Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Új bővítmény ismeri fel az álhíreket

2017.05.02.
A böngészőbővítmény prototípusa felismeri a manipulált fotókat tartalmazó álhíreket.

Álhírek régóta keringenek, de ritkán volt olyan nagy befolyásuk és széleskörű elterjedésük, mint manapság. A közösségi oldalakon gyakran osztanak meg olyan híreket, amelyek hamis tényeket vagy célzott dezinformációkat tartalmaznak. Az ilyen álhíreket sokszor hamis, más kontextusból származó vagy manipulált képekkel illusztrálják.

Például 2011. december 21-én az npr.org weboldalon megjelent egy cikk az év elején kirobbant egyiptomi felkelésről, amelyet egy fényképpel szemléltettek. A képen egy nő látható, amint egyiptomi katonák tapossák, és vonszolják a földön. Ugyanez a fotó bő egy évvel később újra feltűnt a Twitteren – a venezuelai Nemzeti Gárda békés tüntetők elleni túlkapásait illusztrálandó.

A képmanipuláció módszeréhez nyúlt 2010-ben az egyiptomi állami tulajdonban lévő Al-Ahram című napilap is. Egy olyan fotót mutattak be a washingtoni közel-keleti béketárgyalásokkal kapcsolatban, ahol Mubarak, az akkori egyiptomi elnök, a politikusokból álló csapat élén vonul. Valójában azonban hátul, a csoport bal oldalán ment. Az újságban megjelenő kép kedvéért egyszerűen előre montírozták.

Képernyőfotó az Al-Ahramban megjelent manipulált képről, amint a NewsVerifier felismeri a hibát, és javasolja a vizsgálatot (© DFKI)

A modern média fejlődésével együtt jár, hogy a képeket egyre újabb és újabb módszerekkel és eszközökkel próbálják meg manipulálni – magyarázta Andreas Dengel, a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) munkatársa. A problémát az jelenti, hogy ezeket az álképeket gyakran még a gyakorlott megfigyelők sem tudják azonosítani.

A DFKI tudósai egy új szoftvert fejlesztettek, amely segíthet a problémán. A program felismeri a különböző ismertetőjegyeket, amelyek a manipulációra vagy a hibás hozzárendelésre utalnak. Dengel elmondta, hogy a módszerük a képfelismerés különböző eszközeit kombinálja. A „NewsVerifier” elnevezésű böngészőbővítmény a háttérben fut, és a gyanús képeket pontosabb ellenőrzésre javasolja.

 

A NewsVerifier a háttérben fut (© DFKI)

Sarah  Elkasrawi, a prototípus fejlesztője elmondta, hogy a rendszer működési elve azokon a felvételeken alapul, amelyeknek a képanyagát már egy korábbi időpontban más összefüggésben publikálták. A szoftver fordított képkereséssel először megkeresi a hasonló fotókat, és megvizsgálja az időbélyegzőket. Az egyezések és a kapcsolódó dátumok alapján megállapítható, hogy a kép egy korábbi eseményből származik-e.

Ezenkívül a NewsVerifier egy speciális képazonosító algoritmussal rendelkezik. Ez összehasonlítja a képet a hasonló fotókkal, és tartalmi változtatásokat keres. Így a program nagy valószínűséggel felismeri, ha a képeket manipulálták. A weboldalak szövegét is elemzi a szoftver, és kiszűri a legfontosabb fogalmakat. A felhasználó így könnyen ellenőrizheti a kép és a szöveg összhangját.

A bővítmény még csak prototípus, amit a tudósok tovább akarnak optimalizálni. Már egy integrált személy-felismerőn is dolgoznak. Ez elvileg automatikusan felismeri majd, hogy a fényképen valóban a megadott személy látható-e, vagy esetleg valaki mást ábrázol.

 

Forrás: www.scinexx.de

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Samsung népszerű okostelefonjaira gyárilag telepített szoftver hibáját kihasználva egy támadó átveheti a hatalmat a készülék fölött.
Jövőre végre tényleg megérkezik és megvehető lesz a cég már évek óta fejlesztgetett moduláris telefonja.
Egy szoftver automatikusan megtervezi a 3D nyomtatással készülő tárgyak megfelelő belső szerkezetét
Egy újszerű – mobiltelefonokkal kompatibilis – mérési módszer segítségével könnyedén kimutatható a növényvédő szerek jelenléte.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?