Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Üldözzük a természetet

2011.09.06.
A fotó összeállításban bemutatott, madarakról és rovarokról mintázott, apró repülő robotok hatékonyan végezhetnek el kutató-mentő feladatokat.

01_termeszetes_repulo

Az eredetileg katonai megfigyelésre és katasztrófák utáni mentésre gyártott, miniatűr eszközök tervezésekor a mérnökök egyre inkább a természetből merítenek ihletet. A hagyományos légi járműveket már nem nagyon lehet kisebbre méretezni, viszont a madarak és a rovarok az ötletek gazdag tárházát nyújtják, hogyan tudunk olcsó és mozgékony repülő eszközöket készíteni. (Fotó: Christopher Harting )

02_termeszetes_repulo

„A szenzorokkal felszerelt RoboBee-k a katasztrófa utáni környezetről gyűjtenek adatokat és túlélők után is kutatnak” – tájékoztatott Robert Wood, a Harvard Egyetem villamosmérnöki professzora. „A RoboBee-k még nem tudnak maguktól repülni, csak ha merev dróton vezetjük őket, és egyelőre külső energiaforrásra is szükség van.” Wood szerint három éven belül már külső segítség nélkül is tudnak repülni. „Ezek a robotrovarok sérülékenyek lesznek, de valószínűleg elég olcsók is ahhoz, hogy nagy számban lehessen alkalmazni őket, hiszen valószínűleg nem mindegyik éli túl a küldetést.” (Fotó: Christopher Harting )

03_termeszetes_repulok

Ha a miniatűr repülőgéprajok széles körben elterjednek, akkor tudniuk kell saját magukra is vigyázni. Ez a quadrotor már önállóan navigál: lézer szkennerek, mozgásérzékelők és egy fedélzeti számítógép segítségével méri fel a környezetét és a talajt, még biztonságos leszállási helyet is választ magának. Az építője, Maxim Likhachev szerint a jövőben akár magas fokú parancsokat is tud majd teljesíteni – például hogy „derítsd fel ezt az épületet” – anélkül, hogy részletes útmutatást kelljen neki adni. (Credit: Dominic Episcopo)

04_termeszetes_repulok

Ez a kolibri utánzat városi környezetben, nyitott ajtókon tud ki-be repkedni, forog a levegőben és akár 8 km/h-s szélben is képes megtartani a pozícióját. A madarat a kaliforniai AeroVironment Inc. fejlesztette a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) kérésére. Az apró, távirányítású „repülőgép” 11 percet tud a levegőben tölteni úgy, hogy közben folyamatos, élő videót küld a pilóta számára. (Fotó: AeroVironment)

05_termeszetes_repulok

A SmartBird a sirály szárnyait utánozza, beleértve a két méteres fesztávot és az elcsavarás lehetőségét is. A hagyományos repülőgépek külön-külön rendszert használnak az emelésre, az előrehajtásra és az irányításra, a madáréra hasonlító szárnyaknak viszont mindezt egyszerre kell elvégezniük. A SmartBird szárnyai a fel-le irányuló csapások közben elcsavarodnak; a csavarás változtatása irányítja magát a repülést. A madárhoz hasonlító kialakításnak köszönhetően lebegni is tud a levegőben, így energiát spórol meg. (Fotó: Festo)

06_termeszetes_repulok

A robotrovarok bonyolult építési és irányítási feladatai helyett Michel Maharbiz és munkatársai (Kaliforniai Egyetem, Berkeley) inkább egy rendes gépeltérítést hajtottak végre. A hat centiméteres bogárkát olyan elektronikával szerelték fel, amely az agyát és a repülőizmokat stimulálja. A repülést irányító jeleket rádióhullámon küldik. Maharbiz jelenleg az elektronika miniatürizálásán dolgozik, hogy kisebb rovarokat is irányíthasson, például legyet.

07_termeszetes_repulok

Az egy eurós mellett látható DelFly Micro a világ legkisebb, szárnycsapásokkal repülő légi járműve, miközben egy kamerát és egy rádiós jeladót is szállít. Szárnyfesztávolsága 10 centiméter, súlya három gramm. A holland Delft University of Technology csapata kiváló kezelhetőséget ért el azzal, hogy a csapkodó szárnyakat egy hagyományos stílusú repülőgép farokkal kombinálták.

Forrás: www.technologyreview.com

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Püski László

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Bionikus agy kifejlesztésére buzdítja az ausztrál tudósokat az ausztrál tudományos akadémia friss tanulmánya.
A polipok hangtalan lökhajtása szolgált mintául
A lehorgonyzás művészetét tanuljuk a természettől.
Egymillió dolláros műembert építettek brit tudósok mesterséges végtagokból és szervekből.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?