Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Új bővítmény ismeri fel az álhíreket

2017.05.02.
A böngészőbővítmény prototípusa felismeri a manipulált fotókat tartalmazó álhíreket.

Álhírek régóta keringenek, de ritkán volt olyan nagy befolyásuk és széleskörű elterjedésük, mint manapság. A közösségi oldalakon gyakran osztanak meg olyan híreket, amelyek hamis tényeket vagy célzott dezinformációkat tartalmaznak. Az ilyen álhíreket sokszor hamis, más kontextusból származó vagy manipulált képekkel illusztrálják.

Például 2011. december 21-én az npr.org weboldalon megjelent egy cikk az év elején kirobbant egyiptomi felkelésről, amelyet egy fényképpel szemléltettek. A képen egy nő látható, amint egyiptomi katonák tapossák, és vonszolják a földön. Ugyanez a fotó bő egy évvel később újra feltűnt a Twitteren – a venezuelai Nemzeti Gárda békés tüntetők elleni túlkapásait illusztrálandó.

A képmanipuláció módszeréhez nyúlt 2010-ben az egyiptomi állami tulajdonban lévő Al-Ahram című napilap is. Egy olyan fotót mutattak be a washingtoni közel-keleti béketárgyalásokkal kapcsolatban, ahol Mubarak, az akkori egyiptomi elnök, a politikusokból álló csapat élén vonul. Valójában azonban hátul, a csoport bal oldalán ment. Az újságban megjelenő kép kedvéért egyszerűen előre montírozták.

Képernyőfotó az Al-Ahramban megjelent manipulált képről, amint a NewsVerifier felismeri a hibát, és javasolja a vizsgálatot (© DFKI)

A modern média fejlődésével együtt jár, hogy a képeket egyre újabb és újabb módszerekkel és eszközökkel próbálják meg manipulálni – magyarázta Andreas Dengel, a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) munkatársa. A problémát az jelenti, hogy ezeket az álképeket gyakran még a gyakorlott megfigyelők sem tudják azonosítani.

A DFKI tudósai egy új szoftvert fejlesztettek, amely segíthet a problémán. A program felismeri a különböző ismertetőjegyeket, amelyek a manipulációra vagy a hibás hozzárendelésre utalnak. Dengel elmondta, hogy a módszerük a képfelismerés különböző eszközeit kombinálja. A „NewsVerifier” elnevezésű böngészőbővítmény a háttérben fut, és a gyanús képeket pontosabb ellenőrzésre javasolja.

 

A NewsVerifier a háttérben fut (© DFKI)

Sarah  Elkasrawi, a prototípus fejlesztője elmondta, hogy a rendszer működési elve azokon a felvételeken alapul, amelyeknek a képanyagát már egy korábbi időpontban más összefüggésben publikálták. A szoftver fordított képkereséssel először megkeresi a hasonló fotókat, és megvizsgálja az időbélyegzőket. Az egyezések és a kapcsolódó dátumok alapján megállapítható, hogy a kép egy korábbi eseményből származik-e.

Ezenkívül a NewsVerifier egy speciális képazonosító algoritmussal rendelkezik. Ez összehasonlítja a képet a hasonló fotókkal, és tartalmi változtatásokat keres. Így a program nagy valószínűséggel felismeri, ha a képeket manipulálták. A weboldalak szövegét is elemzi a szoftver, és kiszűri a legfontosabb fogalmakat. A felhasználó így könnyen ellenőrizheti a kép és a szöveg összhangját.

A bővítmény még csak prototípus, amit a tudósok tovább akarnak optimalizálni. Már egy integrált személy-felismerőn is dolgoznak. Ez elvileg automatikusan felismeri majd, hogy a fényképen valóban a megadott személy látható-e, vagy esetleg valaki mást ábrázol.

 

Forrás: www.scinexx.de

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Samsung népszerű okostelefonjaira gyárilag telepített szoftver hibáját kihasználva egy támadó átveheti a hatalmat a készülék fölött.
Jövőre végre tényleg megérkezik és megvehető lesz a cég már évek óta fejlesztgetett moduláris telefonja.
Egy szoftver automatikusan megtervezi a 3D nyomtatással készülő tárgyak megfelelő belső szerkezetét
Egy újszerű – mobiltelefonokkal kompatibilis – mérési módszer segítségével könnyedén kimutatható a növényvédő szerek jelenléte.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások