Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Úton a 3D-s szívszövet előállítása felé

2013.07.23.
Korábban már olvashattak az oldal látogatói mesterséges emberi sejt alapú vénákról. A szövetmérnökök tovább mentek és lassan, de biztosan haladnak a 3D-s szívszövetek előállítása felé.

A mesterségesen előállított szöveteket általában porózus vagy zselatinszerű támasztószerkezetek segítségével növesztik. A sejtek megfelelő környezetben gyakorlatilag benövik a támasztékot. Támasztószerkezetként eddig főként két dimenziós porózus hálózatok szolgáltak, de a szív szöveteiben az önálló sejtek rétegelt, szálas szerkezetet alkotnak, amelyhez már 3D-s állványra van szükség. Az aktuális kutatások arra fókuszálnak, hogy a sejtnövekedést megfelelő irányba tereljék, ezért jelentős előrelépés a Draper Laboratórium kutatói által elkészített háromdimenziós porózus állvány.

A technológia alapját egy programozható eszköz adja, amelyet integrált áramkörök és mobilalkatrészek gyártására használnak. A félig már automatizált folyamat rétegről-rétegre gyártja az úgynevezett biogumiból készült állványt, így sokkal nagyobb lehetőséget kínálva a beavatkozásra más sejtnövesztő eljárásokhoz képest. A mikro méretű téglalap alakú lyukakkal mintázott vékony rétegek tetszőlegesen pozícionálhatók egymáshoz képest.


 
A kutatók szisztematikusan tesztelték a különböző pórusmintázatokat, majd bemutattak egyet, amely alkalmas átszőtt izomszerű kötegek növesztésére újszülött egér és patkány izomsejtekből. Az új váz gyártása lehetőséget nyújt a szívizom egy fontos tulajdonságának, az anizotrópiának lekövetésére. A szív szövetek anizotrópiája annyit jelent, hogy mechanikai tulajdonságai függenek a nyúlás irányától.

A képen egy konfokális mikroszkóp képe látható a létrehozott vázról (lila rács) és az azt átszövő izomszövetekről (zöld szálak). (A konfokális mikroszkóp képe egy tárgy belsejében lévő síkból adódik, metszetet mutat.) A kötegek orientációja meghatározható, és az így létrehozott izmok elektromos stimulációra "dobognak" is. A létrehozott szöveteket a későbbiekben szívinfarktus utáni patkányok szívfelszínére szeretnék implantálni, az életképesség tesztelése érdekében.

A terület kutatói már képesek relatíve egyszerű sejtszerkezetek létrehozására, de a szívhez hasonló komplex, működő organizmus elkészítése további kihívások elé állítja őket. A létrehozott szövetek vastagságát növelni kell, ami valamiféle mesterséges vérkeringési rendszer beépítését is szükségessé teszi, hogy megóvják a sejteket az elhalástól.

Forrás: www.technologyreview.com

Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások