram segítségével hidrogénné és oxigénné bontja a vizet. Végül a szén-dioxidot és a hidrogént egy metanolüzemben kereskedelmi forgalomban is kapható metanollá (CH3OH) alakítják át.

 

 

A metanolüzem vázlata. (Kép: © obs/ Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe GmbH/ MHPSE)

Bár ez a közvetlen metanolszintézis már kipróbált eljárás, még nem alkalmazták nagy erőműben és rugalmas üzemben. A lüneni erőműben tervezett kísérleti üzem az első, ahol ezt a technológiát ipari környezetben fogják alkalmazni. A kísérleti üzem alapkőletételét 2016-ra tervezik, az üzemelés kezdetét pedig 2017-re. 

Az 1 MW teljesítményű üzemben napi 1 tonna metanolt lehet majd előállítani. Ehhez 1,4 tonna szén-dioxidot használnak majd fel, ami különben a levegőbe kerülne. A konzorcium szerint azonban a rendszert nagyobbra is lehet méretezni, belátható időn belül akár 200 MW-os létesítmények is megvalósíthatók és gazdaságosan üzemeltethetők. Egy ekkora üzem évente akár 180000 tonna metanolt tudna termelni, ezáltal akár 260000 tonna szén-dioxid kibocsátását tudná megelőzni.

A metanol sokoldalúan hasznosítható. „A metanolt egyszerűen hozzá lehet keverni a benzinhez és a dízelhez, vagy standard eljárások segítségével különböző üzemanyagokká fel lehet dolgozni“ – magyarázta Rainer Kiechl, a Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe vezetőségének elnöke. „Vegyipari továbbfeldolgozásra is nagyon keresett alapanyag.”

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett a „MefCO2“ projektnek (Methanol fuel from CO2) egy további előnye is van: ha a vízbontáshoz szükséges áram szél- vagy napenergiából származik, a felesleges áram így átalakítható és tárolható. Mindez hozzájárul az elektromosenergia-hálózat stabilizálásához.

Az új eljárás ráadásul nem csak nagy erőművekben alkalmazható, más, nagy szén-dioxid-kibocsátású iparágakban is használható a metanolszintézis: acélművekben, vegyipari üzemekben, kőolaj-finomítókban és cementgyárakban. Emellett a konzorcium szerint az eljárás már most is versenyképes, és nincs ráutalva állami támogatásra.

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Garamvölgyi Ágnes

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Alkoholt gyárthatunk vízből és levegőből
Ródium nanorészecskék UV sugárzás hatására már szobahőmérsékleten lehetővé teszik a szén-dioxid átalakítását.
Nagy mennyiségű metán szabadul fel a Jeges-tenger felolvadó tengerfenekéről.
Békés sörözés a haverokkal grillezés közben... egy nyugodt életkép egészen addig, amíg valaki hozzá nem koccintja sörösüvege alját az üveged szájához.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?