Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Építőanyagok szárítása rádióhullámokkal

2016.11.21.
Rádióhullámok segítségével nemcsak a vizes épületrészek száríthatók ki gyorsan és hatékonyan, hanem akár a különböző vegyszerek is eltávolíthatók.

Árvíz, esőzés, szivárgó csövek – az épületek vizesedésének épp olyan sok oka lehet, mint ahányféle megoldás kínálkozik a kiszárítására. A gyors és hatékony száradáshoz elengedhetetlen, hogy a problémával érintett épületrészt kontrollált körülmények között melegítsék fel. A legtöbb eljárás – mint például az infravörös sugárzás vagy a meleg levegős szárítás – azonban leginkább a külső falfelületet melegíti, így a száradást továbbra is főként a belső, alacsonyabb hőmérsékletű részek diffúziós folyamatai határozzák meg. A mikrohullámú technológián alapuló rendszerekkel pedig legfeljebb 10-15 cm behatolási mélység érhető el, ami teherhordó falak esetében még mindig nem elegendő. Továbbá az eljárás akkor sem alkalmazható jól, ha az anyag nedvességtartalma csökken.

 

 

Falrészlet melegítése az idő függvényében (Forrás: UFZ)

A rádióhullámok segítségével történő energiabehatolás az előzőekhez képest számos előnnyel bír. Főbb jellemzőihez tartozik a nagy behatolási mélység, az egyenletes melegítés, az energiahatékony hőbevezetés és a nagy rugalmasság a melegítés, a véghőmérséklet és a felmelegítendő anyag tekintetében.

A Helmholtz Környezetkutatási Központ (UFZ) a Lipcsei Műszaki Egyetemmel együttműködve (HTWK) ezt az eljárást vizsgálja és fejleszti. A kutatók a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) egy projektje keretében a rádióhullámos melegítésen alapuló eljárást az épületrészek kiszárításához optimalizálják. A víz mellett természetesen a káros anyagok – olajmaradványok, oldószerek, favédőszerek – eltávolításának lehetőségeit is kutatják. Irányított melegítés segítségével ezeket a szereket is gyorsabban és hatékonyabban lehetne eltávolítani az építőanyagokból. A hatásmechanizmusát a talajok kármentesítésénél alkalmazott módszerekhez hasonlóan kell elképzelni.

Egy átázott pince kiszárítása során a rendszert először is a helyi feltételekhez kell igazítani. A melegítendő felületre fémlemezekből álló burkolat kerül, majd ezen keresztül jutnak az elektródák a falba. A köztük kialakuló elektromos mező munkája alakul hővé.

Falazat szárítása rádióhullámos technológiával (Forrás: UFZ)

A kutatók több tekintetben is vizsgálják a rádióhullámos eljárást. Egyrészt, hogy milyen építőanyagok, illetve vegyszerek és káros anyagok esetében jöhet számításba, másrészt, hogy milyen műszaki követelmények és folyamatparaméterek szükségesek a széleskörű alkalmazáshoz. Továbbá azt is megvizsgálják, hogy lehetne a technológiát fakárosítók és gombák ellen is alkalmazni, valamint hogy a különböző peremfeltételek mellett a gyakorlatban milyen elektródaelrendezés lenne a leginkább megfelelő.

 

 

Forrás: www.ufz.de

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy speciális védőréteg megköti a nagyfrekvenciás sugárzást
Szöulban "láthatatlan" felhőkarcoló épül, mely szórakoztató központként működik majd.
Amerikai kutatók azt remélik, megtalálták a módját, hogy építőanyagot készítsenek a klímaváltozást okozó egyik legfőbb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból.
2015-ben az új uniós támogatásoknak köszönhetően az építőipar talpra állhat, elsősorban a kezdődő lakáskorszerűsítéseknek köszönhetően.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások