Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Éneklő plakát

2017.03.20.
Az intelligens tárgyak a rádióhullámok segítségével adatokat közvetítenek.

A jövőben a plakátok, az utcanévtáblák vagy a pólónk az okostelefonunkon keresztül beszélhet hozzánk vagy játszhat le zenét – mindezt anélkül, hogy saját rádióhullámokat generálnának. Ehelyett azokat a rádiójeleket használják fel, amelyek a városi környezetben egyébként is nagy mennyiségben jelen vannak, és ezeket egy használaton kívüli frekvenciasávon a saját információikkal egészítik ki.

Bár nem halljuk, a levegő körülöttünk tele van beszéddel és zenével. A helyi rádióadók mindenütt jelen levő rádióhullámai azonban csak megfelelő vevőkészülékkel dekódolhatók a mi fülünk számára, azáltal, hogy a nagyfrekvenciás, megahertzes jeleket hallható, a 20–20000 hertzes tartományba eső frekvenciává alakítják.

A Washingtoni Egyetem egy mérnökcsapatának az az ötlete támadt, hogy a létező jeleket új információk hordozására használják fel. „Azt tervezzük, hogy olyan intelligens városokat és textíliákat hozunk létre, amelyek esetében a hétköznapi tárgyak, például plakátok, utcanévtáblák vagy akár az Ön által viselt póló, „beszélni” tudnak Önhöz azáltal, hogy információt küldenek az autójának vagy az okostelefonjának” – vázolta az ötletet Shyam Gollakota, a kutatás vezetője.

A technológia előnye, hogy az aktívan sugárzó rádióadókkal szemben az új rendszernek alig van szüksége energiára. Ugyanis nem hoz létre saját rádióhullámokat, hanem csak „becsatlakozik” a jelekbe, amelyek egyébként is nagy mennyiségben vannak jelen a városokban.

Ez a mindenhol jelen levő FM rádiójelek „szóródásának” köszönhetően lehetséges. A jelek visszaverődnek, és további információkkal, például a közlekedési helyzetre vonatkozó figyelmeztetésekkel vagy reklámüzenetekkel egészülnek ki. Ehhez a rendszer a rádióhullámok használaton kívüli frekvenciasávját használja – és úgyszólván egyszerűen a „hátukon utazik”.

„Az FM rádiójelek sajátos tulajdonsága alapján az eredeti jel és a visszavert jel összekapcsolódása additív frekvenciaváltozást hoz létre” – magyarázta Vamsi Talla, a kutatócsoport egyik tagja. „Ezeket a frekvenciaváltozásokat a normál FM-vevők, mint amilyenek az autókban és az okostelefonokban találhatók, képesek dekódolni és hanggá alakítani.”

A mérnökök tesztelőadások során már többször bizonyították, hogy működik az új technológia. A sokrétű felhasználási lehetőségeket a Simply Three együttes egy „éneklő plakátjával” mutatták be, amely egy buszmegállóban a „meglovagolt” rádiójelek segítségével zenerészleteket küldött a 3,5 m-es sugarú körzetben található okostelefonokra. Az autókban még 18 m-es távolságban is lehetett fogni a zenét.

 

A plakátok fel tudják használni a mindenütt jelen levő rádióhullámokat ahhoz, hogy adatokat, például zenerészleteket küldjenek közvetlenül az okostelefonokra. (Kép: © University of Washington)

 

A technológiát már kipróbálták vezetőképes szálakkal ellátott pamutpólóban is. Az első teszt során 3,2 kbit/másodperces átviteli sebességet értek el. A jövőben például sportolók ruházatába épített érzékelők küldhetnének ilyen módon élettani adatokat a visszavert rádióhullámok segítségével okostelefonra.

„Rendszerünk nem zavarja a meglévő FM rádiófrekvenciákat” – hangsúlyozta Joshua Smith, a kutatás résztvevője. „Üzeneteinket olyan szomszédos frekvenciasávokon küldjük, amelyeket senki nem használ – így fel tudunk »ugrani« az Ön kedvenc rádióadójára anélkül, hogy az eredeti adást befolyásolnánk.”

Emellett az új technológiához alig van szükség energiára. A teljes rendszer energiaigénye mindössze 11 μW, ami elég kicsi ahhoz, hogy egy kis gombelemmel vagy napelemmel több évig működjön. Az alacsony energiaigénynek köszönhetően az új technológia ideális lehet az információs és reklámtáblák folyamatos adatátviteléhez.

 

 

 
Így működik az új, rádióhullámokat használó átviteli technológia (© University of Washington)

 

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A testen viselhető okos eszközök felemelkedésének éve lesz 2014
Hosszú távú technológiafejlesztési együttműködésre lépett a kínai Huawei távközlési berendezés gyártó konszern készülék gyártó üzletága és a prémium kategóriás fényképezőgépek és optikák gyártásával foglalkozó Leica Camera AG.
A Samsung népszerű okostelefonjaira gyárilag telepített szoftver hibáját kihasználva egy támadó átveheti a hatalmat a készülék fölött.
Ingyenesen kipróbálható az okostelefonra letölthető alkalmazás.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások