Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Úton a 3D-s szívszövet előállítása felé

2013.07.23.
Korábban már olvashattak az oldal látogatói mesterséges emberi sejt alapú vénákról. A szövetmérnökök tovább mentek és lassan, de biztosan haladnak a 3D-s szívszövetek előállítása felé.

A mesterségesen előállított szöveteket általában porózus vagy zselatinszerű támasztószerkezetek segítségével növesztik. A sejtek megfelelő környezetben gyakorlatilag benövik a támasztékot. Támasztószerkezetként eddig főként két dimenziós porózus hálózatok szolgáltak, de a szív szöveteiben az önálló sejtek rétegelt, szálas szerkezetet alkotnak, amelyhez már 3D-s állványra van szükség. Az aktuális kutatások arra fókuszálnak, hogy a sejtnövekedést megfelelő irányba tereljék, ezért jelentős előrelépés a Draper Laboratórium kutatói által elkészített háromdimenziós porózus állvány.

A technológia alapját egy programozható eszköz adja, amelyet integrált áramkörök és mobilalkatrészek gyártására használnak. A félig már automatizált folyamat rétegről-rétegre gyártja az úgynevezett biogumiból készült állványt, így sokkal nagyobb lehetőséget kínálva a beavatkozásra más sejtnövesztő eljárásokhoz képest. A mikro méretű téglalap alakú lyukakkal mintázott vékony rétegek tetszőlegesen pozícionálhatók egymáshoz képest.


 
A kutatók szisztematikusan tesztelték a különböző pórusmintázatokat, majd bemutattak egyet, amely alkalmas átszőtt izomszerű kötegek növesztésére újszülött egér és patkány izomsejtekből. Az új váz gyártása lehetőséget nyújt a szívizom egy fontos tulajdonságának, az anizotrópiának lekövetésére. A szív szövetek anizotrópiája annyit jelent, hogy mechanikai tulajdonságai függenek a nyúlás irányától.

A képen egy konfokális mikroszkóp képe látható a létrehozott vázról (lila rács) és az azt átszövő izomszövetekről (zöld szálak). (A konfokális mikroszkóp képe egy tárgy belsejében lévő síkból adódik, metszetet mutat.) A kötegek orientációja meghatározható, és az így létrehozott izmok elektromos stimulációra "dobognak" is. A létrehozott szöveteket a későbbiekben szívinfarktus utáni patkányok szívfelszínére szeretnék implantálni, az életképesség tesztelése érdekében.

A terület kutatói már képesek relatíve egyszerű sejtszerkezetek létrehozására, de a szívhez hasonló komplex, működő organizmus elkészítése további kihívások elé állítja őket. A létrehozott szövetek vastagságát növelni kell, ami valamiféle mesterséges vérkeringési rendszer beépítését is szükségessé teszi, hogy megóvják a sejteket az elhalástól.

Forrás: www.technologyreview.com

Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások