Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Áram a raktárban

2011.03.28.
Szupravezető mágneses energiatároló készül megawattórás kapacitással.

Ahogy egyre inkább kiépül a megújuló energia hasznosítása, úgy lesz egyre sürgetőbb egy olyan energiatároló megalkotása, amely az átmeneti fölösleget el tudja raktározni. A szupravezető mágneses energiatárolók (SMES - Superconduction Magnetic Energy Storage) jó eséllyel indulnak versenybe, mivel gyorsan képesek felszabadítani a tárolt energiát és tetszőlegesen sokszor újratölthetők. Anyagköltségük azonban rendkívül magas, ami eddig rendre megakadályozta szélesebb körű alkalmazásukat.

Az ARPA-E, az Amerikai Energiaügyi Minisztérium Kutatási Ügynöksége által támogatott projektben az elektrotechnikai konszern ABB, a szupravezető gyártó SuperPower, a Brockhaven National Laboratory, valamint a Houston Egyetem vesz részt. A hosszú távú cél egy olyan SMES megalkotása, amely árban fel tudja venni a versenyt az autókban is alkalmazott ólom alapú akkumulátorokkal.

A SMES berendezésekben az elektromos energiát mágneses mező formájában tárolják, amelyet egy szupravezető tekercsen áthaladó elektromos áram indukál. A tárolás a szupravezetőnek köszönhetően gyakorlatilag veszteségmentes. A hálózatba történő visszatápláláskor is csak 2-3 % energia vész el hő formájában. Ha sikerülne a költségeket az ólomakkumulátorok szintjére lenyomni, a mágneses energiatárolók olcsóbbak lennének, mint a lendkerekek, de a sűrített levegős (pneumatikus) és a szivattyús energiatárolókkal így sem tudnának lépést tartani az Electric Power Research Institute legújabb tanulmánya szerint.

A pneumatikus energiatárolásban kompresszorokkal kb. 50 bar nyomásra sűrítik a levegőt, amelyet földalatti tartályokban tárolnak. Az energia visszaalakítása egy gázturbina-generátor egységben megy végbe, amelyhez a sűrített levegőt először felmelegítik (pl. gáztüzeléssel). A szivattyús energiatározó vízerőművek esetén az energiát potenciálkülönbség formájában tárolják: az alacsonyabban fekvő víztározóból a magasabban fekvőbe szivattyúzzák a vizet. Szükség esetén egy fordított folyamat során vízturbinákkal termelnek elektromos áramot. Ezek a módszerek jelentik jelenleg az egyetlen alternatívát arra, hogy nagy energiamennyiségeket tároljunk. Probléma velük, hogy nagy létesítményeket igényelnek, amelyek nem függetlenek a helyi adottságoktól (pl. víztározók szintkülönbsége) és az energia visszaalakítása viszonylag lassú.

A SMES-t ezzel szemben bárhova lehetne telepíteni és az energia felszabadítása is nagyon gyors. „Semmilyen más technológiával nem lehet ilyen gyorsan teljes töltöttségről a lemerített állapotot elérni” - mondta Cesar Luongo, a dél-franciaországi ITER fúziós reaktor fejlesztésében közreműködő mágneses terekkel foglalkozó szakértő. A gyors energia felszabadítás egyben gondot is okoz, az ABB ezért egy olyan kapcsolást fejleszt, amellyel a hálózatba történő energiabetáplálást ki lehet tolni.

A tervek egy 2 MWh-s energiatárolóról szólnak, amelyhez egy 3,3 kWh-s prototípuson keresztül szeretne eljutni a fejlesztő konzorcium. Luongo szerint azonban egy 2 MWh-s SMES túl kicsi lenne, ahhoz, hogy versenyre tudjon kelni a jelenlegi technológiákkal. „Minél olcsóbbak lesznek más technológiák, annál inkább távolodik az a pont, ahol a szupravezető tárolók versenyképesek lesznek” - mondta.

Steven Minnihan, a Lux Research elemzője viszont rámutat arra, hogy a szupravezető mágneses tárolók legalább tartósabbnak tűnnek, mint az akkumulátorok és lendkerekek. Élettartamuk megfelel a sűrített levegős és a szivattyús tározók kb. 20 évének. Az akkumulátorok ezzel szemben maximum csak tíz évet bírnak, mialatt a lendkerekek 8-12 évig tartanak ki. Problémásnak tarja azonban Minnihan, hogy az ABB technológiája nagy mennyiségű és drága magas hőmérsékletű szupravezetőt igényel. „Az biztos, hogy nem a SMES a legköltséghatékonyabb technológia” - mondta.

Hogy a szupravezető mágneses technológia az elektromos hálózatokban is alkalmazható legyen, árának drasztikus csökkenése szükséges. Az ARPA-E viszont pontosan az ilyen kemény diók feltörését támogatja. „Ha nem hinnénk benne, hogy ebben a technológiában lehetőségek rejlenek, el sem kezdtük volna a munkát” - mondta V.R. Ramanan az ABB-től.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Fotoszintézishez optimalizált fénydiódákkal spórolhatnak a növénytermesztők.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.
Az indonéz kutatók ötlete – csak akkor világítani, amikor jár arra valaki - nem új, de eddig még senki sem akarta ekkora méretekben megvalósítani. Ugyanis Jakarta közvilágításáról van szó!
A legnagyobb nap- és szélenergiát hasznosító erőművet 2014-ben tervezik üzembe helyezni.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?