Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Építkezés a vízre

2015.12.15.
Hollandiában úszó városrészekkel tervezik megoldani a tengerszint növekedésének problémáját

Hollandia területének nagy része a tenger szintje alatt található: nem véletlenül lett az ország neve hollandul „Nederlande”, vagyis “mélyföld”. Eddig a hollandok hatalmas töltésekkel tartották távol maguktól a vizet, a helyzetet azonban tovább élezte a klímaváltozás: a vízgazdálkodásnak muszáj számolnia a növekvő tengerszinttel és a folyók egyre kiszámíthatatlanabb vízállásával. A hatóságok ezért nem tesznek fel mindent a gátépítésre, ki kell egyezni az áradás rizikójával. “Együtt élni a vízzel” - szól a jelmondat.

A dolog kulcsa az az elmélet, miszerint aki úszik, nem tud elsüllyedni. Néhány holland építésziroda úszó épületekre specializálódott. Maasbommel város kétéltű házai mellett időközben egy úszó település is létesült az Amszterdam-közeli IJburg-ban. Ezek a kényelmes konténerházak a vezetékcsatlakozásokkal együtt rugalmasan tudnak igazodni a vízálláshoz.

A Delfti Egyetemmel együttműködő DeltaSync cégnek még nagyravágyóbb céljai vannak: egész úszó városok tervezetén dolgozik, beleértve a kerteket és az utcákat is. Rotterdamban már létezik egy elegáns bemutatóprojekt: egy úszó pavilonkomplexum - három félgömb 46x24 méteres összterületen. “Elviekben minden lehetséges településstruktúrát meg lehet építeni úszó alapon, például melegházat is.”  - mondja Karina Czapiewska a DeltaSync-től. A rendszer teherbírását a betonból és hungarocellből készült egységek biztosítják. “Ezért semmi nem tud feltöltődni és elsüllyedni.” - így Czapiewska. Ő és a kollégái világszerte nagy potenciált látnak a vízen úszó városi életben, ezért hívták életre a “Kék forradalom” elnevezésű kezdeményezést. A cél az olyan emberek és szervezetek összehozása, akik építési területté akarják változtatni a vízfelületeket.

Így élnek az úszó házak egyikében az Amszterdam-közeli IJburgban

(Foto: hansenn/Fotolia.com)

Ezek a koncepciók lennének tehát a megoldásai az özönvízzel fenyegettet királyságnak? “A súlyosan veszélyeztetett területeken ésszerű lenne megvalósítani, de természetesen nem úsztathatjuk a komplett országot“ - mondja a regionális vízügyi hatóságok egyesületének tagja, Herman Havekes.  “A lakott területeket továbbra is gátak segítségével kell megvédeni” - hangsúlyozza. A kiépítésre és a soha véget nem érő helyreállítási munkákra újból súlyos milliárdokba kerülő beruházásokat terveznek.

Mindenesetre az árvízvédelmi szakemberek egyre inkább arra a koncepcióra alapoznak, hogy több teret kell adni a víznek. A gátakat részben át kell helyezni pufferzónák kialakítása céljából, amelyek árvíz esetén gondoskodnak a tehermentesítésről. Ezek a területek még alkalmasak a mezőgazdasági termelés számára, de természetesen nem szokásos építési területek. “ Itt, illetve a parti területeken az úszó települések ésszerű alternatívák lehetnek. - mondja Havekes.

A nagy hagyományokkal rendelkező vízzel való konfliktusnak van egy jó oldala, amiben Havekes és Czapiewska egyetért: a hollandok rendkívüli ismeretanyaga és ravasz koncepciói előnyére válhatnak a klímaváltozással fenyegetett világnak.

“Sok régiónak és városnak kell számolnia a növekvő vízállásokkal – így például Hamburgnak is”-hangsúlyozza Karina Czapiewska.

 

Forrás: www.wissenschaft.de

 

Tóth-Valentinyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A tengerek és óceánok újrahasznosított műanyag hulladékából épülnek futurisztikus, önfenntartó ökovárosok Rio de Janeiro partjainál.
Üvegtáblákban keringetett folyadék szabályozza az épület belső hőmérsékletét.
Egy speciális védőréteg megköti a nagyfrekvenciás sugárzást
Felhőkarcoló után hét és fél négyzetméteres lakóházat tervezett Renzo Piano olasz építész.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?