Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Építőanyagok szárítása rádióhullámokkal

2016.11.21.
Rádióhullámok segítségével nemcsak a vizes épületrészek száríthatók ki gyorsan és hatékonyan, hanem akár a különböző vegyszerek is eltávolíthatók.

Árvíz, esőzés, szivárgó csövek – az épületek vizesedésének épp olyan sok oka lehet, mint ahányféle megoldás kínálkozik a kiszárítására. A gyors és hatékony száradáshoz elengedhetetlen, hogy a problémával érintett épületrészt kontrollált körülmények között melegítsék fel. A legtöbb eljárás – mint például az infravörös sugárzás vagy a meleg levegős szárítás – azonban leginkább a külső falfelületet melegíti, így a száradást továbbra is főként a belső, alacsonyabb hőmérsékletű részek diffúziós folyamatai határozzák meg. A mikrohullámú technológián alapuló rendszerekkel pedig legfeljebb 10-15 cm behatolási mélység érhető el, ami teherhordó falak esetében még mindig nem elegendő. Továbbá az eljárás akkor sem alkalmazható jól, ha az anyag nedvességtartalma csökken.

 

 

Falrészlet melegítése az idő függvényében (Forrás: UFZ)

A rádióhullámok segítségével történő energiabehatolás az előzőekhez képest számos előnnyel bír. Főbb jellemzőihez tartozik a nagy behatolási mélység, az egyenletes melegítés, az energiahatékony hőbevezetés és a nagy rugalmasság a melegítés, a véghőmérséklet és a felmelegítendő anyag tekintetében.

A Helmholtz Környezetkutatási Központ (UFZ) a Lipcsei Műszaki Egyetemmel együttműködve (HTWK) ezt az eljárást vizsgálja és fejleszti. A kutatók a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) egy projektje keretében a rádióhullámos melegítésen alapuló eljárást az épületrészek kiszárításához optimalizálják. A víz mellett természetesen a káros anyagok – olajmaradványok, oldószerek, favédőszerek – eltávolításának lehetőségeit is kutatják. Irányított melegítés segítségével ezeket a szereket is gyorsabban és hatékonyabban lehetne eltávolítani az építőanyagokból. A hatásmechanizmusát a talajok kármentesítésénél alkalmazott módszerekhez hasonlóan kell elképzelni.

Egy átázott pince kiszárítása során a rendszert először is a helyi feltételekhez kell igazítani. A melegítendő felületre fémlemezekből álló burkolat kerül, majd ezen keresztül jutnak az elektródák a falba. A köztük kialakuló elektromos mező munkája alakul hővé.

Falazat szárítása rádióhullámos technológiával (Forrás: UFZ)

A kutatók több tekintetben is vizsgálják a rádióhullámos eljárást. Egyrészt, hogy milyen építőanyagok, illetve vegyszerek és káros anyagok esetében jöhet számításba, másrészt, hogy milyen műszaki követelmények és folyamatparaméterek szükségesek a széleskörű alkalmazáshoz. Továbbá azt is megvizsgálják, hogy lehetne a technológiát fakárosítók és gombák ellen is alkalmazni, valamint hogy a különböző peremfeltételek mellett a gyakorlatban milyen elektródaelrendezés lenne a leginkább megfelelő.

 

 

Forrás: www.ufz.de

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy speciális védőréteg megköti a nagyfrekvenciás sugárzást
Szöulban "láthatatlan" felhőkarcoló épül, mely szórakoztató központként működik majd.
Amerikai kutatók azt remélik, megtalálták a módját, hogy építőanyagot készítsenek a klímaváltozást okozó egyik legfőbb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból.
2015-ben az új uniós támogatásoknak köszönhetően az építőipar talpra állhat, elsősorban a kezdődő lakáskorszerűsítéseknek köszönhetően.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?