Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Égboltfelmérés

2017.05.23.
Megjelent az európai XMM-Newton röntgencsillagászati műhold furcsa felmérésének második kiadása.

Az XMM-Newton 1999 óta kering a Föld körül, a világegyetem nagy energiájú jelenségeit – távoli aktív galaxismagokat, neutroncsillagokat, pulzárokat, aktív csillagokat – tanulmányozva az elektromágneses spektrum röntgentartományában. Az űrteleszkóp obszervatóriumként működik, vagyis a csillagászok által érdekesnek talált, kijelölt égi objektumokra végez célzott megfigyeléseket a pályázati alapon odaítélt észlelési időben. Vannak olyan űrcsillagászati műholdak is, amelyek viszont a teljes égbolt szisztematikus felmérésére, feltérképezésére készültek. Azonban az XMM-Netwon is végez égboltfelmérést – ha nem is előre tervezett módon. Az egyes célobjektumokról a következő célpontra történő átállás során ugyanis a detektorai ugyanúgy gyűjtenek tudományos adatokat. Így hasznosítják a távcső átállítása során keletkező „holt időt”. Erről a felmérésről (XMM-Newton Slew Survey) 2013-ban mi is írtunk, amikor megjelent a katalógus első változata. Most a katalógus újabb, második kiadásában már minden, 2001 augusztusa és 2014 decembere között gyűjtött és használható mérési adat megtalálható. A kalibrált adatok a csillagászok rendelkezésére állnak, akik azokat tudományos célra használhatják.

Az alábbi kép nem egy absztrakt műalkotás, hanem egy égbolttérkép, amelyen a különböző méretű és színű pöttyöknek meghatározott jelentése van: az Európai Űrügynökség (ESA) XMM-Newton röntgencsillagászati műholdja égboltfelmérésének eredményeit ábrázolják.

 

Az ábrán a színkódok a megfigyelés energiatartományára utalnak. A vörös az XMM-Newton EPIC (European Photon Imaging Cameras) műszerének alacsonyabb, a kék a magasabb energitartományát jelöli. A körök nagysága jelképezi a röntgenforrások fényességét. A pontokat galaktikus koordinátáik szerint ábrázolták, a kép közepe a Tejútrendszer középpontjának felel meg. Balra fent és jobbra lent a két sűrűsödés az ekliptika pólusainak felel meg, errefelé többször vonult el az XMM-Newton látóiránya az átállások közben. A Tejútrendszer fősíkja alatt és fölött (az ábra alsó és felső részein) a pontok elsősorban a saját galaxisunkon messze túl levő égi röntgenforrásokat jelölnek. A sugárzásuk a környezetükből anyagot befogó, távoli galaxisok centrumában található szupernagy tömegű fekete lyukak környezetéből ered. (Kép: ESA / XMM-Newton / R. Saxton / A.M. Read, CC BY-SA 3.0 IGO)

A térkép mintegy 30 ezer égi objektumot ábrázol, amelyek az XMM-Newton 2114 alkalommal történő átirányítása során kerültek a látómezőbe. Mivel az egyik pontról a másikra történő átállás alkalmával a sávok keresztezhetik egymást, van olyan „szerencsés” röntgensugárzó égitest, amely akár 15 különböző alkalommal is belekerült a katalógusba. Összesen 4924 olyan objektum szerepel a listán, amelyet legalább kétszer sikerült megfigyelni. A többszörösen átfedő régiókat leszámítva összességében a teljes égbolt területének 84%-ára vannak adatok a katalógusban, ami azt jelenti, hogy az XMM-Newton megfigyeléseinek „melléktermékéből” mostanra összeállt egy majdnem teljes égboltfelmérés.

 

Az XMM-Newton átállásai során leírt ívek, amelyek során a katalógus második kiadásának objektumait megfigyelték. (Kép: ESA / A.M. Read)

 

Forrás: www.urvilag.hu

 

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Nyilvánosságra hozták a Gaia asztrometriai űrszonda működésének első 16 hónapjában végzett mérések alapján kapott adatokat.
Az univerzum eddig ismert legfényesebb, legtávolabbi pulzárjára bukkant az Európai Űrügynökség (ESA) az XMM Newton röntgencsillagászati műhold segítségével: a gyorsan forgó neutroncsillag ezerszer fényesebb annál, mint amennyire azt eddig lehetségesnek hitték.
Újabb "egzotikus" fekete lyukat fedeztek fel a Marylandi Egyetem és a NASA csillagászai
Akár ez is eszünkbe juthat az európai Gaia űrcsillagászati szonda 14 hónapnyi működése után készített lefedettségi térkép láttán.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások