Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Úszó városok: az álom és a valóság

2012.10.02.
A tenger gyarmatosításának (angolul: seasteading), avagy az állandó tengeri települések megépítésének tartós varázsa van. Az alábbiakban hat óceáni közösséget ismerhet meg, valódit és elképzeltet egyaránt.


Az úszó város

Ki ne akarna ezen a gyönyörű lebegő utópián élni? Egy magyar dizájner, Győrfi András nyerte meg a Seasteading Institute 2009-es versenyét. A szervezet célja úszó közösségek létrehozása, illetve ezen belül is az, hogy górcső alá vonják az emberek együttélésére vonatkozó új ötleteket. Mindenesetre, George Petrie, az intézet mérnöki igazgatója szerint Győrfi elképzelése legalább 20 évre van a megvalósulástól.
(Kép: Győrfi András/Seasteading Institute)


Újrahasznosított sziget

Tengereinket elöntötte a műanyag hulladék, miért ne hasznosítanánk újra úszó városokban? Röviden erről szól a Recycled Island elképzelése. A holland Whim építészeti cég utópisztikus ötlete – tervük szerint – 500000 ember számára biztosítana lakóhelyet, az ellátást pedig tengeri moszat termesztésével biztosítanák. A Whim építészei szerint már dolgoznak egy lebegő és önellátó családi otthonon, azonban még mindig támogatásra várnak. Érdemes megfigyelni a tereket.
(Kép: www.recycledisland.com)


A „The World”

Miért kellene évtizedeket várni az első úszó városok megépítésére, ha már most is fel lehet iratkozni a következő legjobb dologra – mármint ha milliomosok vagyunk, ugye? A 2002-ben indult, és még mindig cirkáló The World egy hatalmas, úszó luxus apartman-komplexum; „anélkül utazhatunk a világban, hogy el kellene hagynunk otthonunkat”.
(Kép: The World)


Sealand

A legtöbb tengergyarmatosító kísérlet már jóval kevésbé látványos, mint a The World. Vegyük például a Sealand-et, ezt az omladozó, második világháborús lövegtornyot Anglia dél-keleti partjainál, amit Roy Bates volt őrnagy és családja még 1967-ban foglalt el. Ez az önjelölt szuverén állam adott egykor otthont a HavenCo-nak, a világ első offshore „adatparadicsomának”, melynek működését 2008-ban szüntették be. A Sealand-en most egy kaszinót terveznek működtetni – ez valóban egy lehetséges sorsa a jövőbeni tengeri telepeknek, amennyiben nem tudják beteljesíteni az utópisztikus céljukat.
(Kép: Alban Donohoe/Rex Features)


Minerva

1972-ben a szabadelvű ingatlanmilliomos, Michael Oliver megpróbálkozott egy szuverén mikro-állam létrehozásával. A cél érdekében még külön valutát is kiadott, a Minervát. Azzal viszont nem számolt, hogy a közeli Tongai Királyság már korábban bejelentette igényét a homokpadra. A Minervák így eltűntek, a mesterséges sziget nagy részét pedig elnyelte a tenger.
(Kép: Roger Griffiths)


Tengeri nomádok

A tenger gyarmatosítására készülő úttörőknek volna mit tanulniuk a délkelet-ázsiai ún. „tengeri nomádoktól” (angolul: sea gypsies), akik már évszázadok óta nomád életet élnek a vízen.
A bajau emberek híresek a szabad merülési készségükről, és képesek akár az egész életüket hajókon tölteni. A képen egy bajau fesztivált láthatunk, amelyen a hajókat színes vitorlákkal díszítették fel.
Szintén a „tengeri nomádokhoz” tartoznak a moken emberek, akik Thaiföld és Burma partjainál kóborolnak. Gyermekeik annyi időt töltenek a tengerben élelemkereséssel, hogy szemük alkalmazkodott az életmódhoz és a víz alatt is képes fókuszálni. Sajnos, ez az ősi tengerészeti életmód kihalásban van.
(Kép: Michael Friedel / Rex Features)

Forrás: www.newscientist.com

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Püski László

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Csak hét gép és két hónap! A szerkezet azonban még így sem elég nagy emberek számára.
Az esőgyűjtő emeletes ház futurisztikus terve is díjat nyert a 2010 eVolo felhőkarcoló versenyen.
Napjaink számos zöld innovációjának táborát most egy új építőanyag bővíti: az újrahasznosított műanyagszemétből és ásványokból előállítható Thermo Poli Rock (TPR).
A tapéta nemcsak esztétikai, de statikai szerepet is kaphat a jövőben?

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?