Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Áram a raktárban

2011.03.28.
Szupravezető mágneses energiatároló készül megawattórás kapacitással.

Ahogy egyre inkább kiépül a megújuló energia hasznosítása, úgy lesz egyre sürgetőbb egy olyan energiatároló megalkotása, amely az átmeneti fölösleget el tudja raktározni. A szupravezető mágneses energiatárolók (SMES - Superconduction Magnetic Energy Storage) jó eséllyel indulnak versenybe, mivel gyorsan képesek felszabadítani a tárolt energiát és tetszőlegesen sokszor újratölthetők. Anyagköltségük azonban rendkívül magas, ami eddig rendre megakadályozta szélesebb körű alkalmazásukat.

Az ARPA-E, az Amerikai Energiaügyi Minisztérium Kutatási Ügynöksége által támogatott projektben az elektrotechnikai konszern ABB, a szupravezető gyártó SuperPower, a Brockhaven National Laboratory, valamint a Houston Egyetem vesz részt. A hosszú távú cél egy olyan SMES megalkotása, amely árban fel tudja venni a versenyt az autókban is alkalmazott ólom alapú akkumulátorokkal.

A SMES berendezésekben az elektromos energiát mágneses mező formájában tárolják, amelyet egy szupravezető tekercsen áthaladó elektromos áram indukál. A tárolás a szupravezetőnek köszönhetően gyakorlatilag veszteségmentes. A hálózatba történő visszatápláláskor is csak 2-3 % energia vész el hő formájában. Ha sikerülne a költségeket az ólomakkumulátorok szintjére lenyomni, a mágneses energiatárolók olcsóbbak lennének, mint a lendkerekek, de a sűrített levegős (pneumatikus) és a szivattyús energiatárolókkal így sem tudnának lépést tartani az Electric Power Research Institute legújabb tanulmánya szerint.

A pneumatikus energiatárolásban kompresszorokkal kb. 50 bar nyomásra sűrítik a levegőt, amelyet földalatti tartályokban tárolnak. Az energia visszaalakítása egy gázturbina-generátor egységben megy végbe, amelyhez a sűrített levegőt először felmelegítik (pl. gáztüzeléssel). A szivattyús energiatározó vízerőművek esetén az energiát potenciálkülönbség formájában tárolják: az alacsonyabban fekvő víztározóból a magasabban fekvőbe szivattyúzzák a vizet. Szükség esetén egy fordított folyamat során vízturbinákkal termelnek elektromos áramot. Ezek a módszerek jelentik jelenleg az egyetlen alternatívát arra, hogy nagy energiamennyiségeket tároljunk. Probléma velük, hogy nagy létesítményeket igényelnek, amelyek nem függetlenek a helyi adottságoktól (pl. víztározók szintkülönbsége) és az energia visszaalakítása viszonylag lassú.

A SMES-t ezzel szemben bárhova lehetne telepíteni és az energia felszabadítása is nagyon gyors. „Semmilyen más technológiával nem lehet ilyen gyorsan teljes töltöttségről a lemerített állapotot elérni” - mondta Cesar Luongo, a dél-franciaországi ITER fúziós reaktor fejlesztésében közreműködő mágneses terekkel foglalkozó szakértő. A gyors energia felszabadítás egyben gondot is okoz, az ABB ezért egy olyan kapcsolást fejleszt, amellyel a hálózatba történő energiabetáplálást ki lehet tolni.

A tervek egy 2 MWh-s energiatárolóról szólnak, amelyhez egy 3,3 kWh-s prototípuson keresztül szeretne eljutni a fejlesztő konzorcium. Luongo szerint azonban egy 2 MWh-s SMES túl kicsi lenne, ahhoz, hogy versenyre tudjon kelni a jelenlegi technológiákkal. „Minél olcsóbbak lesznek más technológiák, annál inkább távolodik az a pont, ahol a szupravezető tárolók versenyképesek lesznek” - mondta.

Steven Minnihan, a Lux Research elemzője viszont rámutat arra, hogy a szupravezető mágneses tárolók legalább tartósabbnak tűnnek, mint az akkumulátorok és lendkerekek. Élettartamuk megfelel a sűrített levegős és a szivattyús tározók kb. 20 évének. Az akkumulátorok ezzel szemben maximum csak tíz évet bírnak, mialatt a lendkerekek 8-12 évig tartanak ki. Problémásnak tarja azonban Minnihan, hogy az ABB technológiája nagy mennyiségű és drága magas hőmérsékletű szupravezetőt igényel. „Az biztos, hogy nem a SMES a legköltséghatékonyabb technológia” - mondta.

Hogy a szupravezető mágneses technológia az elektromos hálózatokban is alkalmazható legyen, árának drasztikus csökkenése szükséges. Az ARPA-E viszont pontosan az ilyen kemény diók feltörését támogatja. „Ha nem hinnénk benne, hogy ebben a technológiában lehetőségek rejlenek, el sem kezdtük volna a munkát” - mondta V.R. Ramanan az ABB-től.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.
Az indonéz kutatók ötlete – csak akkor világítani, amikor jár arra valaki - nem új, de eddig még senki sem akarta ekkora méretekben megvalósítani. Ugyanis Jakarta közvilágításáról van szó!

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?