Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Újfajta technológiát fejleszt nemzetközi együttműködésben a magyar Technoorg Linda Kft.

2016.02.02.
Az új vizsgálóberendezés levegőben és vízben terjedő szennyezőanyagok kimutatására alkalmas gyors vizsgálómódszerrel rendelkezik, és integrálható az intelligens városok, épületek rendszereibe, ezáltal segíti a levegő minőségének megfigyelését.

Áttörést hozhat a kis költségű, széles körben használható légszennyezettség-érzékelők piacán egy magyar fejlesztés. A tervezett megoldás minden olyan helyzetben és környezetben alkalmazható lesz, melyben a folyamatos légszennyezettség mérése és vizsgálata szükséges lehet (beleértve a lakóépületek, járművek belső tereit is), de eddig nem sikerült költséghatékony és kisméretű eszközt készíteni. A fejlesztés a nemzetközi PAMIAQ (EUREKA_HU_13-1-2013-0016) projekthez kapcsolódik, amelynek célja egy levegőminőséget ellenőrző hálózat kifejlesztése.

Kihasználva a modern hálózatba köthető intelligens érzékelők (RF smart sensors) adottságait és a piaci lehetőségeket pontosan felmérve, a konzorcium egy olyan miniatűr terméket kíván kidolgozni, mely alkalmas akár nagyszámú és kis terekben lokálisan monitorozni a levegő szennyezettségét és értesítést adni arról.

A konzorciumot két nagy nemzetközi cég hozta létre. A francia ID-MOS SA. intelligens szenzor áramkörök gyártásával, a francia AERECO SA. pedig légkondicionáló, hűtés-fűtési rendszerek építésével foglalkozik. További tag a Barcelonai Műszaki Egyetem, mely a szennyezettség-érzékelés technológiájának fejlesztésben vesz rész, és a Nano Analytik GmbH Németországból kapcsolódó műszerfejlesztőként.

A magyar konzorciális tagok (Technoorg Linda Kft. és az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet) feladata az érzékelőrendszer minősítése a legkülönbözőbb szennyezők jelentétében és az alternatív szennyezettség mérő eljárások vizsgálata. A nemzetközi projekten túlmutatva a magyar konzorcium önálló, új validációs és kalibrációs szolgáltatás kiépítését is megcélozza a Technoorg Linda Kft. rendelkezésre álló műszerparkjára építve. A szolgáltatás kiépítéséhez az akadémiai partner mikrofluidikai környezetben, elsősorban folyadékban lebegő szennyezők mérésére alkalmas megoldásokat keres és a nemzetközi konzorcium számára optikai érzékelés megoldására ad alternatív megoldásokat.

Szigethy Dezső, a Technoorg Linda Kft. igazgatója, a projekt hazai vezetőjeként elmondta: „A Technoorg Linda Kft. 100%-ban magyar tulajdonú kisvállalkozás és az EUREKA - EUROSTARS programban való részvétel kiváló lehetőség a cég számára. A vállalat már több mint 20 éves tapasztalattal bír új optikai mérőeljárások és mérőműszerek kifejlesztésében - többek között oldott és levegőben található szennyeződések, aeroszolok mérésében -, így a projekt során létrehozandó hordozható szennyeződésmérő eszköz segítségével lehetőségünk lesz bővíteni mérőeszköz kínálatunkat.”

Az „Új típusú integrált, széles körben használható légszennyezőanyag érzékelőtechnológia fejlesztése” projekt a Magyar Kormány támogatásával a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

Kapcsolat:

www.technoorg.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az evopro Bus Kft.új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett.
China Operating System (COS) nevet viselő, saját operációs rendszert fejlesztett ki Kínában.
Kína "zöld autók" bevezetését kezdte meg 28 városban, valamint egyes települési csoportokban.
Tianhe-1A technológiáját használva keresik majd a szmog okait és jelzik az egészséget károsító napok eljövetelét Kínában.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?