Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Ûrtechnológiák segítenek mérsékelni a klímaváltozást

2010.01.11.
Az űrtechnológiák alkalmazása számos olyan találmányt hozott létre, amelyek előnyösek környezetünkre nézve és ugyanakkor energiát takarítanak meg.

A műholdas alapú rendszerek használatával csökkenthető a járművek szén-dioxid-kibocsátása, a távérzékelési technológiák hatékonyabbá tehetik a szélturbinák működését, a meteorológiai műholdakról származó információk pedig segítenek abban, hogy a napelemek több energiát termeljenek.

Arra is találhatunk példákat, hogy az űrtechnikából, ill. műholdas szolgáltatásokból származó spin-off technológiák milyen nagy jelentőséggel bírnak a későbbiek során. Évekkel ezelőtt az ESA Technológia Transzfer Programja, ill. az e programban létrehozott Üzleti Inkubációs Központok számos olyan innovatív technológia és üzleti elképzelés megvalósulását segítették és támogatták, amelyek a klímaváltozás mérséklését megalapozó új szolgáltatások és termékek létrejöttét eredményezték.

Ûrtechnológia a megújuló energiaforrások használatában
Ahhoz, hogy maximalizálni tudják az új szélerőművek elektromosenergia-termelő képességét, a francia Leosphere cég egy olyan kis mérőeszközt fejlesztett ki, amely a talajtól 200 m magasságig képes mérni a szél sebességét és irányát. Ez a lidar technológia hasonlít ahhoz, amit az ESA alkalmaz majd Aeolus nevű műholdján a globális szélprofilok űrből történő megfigyelésében, vizsgálatában.


(Kép: ESA / Leosphere)

Az ESA előbbiekben említett missziójából származó szakértelme igen fontos volt a Leosphere-nek, és arra használták az eredeti műszert, hogy továbbfejlesszék azt a cég indulásának fázisában az ESA Üzleti Inkubációs Központjában, a hollandiai Noordwijkben. Több, ugyanezen a technológián alapuló olyan eszköz kifejlesztése is követte ezt, amelyeket ma több mint 100 országban használnak.

A meteorológiai műholdak adatainak felhasználásával a Flyby olasz cég SolarSAT szolgáltatása képes pontosan előre jelezni a napenergiát hasznosító erőművek várható energiakibocsátását. Ezt az információt tökéletesített rendszerek tervezésére használják, ill. így gyorsabban meghatározhatók a működő napelemes erőművek esetleges hibái – olyan hibái, amelyek az éves energiatermelést akár 10%-kal is csökkenthetik. Ezt a rendszert Olaszországban már több napelemes erőműre felszerelték.


(Kép: ESA / Flyby / Enel Green Power)

Az űrben működő érzékelők utódai csökkentik a fűtési rendszerek kibocsátását
A miniatürizált kerámia gázérzékelő technológia, amelyet eredetileg arra fejlesztettek ki, hogy érzékelje az űrhajók visszatérő egységei körüli oxigénszintet, napjainkban olyan rendszerekben is használatos, amelyek precízen kontrollálják a fűtőtestek, fűtési rendszerek égési folyamatait. Ezek egyébként a légszennyező anyagok egyik legfőbb kibocsátói. „Képes csökkenteni a környezetre nézve káros füstgázok mennyiségét, és biztosítja azt, hogy a fűtési rendszerek az optimális szinten működjenek. 10-15%-kal csökkenti a tüzelőanyag-fogyasztást is.” – magyarázta Rainer Baumann, a Drezdai Műszaki Egyetem munkatársa. Az ESA Technológia Transzfer Programja támogatásával az ESCUBE német cég már ezt a technológiát használja az ipari fűtési rendszerek felügyeletében.


(Kép: ESA / ESCUBE)

Az ESA Technológia Transzfer Program Irodája (TTPO)
A TTPO fő küldetése az, hogy megkönnyítse az űrtechnológiák és űrrendszerek nem űrbeli alkalmazását, és demonstrálja az európai űrkutatási program hasznosságát az európai polgárok előtt. Az iroda felelős azért is, hogy meghatározza az űrtechnológiák alkalmazásához vezető utat és stratégiát, beleértve az inkubációt és olyan induló cégek alapítását, amelyek űrtechnológiát és műholdas szolgáltatásokat hasznosítanak az ESA Európa területén belül működő négy Üzleti Inkubációs Központjában.

Forrás: ÛRVILÁG, www.urvilag.hu

Kovács Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek:
A napsugárzás mérése „felülről”
Miniatűr gázérzékelők alkalmazásai

Műholdas térképpel a szélenergia hasznosításáért
Okos vezetés


Kapcsolódó linkek:
Ûrtechnológiák a klíma védelmében (ESA)

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A klímaváltozást megfigyelő torony építésébe kezdett Brazília az Amazonas-medencében.
A fenntartható fejlődés vagy fenntartható növekedés helyett egy harmadik fogalommal, a rezilienciával, vagyis a rugalmas alkalmazkodással kellene megbarátkoznia a globális klímaváltozás miatt fenyegetett emberiségnek – mondja Vida Gábor akadémikus.
Nagy mennyiségű metán szabadul fel a Jeges-tenger felolvadó tengerfenekéről.
Az új reakció 20%-kal hatékonyabban köti meg a szén-dioxidot, mint a növények

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?