Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Építkezés a vízre

2015.12.15.
Hollandiában úszó városrészekkel tervezik megoldani a tengerszint növekedésének problémáját

Hollandia területének nagy része a tenger szintje alatt található: nem véletlenül lett az ország neve hollandul „Nederlande”, vagyis “mélyföld”. Eddig a hollandok hatalmas töltésekkel tartották távol maguktól a vizet, a helyzetet azonban tovább élezte a klímaváltozás: a vízgazdálkodásnak muszáj számolnia a növekvő tengerszinttel és a folyók egyre kiszámíthatatlanabb vízállásával. A hatóságok ezért nem tesznek fel mindent a gátépítésre, ki kell egyezni az áradás rizikójával. “Együtt élni a vízzel” - szól a jelmondat.

A dolog kulcsa az az elmélet, miszerint aki úszik, nem tud elsüllyedni. Néhány holland építésziroda úszó épületekre specializálódott. Maasbommel város kétéltű házai mellett időközben egy úszó település is létesült az Amszterdam-közeli IJburg-ban. Ezek a kényelmes konténerházak a vezetékcsatlakozásokkal együtt rugalmasan tudnak igazodni a vízálláshoz.

A Delfti Egyetemmel együttműködő DeltaSync cégnek még nagyravágyóbb céljai vannak: egész úszó városok tervezetén dolgozik, beleértve a kerteket és az utcákat is. Rotterdamban már létezik egy elegáns bemutatóprojekt: egy úszó pavilonkomplexum - három félgömb 46x24 méteres összterületen. “Elviekben minden lehetséges településstruktúrát meg lehet építeni úszó alapon, például melegházat is.”  - mondja Karina Czapiewska a DeltaSync-től. A rendszer teherbírását a betonból és hungarocellből készült egységek biztosítják. “Ezért semmi nem tud feltöltődni és elsüllyedni.” - így Czapiewska. Ő és a kollégái világszerte nagy potenciált látnak a vízen úszó városi életben, ezért hívták életre a “Kék forradalom” elnevezésű kezdeményezést. A cél az olyan emberek és szervezetek összehozása, akik építési területté akarják változtatni a vízfelületeket.

Így élnek az úszó házak egyikében az Amszterdam-közeli IJburgban

(Foto: hansenn/Fotolia.com)

Ezek a koncepciók lennének tehát a megoldásai az özönvízzel fenyegettet királyságnak? “A súlyosan veszélyeztetett területeken ésszerű lenne megvalósítani, de természetesen nem úsztathatjuk a komplett országot“ - mondja a regionális vízügyi hatóságok egyesületének tagja, Herman Havekes.  “A lakott területeket továbbra is gátak segítségével kell megvédeni” - hangsúlyozza. A kiépítésre és a soha véget nem érő helyreállítási munkákra újból súlyos milliárdokba kerülő beruházásokat terveznek.

Mindenesetre az árvízvédelmi szakemberek egyre inkább arra a koncepcióra alapoznak, hogy több teret kell adni a víznek. A gátakat részben át kell helyezni pufferzónák kialakítása céljából, amelyek árvíz esetén gondoskodnak a tehermentesítésről. Ezek a területek még alkalmasak a mezőgazdasági termelés számára, de természetesen nem szokásos építési területek. “ Itt, illetve a parti területeken az úszó települések ésszerű alternatívák lehetnek. - mondja Havekes.

A nagy hagyományokkal rendelkező vízzel való konfliktusnak van egy jó oldala, amiben Havekes és Czapiewska egyetért: a hollandok rendkívüli ismeretanyaga és ravasz koncepciói előnyére válhatnak a klímaváltozással fenyegetett világnak.

“Sok régiónak és városnak kell számolnia a növekvő vízállásokkal – így például Hamburgnak is”-hangsúlyozza Karina Czapiewska.

 

Forrás: www.wissenschaft.de

 

Tóth-Valentinyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A tengerek és óceánok újrahasznosított műanyag hulladékából épülnek futurisztikus, önfenntartó ökovárosok Rio de Janeiro partjainál.
Üvegtáblákban keringetett folyadék szabályozza az épület belső hőmérsékletét.
Felhőkarcoló után hét és fél négyzetméteres lakóházat tervezett Renzo Piano olasz építész.
A fenntartható fejlődés vagy fenntartható növekedés helyett egy harmadik fogalommal, a rezilienciával, vagyis a rugalmas alkalmazkodással kellene megbarátkoznia a globális klímaváltozás miatt fenyegetett emberiségnek – mondja Vida Gábor akadémikus.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások