Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Áramtárolás hidrogénként

2016.01.19.
Az új elektrolizáló technológia segítségével jól tárolható a fölös áram.

A hidrogén a jövőben döntő szerepet fog játszani a fölös szél- és napenergia tárolásában. Az anyagátalakítók, úgynevezett elektrolizálók protoncserélő membránokkal kiválóan alkalmasak arra, hogy a szélenergiából nyert áramból hidrogént nyerjünk. Mainzban és Hamburgban már a tavalyi évben a hálózatra kötötték az első ilyen, új technológiát használó berendezéseket.

Az elektrolizálók két elektródából állnak, amelyeket egy úgynevezett protoncserélő membrán (PEM) választ el egymástól. Az elektródák nagy tisztaságú vízzel vannak körülvéve. Ha feszültség alá helyezzük a nemesfémmel bevont elektródákat, az anód katalizátorként működik és szétválasztja a vízmolekulát oxigénatomokra, elektronokra és elektromosan pozitívan töltött hidrogén-ionokra, tehát protonokra. Egyedül a protonok tudnak áthatolni a membránon. Az elektronok, melyek egy külső áramkörből a katódhoz jutottak, itt egyesülnek a protonokkal és hidrogénné alakulnak.

Összehasonlítva az alkáli elektrolízis eddig használatos és kiforrott technikájával  a PEM-eljárás számos előnnyel rendelkezik: a forró és maró kálilúg helyett, amelyet az alkáli elektrolízisnél állandóan keringtetni kell, az elektrolit szilárd polimermembránból áll. Ez környezetbarátabbá teszi az új berendezéseket, kevesebb karbantartást igényelnek, de mindenek előtt kisebbek és könnyebbek. Ráadásul a bennük keletkező hidrogén nagyon tiszta is, nem kell lúgozással tisztítani. Ezen kívül a PEM-elektrolizálók az alkáli-elektrolizálókkal ellentétben nagyon gyorsan beindulnak és akkor is hatékonyan dolgoznak, ha nincsenek teljesen kihasználva - ezek azok a tulajdonságok, amelyek miatt ajánlatos őket szélerőművekkel kombinálni.

Míg a technológia a mintegy 100 kilowattos teljesítményű kis berendezésekben régóta használatos, addig a nagy berendezésekben való használata új keletű: a Mainz AG városi közművek három ipari és kutatói partnerével az előző év júliusa óta három PEM elektrolizálót üzemeltet a mainz-i energiaparkban, minden esetben 2 Megawatt teljesítményig - ez a legnagyobb ilyen jellegű berendezés világszerte. A kinyert hidrogén közvetlenül a gázhálózatba táplálható, vagy tartálykocsiban ipari üzemekbe lehet szállítani, ahol energiahordozóként vagy kémiai alapanyagként használható.

 

Mainzban üzembe helyezték az első nagy elektrolizáló berendezések egyikét (Foto: Siemens AG, München/Berlin)

 

Hamburg-Reitbrookban egy ipari- és kutatási egyesület az Eon Gas Storage vezetésével október óta működtet egy 1,5 Megawatt csúcsteljesítményű berendezést, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a maga kereken egyharmad köbméteres térfogatával világszerte a legkisebb berendezés ilyen magas teljesítménnyel - az ugyanilyen teljesítményű alkáli elektrolizálók harmincszor ekkorák.

A hamburgi székhely még ezen felül is érdekes: a jövőben a hanzavárosnak kulcsszerep juthat a szélgáz technológia miatt.  Az Elbától északra már ma 7000 Megawatt feletti szélenergiából nyert áram ömlik a hálózatba - növekvő tendenciával. Hamburgban a jövőben nagy mennyiségű szélgáz termelésére és gázhálózatba vezetésére van kilátás. A megjósolt, akár 134 Gigawatt elektrolizáló teljesítményre tehető szükséglet esetén mindenképpen még jó néhány berendezést kell majd csatlakoztatni.

 

Valentinyi-Tóth Ágnes

 

Forrás: www.wissenschaft.de

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy egyszerű és olcsó eszköz átalakítja a napfényt hidrogénné.
Egy új anyag és egy olcsó követő rendszer kombinációja megvalósíthatja a koncentrált szolár energia ígéretét.
Gigantikus akkut építenek Németországban.
Az ABB füzérinverterei szolgáltatnak villamos energiát a lakóknak Dubaj első teljesen elektromos árammal működtetett városában.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?